Nu vorbesc de primele luni de viata, atunci cand laptele, indiferent de sursa sa, este vital. Si nici de perioada diversificarii, in care tot laptele e liderul meniului. Vorbesc de copiii mei, dupa ce au implinit un an.
Nu au renuntat niciodata la lapte. Chiar daca au avut zile in care au baut mai putin, chiar daca nu il beau simplu, il beau. Acum cumparam cate 10 litri de lapte pe saptamana. Maria bea cate 2-3 cani de „goghi” pe zi iar Vladimir cate 2-3 biberoane de lapte cu cereale. Simplu nu il mai bea nici unul de pe la 10-11 luni.
Noi am optat pentru lapte de vaca din sursa „certificata de unchiul-veterinar”, dar atunci cand vacile nu au avut suficient lapte, sau cand s-a stricat laptele la transport (pe timpul caniculei am avut astfel de probleme, pana ne-a venit ideea sa il congelam de cum il luam. crud) am cumparat lapte UHT. Mili, Dorna, Napolact, Zuzu… aproape orice marca. Tot la UHT am apelat si pe perioada concediilor, atunci cand mi s-a parut mai sigur sa cumpar lapte UHT de la destinatie decat sa car dupa mine, prin canicula, laptele nostru cel de toate zilele.
Recunosc ca am cantarit ceva pana sa decid pentru achizitionarea laptelui direct de la producator iar pentru cel UHT doar ca back-up.
Eu fac parte dintre cei care cred in progresul tehnologic, iar tehnologia UHT mi-a parut cea mai sigura. … si nu vreau sa aud de ode aduse laptelui crud. Nu neg ca si acesta are benefiicle lui, insa riscurile imi par mult prea mari si nu am vrut sa ni le asumam pentru copiii nostri. Asa am ales noi.
Desigur, puteam alege lapte pasteurizat in loc de UHT, insa nici aici nu am vrut sa ne asumam riscuri. Din aceasta cauza:
Pasteurizare vs UHT
1. Laptele pasteurizat este incalzit la 72-75 grade Celsius, temperatura la care se mentine 15-20 de secunde inainte de a fi racit.
Laptele UHT este incalzit la 140 grade Celsius, fiind mentinut 4 secunde înainte de racire.
2. Prin pasteurizare se elimina 99,99% din bacteriile initiale, dar nu si sporii care pot sa germineze dupa desfacerea cutiei.
Prin ultrapasteurizare se distrug atat bacteriile, cat si sporii. Astfel, prin tratamentul termic de temperatura ultrainalta se inlatura orice bacterie periculoasa.
3. Laptele UHT nu necesita refrigerare, de aceea se poate pastra la orice temperatura, insa dupa desfacerea cutiei se tine la rece.
Laptele pasteurizat trebuie pastrat la frigider inainte si dupa desfacerea cutiei.
4. Laptele pasteurizat are termen de valabilitate de 5-15 zile, daca a fost pastrat la temperatura optima.
Laptele UHT rezista cel putin 6 luni fara refrigerare si conservanti, timp in care nu isi modifica textura, culoarea, gustul sau valoarea nutritionala.
5. Nutrientii din laptele UHT sunt mult mai bine conservati decat in cel pasteurizat pentru ca produsul este adus la o temperatura foarte mare în doar cateva secunde.
sursa info: sanatate.bzi.ro
Ma bucur tare ca cei mici nu au renuntat la lapte. Nu voi face teoria importantei laptelui pentru dezvoltarea armonioasa a organismului; sunt sigura ca stiti si voi … E drept ca nu sunt prea fericita ca Maria nu bea decat „goghi” (lapte cu pudra de roscove sau cu Nesquik), sau ca Vladi il bea numai in combinatie cu cerale, dar totusi ma bucur ca impreuna beau 10 litri de lapte saptamanal. Daca mai adaug si 1-2 iaurturi pe zi si cascavalul sau branza, ma declar multumita, iar analizele lor imi confirma multumirea. 😉 .. iar acum, ca tot sunt cei mici bolnavi, laptele este printre putinele alimente acceptate; chiar si la varstele lor. Necat deloc, ma bucur ca e lapte!
Ai vostri cum stau la capitolul consum de lapte? Ce lapte ati ales pentru ei?
17 comentarii
Si noi tot la lapte de la tara am ajuns. Cu greu mi-am facut iar curaj, dupa ce acum aproape 7 ani Mami meu a plecat de langa nou de la gustatul unui lapte cu TBC (care nu a fost diagnosticat corect – ne ziceau ca e cancer – decat extrem de tarziu pentru ea).
Dar diferenta de gust fata de cel de magazin ne-a facut sa gasim o sursa sigura si sa iau toate masurile sa nu intram in contact cu nici o picatura de lapte nefiert 10 minute.
Cel mare de 5 ani il bea cu drag, chiar si doua cani pe zi, iar cel mic care papa inca titi la 10 luni, lapte cu orez facut cu lapte de tara papa, dar cu lapte praf nici nu pune gura.
Doamne Ajuta si sanatate multa
Al meu bea zilnic lapte de la Napolact cu 3.5 grasime. Si nu ma intreba ce varsta are 😉
Il bag eu pe lapte de soia daca nu-i atent la burtica
:)) asa „rea” esti?!?
Cand e nevoie, sunt 😉
Si David bea lapte la greu. Orice sursa, inclusiv de la tara, atunci cand primim. Insa il fierbem. Noi nu i-am dat UHT, pentru ca nu ne-am documentat suficient, clarificarile tale au venit la fix :).
Altminteri si eu sunt bucuroasa ca David bea lapte. In fiecare zi, cel putin o cana. La culcare bea aproape mereu o cana cu lapte cald. Iar lactatele sunt alimentele lui preferate. Iaurt, sana, lapte – dimineata, la gustari, seara, cere mereu. Simple sau cu cereale.
O combinatie care ne-a ajutat mult sa rezolvam o problema veche si dificila cu scaunul: iaurt cu miere si cu tarate de la Sanovita. Sau alte cereale putin atractive si mai greu de inghitit. In combinatia asta, le da gata instant.
sunteti norocosi ca nu aveti „stresuri alimentare” cauzate de mofturi. Bine ca cel mic consuma lactate! Sa il tina cat mai mult!
ce tare…si eu am incercat sa ii dau titi si celei mari…dar a refuzat cu hotarare…esti norocoasa…oricum eu sunt hotarata sa merg pe atointarcare…indiferent cand se va intampla asta…va fi ultima oara cand alaptez…asa ca intentionez sa ma bcur de fiecare moment…
Eu pe cea mare nu o intarcasem, deci a fost asa in continuare…acu sa vedem pana cand:)
Fetita mea (4 ani jumate) nu bea lapte gol deloc, nu a mai vrut de pe la 2 ani jumate, dar in schimb consuma branza (foarte multa), smantana pe paine si iaurt in fiecare zi si cateodata mai cere cereale cu lapte. Mie imi place foarte mult laptele si as fi vrut sa ii dau mai mult dar nu am la cine. Oricum avem tot timpul lapte UHT in frigider, Napolact de obicei sau Zuzu pentru ca suntem in zona lor.
Am renuntat sa mai cumpar lapte proaspat pentru ca se strica prea repede dar acum parca tebuie sa incerc ideea ta cu congelatorul.
Noua ni-l iau ai mei sau cumnatul meu, direct de la proprietarul vacilor, prospat muls iar sticlele le bagau direct in lada frigorifica iar spre seara il transportau spre Bucuresti. Asa nu am avut probleme. Acasa bagam laptele tot in lada frigorifica si scoteam sticlele pe rand, le lasam la dezghetat si le fierbeam. Acum cat e frig nu mai facem asa, dar cand revine canicula ne vom relua obiceiul
Cel mic, exclusiv san…a fost nevoie si de un pic de lapte praf la inceput, dar acum ne-am redresat. Cea mare, la 2 ani si 3 luni, tot lapte de titi..daca este, de ce nu? Nu vrra sa guste alt lapte, nici praf, nici uht, nici pasteurizat. A fost o perioada cand manca mult iaurt Campina si lapte cu cereale milli. Acum doar branza cu smantana. O mai incerc periodic in speranta ca o sa renunte la san, daaaar….speranta moare ultima. Sotul radr si zice ca in 2 ani termin si eu cu alaptatul:)
ce diferenta e intre ei? pare destul de mica din ce zici…
Oricum, eu zic ca nu va renunta prea usor din moment ce il vede pe mezin la san. E si ea mica.. din cat am observat la fratii de varste apropiate, e un comportament normal…
la cel de aproape 2 ani doar titi si ocazional o masca de iaurt…la cea de 3 ani jumate…doar iaurt bio si rar de tot branzica….:))
Asa vor ei sau asa ai ales tu? … sunt doar curioasa. Probabil daca reuseam sa alaptez, nu apelam la lapte de vaca de la 1 an… dar mi s-a parut o alternativa mai ok. Ocazinal le-am dat ai capra…. dar e greu cu sursa buna
fi-mea de cand am intarcat-o a refuzat cu indarjire laptele ..manaca produse cu lapte de vaca adica gris cu lapte, orez cu lapte sau iaurt…iar celui mai mic …cu toate ca i-am dat de curiozitate lapte de vaca sa bea…si el il accepta…mi se pare absurd sa ii dau ceva prelucat si fara calitatile nutritive ale laptelui matern…
am mai folosit si eu rar de tot UHT su pasteurizat in rest cumpar cam 2 litri pe saptamana de la dozator sau de la „sibieni” pe care prefer sa il fierb eu…si care tine tot pana la o saptamana in frigider si daca se strica fac branzica proaspata din care fac eu cate ceva…
ai perfecta dreptate. daca e lapte de mama, atunci e pacat sa nu i-l oferi.. dar ai mei nu fura asa de norocosi