Degetul sau suzeta?

Cum nici unul dintre copii mei nu s-a bucurat mai deloc de beneficiile suzetei „naturale”, atat in cazul Mariei cat si in cazul lui Vladimir, am ales sa folosim suzeta.

In cazul Mariei nu am avut nici un impediment in „planul” nostru.  A inceput sa foloseasca suzeta la 3 saptamani si i-a oferit alinare si confort pana pe la 11 luni, cand am reusit sa o dezobisnuim sa o foloseasca. Totul, ca pe roate! 😉 … nici prin gand nu mi-a trecut ca, in cazul lui Vladimir, urmand aceeasi pasi putem avea parte de surprize.

Pana acum nu prea am auzit de copii nealaptati care sa refuze suzeta. Stiam ca fiecare copil are nevoie sa suzeteze ceva iar acel ceva este fie sanul mamei, fie suzeta, fie degetul. Noi am ales sa le oferim copiilor nostri suzeta, tocmai deoarece am considerat ca suptul degetului le poate deforma dantura sau maxilarul. Stiu ca sunt controverse si asupra acestei teorii, insa noi am decis sa ii dam crezare.

Urmand „tiparul” folosit cu Maria, i-am oferit lui Vladimir suzeta de la 3 saptamani si pana la inceputul acestei saptamni nu a refuzat-o, ba chiar dadea semne ca se imprietenise cu ea. Brusc a inceput sa scuipe suzeta si sa isi suga degetul. 🙁

Si intamplarea nu a fost un incident singular… Incerc, pe cat posibil, sa ii ofer suzeta ori de cate ori o scapa, insa Vladimir e destul de incapatanat si se ambitioneaza sa isi suga degetul.

Usor  (dar usor, da? 🙂 ) panicata, am inceput sa caut informatii despre dezvatarea de acest obicei, pe care eu il consider periculos… si n-am gasit, normal. Se pare ca unica metoda de dezvat este vointa copilului. 🙁

… dar am oricand la indemana boiaua de ardei iute presarata pe deget sau degetul frecat de un ardei foarte iute. 😀 😀 😀

Glumesc, da?! Fac haz de necaz. Nu as utiliza nici una dintre aceste metode.

„Cu rabdarea trecem marea” parca se spune nu? 🙂 Sper sa fie adevarat proverbul asta.

Articole pe aceeasi tema

39 de comentarii

  1. Mai, si Catalina mea a supt de zor la degetele….dar am lasat-o in voia ei si pe la 5 luni a renuntat singurica. In conditiile in care nu adormea decat daca isi molfaia minim doua degetele. A se intelege ca adormea singura…acum „i-a trecut”. Adica adoarme numai la tzitzi. pentru ca m-am transformat intr-o mare suzeta umana:))
    Eu zic ca e prematur sa te panichezi sau sa te gandesti la metode de dezvat, are tot timpul sa se dezvete singurel!

  2. noi tot de la 3s am facut cunostinta cu suzi. si a fost dar divin. asa a invatat si ea sa suga la sanul meu. acum am schimbat-o ca nah, avem 3 luni. cand o scapa o cauta orbecaind pe langa ea. o gaseste, se uita la ea, ca si cand ar certa-o ca i-a scapat si se mufeaza singura. dar pe langa suzi mai incap si vreo 4 degete de la o mana plus alte 4 de la cealalta…unde frate draga incap atatea intr-o gurita mica?

  3. E dulce foc.Daca vrei sa incerci sa nu-si mai bage degetelul in gurita,exista la Favisan o solutie in sticluta de oja pe baza de plante,amar la gust si ii spune Nu unghii roase , foloseste si pentru a nu suge degetele.Eu asa am reusit pe Karina sa o dezvat de rosul unghiilor si bagatul degetelor in gura,sa nu mai spun ca incepuse (poti sa razi) sa-si roada unghiile la picioare de-i dadea sangele.La noi a functionat,la altii nu,acum tu stii ce e mai bine pentru voi.Pupici.

  4. Gabi scumpa, am intrat sa-ti spun doar ca Vladimir este imaginea inocentei si a frumusetii copilariei. Sa va traiasca, este un copil deosebit (sa nu fie de deochi!). In rest… chiar n-am sfaturi, am trei copii, dar nici unul dintre ei nu a vrut suzeta si doar mezinul si-a supt degetul, o vreme. Pana pe la 3 ani! 🙂 🙂 🙂 I-am pus o manusa pe mana, pe care i-o legam in jurul incheieturii cu un snurulet, si doar asa s-a dezvatat. Nu i-a placut gustul, cred! 🙂

  5. Salut. 😀

    Eu am fost genul care sia deformat dantura de la pasiunea pentru supt degetul. Inca exista o mica diferenta intre cele doua degete mari de la mainile mele, la 27 de ani.

    Bunica mea a incercat toate metodele, inclusiv pe cele bizare. Cred ca metoda castigatoare au fost manusile cu un singur deget (legate cu un fir, pus dupa umeri, sa nu se piarda), in combinatie cu ceva cu un gust nasol. Nu mai stiu ce.

    Oricum, manusile nu au acelasi gust cu degetele. Dupa ce am renuntat la degete, am molfait coltul de la o pernita 😀

    Am fost altptata pana la luni. Fara suzeta. Nici nu cred ca existau suzete pe atunci? Intreb si asta, si revin.
    Scurt:
    Manusi cu un singur deget, mai grosutze, plus, daca e nevoie o substanta mai dubioasa, eventual amaruie impregntata pe unde simte nevoia sa molfaie.

  6. Eu votez clar pentru suzeta.Si daca nu se poate si piticul insista cu degetelul nu-i bai.Eu aveam copii care la 6 ani adormeau cu degetelul in gurita. :)) si despre suzeta se spune ca deformeaza dentitia ..din pacate Antonia inca o adora .Vom vedea cum vom scapa de ea!Va pupacim!

  7. Cu sau fără alaptat degetele par atât de bune la gust încât nu cred ca exista remediu. Fiica-mea, alaptata fiind, si le molfaie cu spor de la 3 luni, cam pe toate, inclusiv pe cele de la pucioruse, si nu da nici acum, la aproape 8 luni, semne de dezvat. Ce am încercat noi, din aceleași temeri, a fost sa nu o lăsăm sa facă o obsesie pentru degetul mare si mai ales sa-i oferim mereu ceva in mana: girafa Sophie, inele de dentitie sau orice alta jucător o satisface, iar in somn i-am scos încet degetelele din gura pana a inceput sa-si molfaie foarte ușor incheietura manutei cand simte musai nevoia. Daca Vladimir poate prinde obiecte, cred ca de ros jucării se va dezvata mai ușor. Poți încerca. Succes!

    1. @Ana, inca nu prinde obiecte ( nu are nici 3 luni) dar e buna ideea cu girafa… asa mi-am amintit ca vroiam si noi sa ii luam una. 😛 Merci pentru sfat. Vom incerca sa ii oferim mereu alternative.

  8. Mutunau si-a supt degetele (pe toate, fara discriminare), chiar in perioada in care era alaptat.
    S-a dezvatat singur. Ii dau dreptate Bogdanei, nu cred ca are sens sa te agiti.

  9. Costin e fan suzeta, dar cand nu i-o dau pe-afara (de gura babelor, bineinteles) isi baga degetul diresct spre masele si-l roade, deci …

  10. Doamne ce scump e! Si freza neschimbata 🙂
    Legat de degetel, eu inca o alaptez pe Clara, nici ea nu a vrut suzeta. Si-a supt degetelul o vreme, dar nu am apucat sa ma panichez. S-a lasat inainte de a face un an (acum are un an si sapte luni)

    1. @Andreea, sper sa ii treaca si lui. 🙂 … nu de alta, dar circula povesti prin familie cum ca eu mi-as fi supt degetul pana la trei ani…. si am o dantura de mai bine lasa….

  11. noi am insistat mult cu suzeta pe langa el, din aceeasi frica, sa nu se apuce de deget… eu as sta pe langa el sa inlocuiesc de cate ori pot degetul cu suzeta si asta e… sunt de acord cu Bogdana, nu deformeaza nimic nici suzeta nici degetul, cel putin pana la aparitia dentitiei definitive am citit eu ca nu e nici un pericol 😀 insa am vazut la niste prieteni fetita de 4 ani cu aproape rana de degetel de la atata supt…

  12. Degetul mare de la mana stanga este mai mare cu aproximativ 2 centimetri decat cel de la stanga deci teoria este adevarata; spun din proprie ex.

    1. @corco, nu neg ca ar fi adevarat – mi-e greu de crezut ca forta cu care ti-ai supt degetul a fost capabila sa lungeasca osul… mai degraba as pune asta pe seama asimetriilor firesti ale corpului omenesc.

  13. Chiti si-a supt degetul pana la trei ani. Aratatorul, nu degetul mare si inofensiv cum face Vladimir al tau. Nu are nimic. Iar ce auzi apropos de dinti si gura deformata e din categoria aia absurda, gen „la sase luni laptele de mama nu mai are valoare nutritiva” (asta ca sa intelegi ce mare B/S este). Asta ti-o spun auzita de la doi ortodonti.

    Lasa baiatul sa isi suga degetul cat o vrea el. Ce as vrea eu sa isi suga si raducu ceva. Orice. Nu tzatza mea mereu

  14. ei uite, noi, fara alaptat :(, fara suzi si fara deget. am incerc si eu sa-i imprietenesc cu suzeta, n-au vrut si pace. dar niciodata nu si-au supt degetul, ba da, Robi, vreo 2 zile, pe la 4 luni. imi rau ca nu te pot ajuta cu un sfat.

  15. Fetele mele au refuzat cu obstinaţie suzeta, scuipând-o „cu boltă” de fiecare dată. Cu Georgia n-am avut probleme… dar Emma încă îşi suge degetul, la un an şi şapte luni. Nici eu nu am găsit nicio metodă să o dezvăţ 🙁 Am auzit de aceleaşi metode barbare cu ardeiul iute dar parcă nu pot să fac aşa ceva! Aş prefera şi eu suzeta, căci deja un dinţişor e mai scos în faţă :(( deci e adevărat că deformează dantura şi ai dreptate să fii îngrijorată. Eu zic să insişti cu suzeta pentru că, indubitabil, e un rău mai mic – adică suzeta poţi să i-o iei oricând, iar degeţelul e mereu la îndemână…

    1. @Mădălina, dupa cum vezi si in comenatriile de mai jos sunt ete care au fost mai norocoase iar dintii micutilor lor nu au fost afectati, insa si eu cred ca suptul degetului dauneza…

  16. Io nu pot fi de ajutor ca am scapat si fara deget, si fara suzeta 🙂 Dar parol ca Vladimir e simpatic foc cu degetelul in gura!

  17. 🙂 daca afli vre-o metoda, sau poate doua 🙂 da-ne de stire si noua. Eu sunt de-a dreptul FOARTE panicata :). Tudor incearca din rasputeri sa isi coordoneze manutele sa ii ajunga in gura si doar gandul ca o sa ajunga sa isi suga degetul ma ingrozeste de-a dreptul.

    1. @Lacri, tu ai uitat asa repede? … dar pe de o parte e normal, ca mandra ta e mai mare. 😛
      Rosul pumnilor si incercarea de a-i introduce, pe rand au impreuna, in gura, sunt o etapa pe care foarte putini copii o sar. Partea buna e ca trece repede. 🙂 … de deget imi e frica deoarece poate fi de lunga durata si poate cauza dentitiei sau dezvoltarii maxilarului, plus ca atunci cand degetul este supt in exces se poate forma o excrescenta din carne (imi scapa cum ii zice ), brr! Mai bine suzeta!