Ce mi-ar fi placut mie sa stiu

Filmuletul facut nascut din initiativa Asociatiei pentru Nastere Naturala si Alaptare si din fotografiile realizate de Alexandra Dinca, nu mai este o noutate…. l-ati vazut deja pe facebook sau pe alte bloguri. Dar e frumos, nu? 🙂

… dar pe mine m-a facut sa ma gandesc la cum ar fi fost daca…  🙂

Iata ce mi-as fi dorit eu sa stiu:

– „pregatirile” pentru venirea pe lume a bebelusului (amenajari, cumparaturi) sunt unele dintre cele mai frumoase momente. Bucurati-va de ele, dar in cumpatare. Bebelusul nu va utiliza multe dintre cele pe care le considerati necesare. Altele le va utiliza numai pentru perioade scurte de timp. Atat de scurte incat nu merita sa investiti foarte mult.  Parerile cunoscutilor care au trecut deja prin aceasta etapa, pot fi valoroase… si economicoase. 🙂

– copii nu cresc „ca la carte”, dar informarea e esentiala. Nici instinctul nu trebuie ignorat; din contra trebuie sa ii acordati credit. Mult credit.

– cursurile lamaze si intalnirile LLL sunt accesibile oricarui cuplu de parinti in devenire; si nu numai cuplurilor.

– laptele matern este cea mai indicata alegere pentru hranirea bebelusului. Totusi, copii se dezvolta sanatos si armonios si daca sunt hraniti cu lapte praf.

– exista mijloace de purtare. acestea usureaza vieti. Incearca. Poate ti se potriveste stilul…

– naste cum simti, nu te lasa constransa sa iei o decizie cu care nu te simti confortabil

– daca nasti prin cezariana, iti hranesti copilul cu lapte praf si il plimbi in carucior, nu inseamna ca esti mai putin mama decat o persoana care a nascut natural, alapteaza si isi poarta copilul.

– atunci cand au temperatura mare +39 grade, nu dogoresc precum sobitele… uneori extremitatile le sunt chiar reci.

– copii nu dorm si nu mananca atunci cand vrei tu, ci cand vor ei; cat vor ei.

– una dintre primele cele mai importante alegeri pe care le faci pentru copilul tau, este alegerea medicului de familie. Din pacate medicii de familie tind sa fie prea darnici in prescrierea antibioticelor … sau prea „relaxati”… sau prea receptivi la compensarile reprezentatilor diverselor companii farmaceutice.

– fiecare are cate o parere. Nu trebuie sa faci ca altii. Asculta sa vezi ce au de spus si trece totul prin filtrul personal… poate anumite experiente ale altora te vor scuti de multe batai de cap.

– puseele de crestere trec repede si sunt normale

– uneori, copii fac temperatura mai mare de 38,5 din cauza eruptiilor dentare, desi medicina nu recunoaste asta

– medicii gresesc atunci cand recomanda cantarirea copilului dupa fiecare masa

– nu cumpara haine mai mari (mult prea mari) apreciind in ce sezon va avea piciul tau varsta inscrisa pe eticheta…. ritmul lui de crestere ar putea sa iti dea planurile peste cap. 😉

– copilul nu e asemeni unui animal de companie, si anormali sunt cei care prezinta semne de ” intoleranta la copii”, nu tu.

– astepti un copil, nu sfarsitul lumii. Dupa nasterea sa viata ta nu ia pauza si nici nu trebuie sa te incui in casa pana ce micutul creste suficient pntru a fi „acceptat” in societate.

– nasterea unui copil este echivalentul unui test de prietenie. Multe se cern dupa nasterea unui copil.

– exista grupuri „de mame”  (si nu numai) pe facebook; unele secrete, altele deschise. Cele secrete contin informatie mai multa (poate si mai de calitate… nu am de unde sa stiu 😛 )… dar daca nu te place cine trebuie nu ajungi in ele…. si trebuie sa te multumesti cu ce reusesti sa afli pe cont propriu cu ajutorul lui google sau pe bloguri.

– natural e mai bine, dar nu e obligatoriu sa iti schimbi stilul de viata.

– echilibrul este cuvantul de ordine in cresterea unui copil

– viata este si mai frumoasa atunci cand tatal se implica in mod activ in cresterea copilului 🙂

 

Cam asta e tot ce imi vine in minte acum…

Articole pe aceeasi tema

21 de comentarii

  1. Mi-a plăcut tare mult cum ai scris! (cum spuneam n-am cont pe Facebook, dar consideră că ți-am dat like). Când am văzut filmul (așa de natual și înduioșător îmi pare…) am zis că vreau să scriu și eu despre asta, dar încă nu am găsit și timpul pentru așa ceva.

  2. Mie imi place de familia Bradea din thumbnail:)! Sunt f fresh asa, sunt imaginea filmuletului. Ma bucur ca v-a placut, a muncit ceva Alexandra Dinca pt el. Legat de grupuri, si eu am fost invitata intr-un grup si dupa cateva ore am fost scoasa, deh, preferinte diferite, asa ca inteleg perfect:)

    1. @Delia, nu ca voi nu ati fi o familie frumoasa… probabil ca la e mai mult carisma deoerece au doi copii. 🙂 Grumesc. Au ceva special.
      E foarte tare experienta ta legata de grupuri. 🙂 🙂 🙂 🙂 … m-ai facut! 🙂 🙂

  3. oo, cat de adevarata e asta cu testul de prietenie. un test foaaaaarte bun.
    in rest, filmuletul e tare fain, initiativa laudabila, chiar daca da, nici eu nu ma regasesc in toate afirmatiile (tot aia cu caruciorul m-a bulversat si pe mine, sa-mi spuna cineva cum sa-i tin pe amandoi in wrap/sling ca eu n-am reusit… sau sa inventam un nou instrument, ce tare ar fi:) ).
    pup

  4. Nu stiam filmuletul … daca nu ma dau pe FB :))
    Nici eu nu sunt deacord cu toate afirmatiile dar asta nu are legatura cu realitatea si niciodata nu-mi impun parerea, in nici un subiect.
    As fi vrut ca, la prima sarcina, sa fiu mai relaxata in privinta a ceea ce urmeaza, asa cum ma sfatuiau toti, ca raspuns la intrebari punctuale 🙂
    Eram foarte frustrata ca toti zic ca e usor, si ca multe vin de la sine, ma enerva ca ma mangaiau zambind dar nu-mi dadeau detalii 🙂
    Detaliile sunt ceva individual, e bine sa sti dar pot sa ti se aplice doar putine sau chiar deloc 🙂
    Personal as mai fi vrut sa am mai multe informatii referitor la alaptare si la metode de a extrage laptele din „recipientele” ranite. Curaj si finante sa investesc intr-o pompa electrica si sa nu intrerup, plangand, alaptatul lui Matei, la doar 3 luni, la sfatul unui medic care mi-a spus doar cum sa „ma leg” ca sa se intrerupa lactatia, dupa ce eu i-am spus ca nu mai pot, ca ma doare de innebunesc si pompa manuala nu mai fucntioneaza, iar alta doamna dr, care mi-a facut ecografie mamara, mi-a spus doar ca „trebuie sa trang din dinti, lapte e cu tona”, ca si ea a laptat sangerand, multa vreme, si n-a murit.
    Incredere in tine, informatie si … enjoy every moment!
    In rest sunt 99% deacord cu ce ai scris si tu.

  5. Sfaturi practice…:) Nu-i de mine aici. Iti las ceai si prajiturele pe masuta si plec 😉
    Ma intorc la urmatoarea postare,nu scapi de mine

  6. Ai scris asa frumos si totul e asa de adevarat. Iti multumesc , m-am regasit in foarte multe din „descoperirile tale” :). Filmuletul e super!

  7. Draga mea, nici ca se putea puncta mai bine…parca ai scris din mintea mea :))… si ce imi place la stilul tau e ca tii drumul de mijloc, al echilibrului… nu pici in extreme si nu condamni un fel sau altul de a fi si a face doar pentru ca e alfel decat ceea ce ai considerat tu bun pentru tine :))… si eu cred ca toti avem loc sub soare indiferent de alegerile pe care le facem, de acord?!… sper sa prinzi „mesajul secret” din postarea mea :)), daca nu vorbim pe privat…

    1. @catrinutza, recunosc drept ca nu imi iese mereu… sunt instinctiva, si uneori cad in patima extremelor, dar incerc sa ma abtin si sa imi repar greselile. Oricum, mamicia m-a invatat mai multe despre toleranta… poate nu si despre tact… dar asta e alta poveste. 😛

      1. @g.cojocaru, din pacate ne ia valul si uitam de tact… ne aducem aminte abia cand am comis-o, din pacate… dar crestem si noi o data cu ei, si ei o data cu noi… si speram sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti… si da, esti patimasa, cel putin asa te percep eu dupa ultima postare despre mamici :)), dar cine zice ca-i un lucru rau?!

  8. Fain… si adevarat.
    Si apoi din tot filmuletul, doar cu o chestie nu am fost de acord :aia cu caruciorul pe care nu il vei folosi… eu l-am folosit la greu. Si acum as fi moarta pe distante lungi fara el, ca mandra mica are 17 kg si mai si oboseste.
    In rest, articolul tau e fresh, la obiect si reconfortant. Si am aflat cumva si eu pe parcurs ca nu e nevoie sa fii o mama perfecta. Ca in anumite situatii nici gospodina perfecta nu trebuie sa fii. Si daca ramane o farfurie nespalata in timp ce tu te joci cu cel mic nu se face gaura in cer.
    Si mai ales ca ajungi sa iti cunosti copilul mai bine ca oricine. Asa ca daca nu esti de azcord cu diagnosticul unui medic, purtarea unei educatoare sau a bonei, spune-ti parerea.

    1. @Ana, nici eu nu am „simtit” toate mesajele din filmulet… dar e vorba despre experiente personale, iar in spatele acelor cuvinte sunt povesti; povestile lor. 🙂
      .. probabil ca unele persoane nu sunt de acord cu ceea ce gandesc eu…. dar aceste ganduri sunt izvorate din experientele mele personale….