Legea privind protectia copilului

Incepand de astazi, copiilor nostri li se recunosc mai multe drepturi. Parintii, tutorii si chiar si personalul didactic, au obligatii pentru nerespectarea carora exista sanctiuni!

Copiii sunt protejati de legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului modificata fi completata de legea 257/2013 (aici puteti consulta forma in care aceasta a fost promulgata astazi).

O palma „parinteasca” poate costa pana la 5000 lei. O palma din partea unui profesor/educator, doar 2500 lei. … si partea buna este ca amenzile nu se aplica numai in cazul pedepselor corporale ci si in cazul altor tratamente degradante aplicate minorilor!

Sper sa vad aceasta lege aplicata cat curand!

Articole pe aceeasi tema

9 comentarii

 1. Poate cineva sa exemplifice „alte tratamente degradante”, altele decat pedepsele corporale aplicate minorilor de parinti-profesori/educatori? Si cum se pot dovedi acestea?

  1. de exemplificat as putea… dar, ai dreptate, nimic nu poate fi dovedit in cazul in care nu este si un adult de fata… sau ar putea.. dar ar fi vorba de marturia unui copil contra unui adult…

   1. Atunci care este partea buna a legii? De ex. cum poate un copil de clasa I, cu handicapuri neurologice (de ex. hemipareza), sa demonstreze discriminarea la care este supus in clasa?

    1. Moificarile legislative nu se rezuma doar la acest aspect… Dar ai dreptate, din pacate, in cazuri ca cel mentionat de tine, nu se poate doevdi nimic. Aici e nevoie de spirit civic si de oameni fara prejudecati… copiii au tendinta de a fi rai, de a generaliza si de a eticheta prea repede; relatiile intre ei sunt, deseori, superficiale… in aceste cazuri conteaza mult adultii din jurul acelor copii. Conteaza extrem de mult exemplul personal… Stiu ca e dureros si mai stiu si ca societatea noastra e extrem de intoleranta…
     Noile modificari nu schimba oameni. Si nici nu „repara” tot… dar reprezinta un pas inainte… mai mult decat aveam…

     1. In realitate, in aceasta lege contraventiile nu se aplica niciodata, iar cei care incalca drepturile copiilor (de obicei DGASPC-urile, chiar si parintii) stiu asta. Aceasta lege (chiar si asa, modificata) apara drepturile copiilor mai putin decat legea care apara drepturile animalelor. Dovada: https://www.youtube.com/watch?v=2lk0h8olIHg
      Ce parere aveti?

 2. Legea (sub nr. 257/2013) s-a publicat deja in Monitorul Oficial nr. 607/30 septembrie 2013 si va intra in vigoare dupa 3 zile de la publicare.

 3. Avem destui copii prea rasfatati (forate frumos spun englezii… spoiled=stricat) si asa… asta era problema tarii!

 4. Legea a fost promulgata de Presedinte pe data de 26 septembrie 2013. Sa vedem cand se va publica in MO.