Nu stiu cati dintre cei din generatia mea isi aduc aminte, dar cuvintele acestea tindeau sa devina o axioma. Culmea este ca si in zilele noastre inca aud ca painea prosteste. Mai rau e ca li se spune asa ceva si copiilor la gradinita; de catre educatoare! Baietelul nasilor nostri si in ziua de azi mananca paine cu insistenta, pentru ca i-a spus doamna ca painea prosteste. In locul parintilor lor, muream cu ea de gat.
E drept ca painea (franzela populara) din zilele noastre e plina de emulgatori, dar asta nu inseamna ca trebuie sa nu mai mancam paine. Putem sa ne-o facem singuri! Painea facuta in casa se face chiar usor (si daca eu, care sunt profana in ale bucataritului, spun asta, chiar e simplu), e sanatoasa si deosebit de gustoasa! Necesita putin timp, dar daca nu il aveti, nu-i bai.. exista in comert si optiuni de produse de panificatie fara emulgatori sau fara drojdie – facute cu maia. Putin mai scumpe decat franzela populara, dar sanatatea noastra merita, nu?
Se mai spune si ca painea ingrasa. Pai cam orice aliment ingrasa daca nu este consumat cu moderatie… Dieta normala a oricarui individ trebuie sa fie echilibrata. Painea aduce in organism un aport sanatos de glucide, proteine, vitamine si fibre!
Eu, atunci cand nu fac paine in casa ( la masina de paine, in 99,9% din cazuri), prefer sa cumpar paine neagra, cu tarate sau cu seminte. .. si, de lene, o prefer pe cea feliata. Nu sunt fidela unei singure fabrici de paine… Paine feliata prefer Savoria sau Bongrana, ambele fara aditivi. Baghete cumpar de la CrisTim (facute de ei), si paine nefeliata prefer sa cumpar de la doua fabrici de cartier; graham, fara aditivi, cu maia.
Si da, imi place painea; o consum cu maaare placere… si nu cred ca sunt proasta!
Voi ce paine consumati? Si in ce cantitati?
PS: aceasta postare a fost „starnita” de cadoul pe care l-am primit din partea Savoria: cate o paine din fiecare sortiment al lor. Recunosc, le-am consumat cu mare placere, iar Maria a fost inacantata de „painea cu pentese”…. dar cadoul lor m-a pus pe ganduri si tare sunt curioasa sa aflu si alte pareri despre paine, unul dintre alimentele de baza.
21 de comentarii
Imi place painea la nebunie, mai ales cea alba proaspata cu coaja aia buna, dar din pacate am renuntat la ea. In fara de gust nu are absolut nici un beneficiu, ba din contra, asadar cand am revizuit total ce fel de carbohidrate ingestez, painea alba a disparut si ea de pe lista fiind inlocuita cu paine integrala din coaja de grau si de secara. La fel xsi cu pasta si orezul.
In ceea ce priveste cantitatile, incerc sa le mentin la minim. Cateva felii pe zi.
@Anārkalī, pai asa e si sanatos! 🙂
Chiar zilele trecute am renuntat(vreau sa cred ca definitiv) la painea pe care o cumparam de la brutaria din fata blocului, pentru ca am descoperit alta, gustoasa si fara emulgatori, adusa tocmai de la Targu Mures.
@vienela, tulcea, tg mures… 🙂 Numai prin zona noastra nu sunt producatori de renume cu paine sanatoasa….
🙂 ce să vezi..citind articolul tău, mâncam pâine de Beştepe(Tulcea), pâine de ţără pe vatră. Pe acolo se mai gasesc fabrici ce fac pâine mai sănătoasă :). Cu cât e painea mai negrea,cu atât mai bine pentru mine!
@babymanager, te inteleg perfect cu negriciunea painii. 🙂
Aici painea nu este un aliment de baza! Nu ca ar prostii dar nu se mananca asa de mult ca în Ro.
Si noi mancam painea cu „orice” dar am renuntat de mult la metoda asta….
Eu fac painea acasa si are cu totul alt gust decat cea din comert si sunt si sigura ca nu are nici-un aditiv în ea. Ceea ce stiu sigur este ca painea contine foarte multe calorii si de astea chiar nu am nevoie… chiar daca sunt facute în casa!
@Minnie, nici nu e indicat sa mananci in stilul „romanesc” .. am citit undeva ca 200 de grame ar fi cantitatea optima recomandata pentru o zi/adult… dar paine neagra, integrala
Din fericire nu am auzit niciodata ca painea prosteste.
Mancam paine(feliata) insa cel mai mult o consumam la sandwich-uri.Uneori mancam si cu ciorba dar nu la toate ciorbele.
M-am obisnuit sa le spun la fete cate ceva despre fiecare aliment(si de bine si de rau-depinde de aliment) si vad ca se arata roadele;deja fac diferenta intre sanatos si nesanatos.
Cand erau mai mici le spuneam ca morcovii ajuta la vedere, de la capsune au obraji rosii,de la fasole verde le creste parul lung (erau in faza Rapunzel) sau de la orice aliment verde.Acum am mai avansat si le spun ca rosiile ajuta impotriva cancerului si uneori ma intreaba daca au nelamuriri care la ce e bun.Si stiu ca pot manca dulciuri dar mai rar deoarece nu sunt sanatoase dar cum nici eu nu am stiut ca „painea prosteste” nici ele nu stiu! 🙂
@Adela, ai fost norocoasa de nu ai auzit macar o data in copilarie aceasta „axioma” 🙂
Foarte interesante argumentele voastre. Tre sa incerc si eu cu Maria.. poate asa o conving sa manance mai diversificat.
@g.cojocaru,
Si pentru noi mesele erau o provocare.Fetele nu vroiau sa manance legume de culoare verde.Nici acum nu am reusit sa o conving pe Tia sa manance avocado.
La fiecare masa e langa felul principal servesc si 2 feluri de legume proaspete:de obicei broccoli si morcovi.Nu pun foarte mare accent pe mancare si nu le dau foarte mult dar legume trebuie mancate neaparat.Daca nu vor sa manance ceva anume sunt ok atata timp cat incearca o „imbucatura”.
Nu mai stiu insa ce sa ma fac cu povestile care nu se mai termina tocmai la ora mesei… 🙂
@Adela, Si imbucatura aia cum le convingi sa o incerce. David nu pune gura pe ceva ce crede ca nu-i place nici sa-l bati (nu ca l-as bate :)) ). Legume doar in supa si doar taiate marunt, marunt, sa nu le vada. Candva manca ghiveci de legume. Acum i se face greata numai cand simte in gura gust de legume, atunci cand incerc sa-l pacalesc.
@madimih,
Depinde cat e de mic.Nici ale mele nu prea mancau inainte de 2 ani, legume crude;mai mult fructe.Dupa ce au inteles cum sta treaba cu corpul sanatos(le-am explicat ca legumele sunt fo arte bogate in viamite si corpul are nevoie de aceste vitamine pentru a creste si pentru a fi sanatos-m-au pus sa le explic cum functioneaza digestia) nu a fost greu sa le conving sa guste inainte de a spune nu.Am noroc ca si la gradi au pus accent pe aceste chestii:sa incerce ceva inainte de a zice „nu”.Cred ca e multa munca de lamurire si copilul trebuie sa fie la varsta la care intelege,daca e prea mic cel mai bine e sa ia exemplul adultului;daca adultul consuma fructe si legume la un momenta dat si el va incerca.Cu forta nu am reusit nimic, de aceea am apelat la Rapunzel!
Mie nu mi place cum se mananca paine la romani…la noi se mananca cu ciorba,tocanite,fripturi,aperitive chiar si cu cartofi!Am o prietena care mananca paine multa ca nu i place gustul mancarii…si mie mi se pare la fel,balast!
Din restictii de dieta m am obisnuit sa mananc doar cu ciorba sau un sendvis si sotul meu la fel iar copilului ii dau cum imi pun si mie si e obisnuit asa!Nu mi se pare ok sa indemni mereu copilu’ :”hai mai ia si o gurita de paine „!,trebuie lasat sa aleaga cand doreste sa consume…
Noi avem masina de paine 😀 si mi se pare de infinit de ori mai buna decat ce se gaseste in comert,noi o facem combinat faina 650 cu integrala si muuulte seminte!Si mancam si putina,una la 3-4 zile,depinde ce e in meniu 🙂
@Irris, la ciorba si sendviciuri o consum si eu… dar nu cred ca nimeni isi imbuiba voit copulul cu paine. Cazul la care ma refeream era al unui copil care luni de zile nu se atingea de paine. Deloc. Din cauza aceva ce i-a spus „doamna” …
@g.cojocaru, o, ba da, sunt persoane care-si imbuiba copiii cu paine, ca sa fie consistenta mancarea. Nici nu stiu de cate ori am auzit oameni minunandu-se de david: cum? Mananca gol? Dar macar o bucatica de paine sa-i tina de foame! De parca mancarea in sine nu de foame o mananca. David e selectiv cu painea. Are zile cand nici nu vrea sa se atinga de ea, altele cand o mananca cu supa sau cu ceva tartinabil, altele cand pur si simplu simte nevoia sa manance paine goala. Eu m-am ferit sa-l invat sa manance paine cu orice, tocmai pentru ca eu am avut mult timp problema asta: daca nu era o bucata de paine, nu puteam mesteca mancarea.
Eu iubesc painea, in toate formele ei. E drept ca de cand am incercat acum cateva luni sa nu mai mananc si am facut vreo 2 saptamani pauza, am inceput sa simt gustul artificial din paine si sa fiu mai selectiva cu sortimentele.
Dar n-am putut renunta total la ea, oricat am incercat. Am redus, in schimb, cantitatea si, cum am spus, nu mai mananc chiar orice produs de panificatie care-mi iese in cale.
@madimih, si eu iubesc painea! E una dintre slabiciunile mele.. si daca tot nu pot rezista, macar incerc sa mananc ceva sanatos. In atacul de la Dukan, cel mai greu mi-a fost renuntarea la paine… dar tot de la Dukan, am invatat reteta de paine cu tarate. Si e taaaare buna!
paine cu bere? hmm suna bine, Maria ! O sa ii caut si eu… un asa sortiment merita incercat… ca banuiesc ca nu reusesc sa ii egalez daca consum paine si bere. 😀
savoria si eu feliata. altfel, tocmai am descoperit tartelet, maine iau prima data de la ei. rue du pain, geniala. la fel london street bakery, dar au inchis punctul de langa mine. visez si acum la painea cu bere