Vai, ce naspa!

Sunt uluita de evenimentele din ultimele zile… Cele declansate de tragedia aviatica din Apuseni.  Imi este greu sa accept incompetenta crasa a autoritatilor noastre. Lipsa de asumare a raspunderii si felul in care isi musamalizeaza greselile. Au cazut capete. Nu suficiente si nu din motive „bune”. Au fost demisii de „onoare” pe principiul „gura bate fundul”. Au cazut capetele celor neinspirati in declaratii. Nimic legat de lipsa de implicare, de coordonare defectuoasa, de neasumare a responsabilitatii, de neindeplinirea sarcinilor de serviciu.

Sunt uluita de reactia unor specimene din presa care zgarma in vietile victimelor pentru a scoate la iveala mizeriile. Acestor specimene le recomand sa citeasca articolul Adei si sa isi reevalueze motivele pentru care au ajuns jurnalisti. Poate vor descoperi ca nu e o vocatie si vor simti nevoia sa schimbe ceva in cariera.

Sunt uluita de reactia operatorului  turnului de control Oradea, care la aflarea vestii ca un avion s-a prabusit, a declarat: Vai, ce naspa! .. nici reprezentantii ISU Crisana nu s-au lasat mai prejos declarand: Să vedem dacă se impune procedural să vedem cu căutarea. Rili?!?! Credeam ca procedurile se cunosc… Daca la fiecare tragedie, reprezentantii trebuie sa citeasca procedura sa vada ce se impune si ce nu….

Sunt uluita de unele reactii ale celor ce se cred mai presus de viata. Nu e uman sa faci asa ceva.. si totusi…

Sunt uluita ca o familie a aflat de la televizor despre

decesul copilului lor, iar autoritatile le-au instiintat oficial abia la ora 2:00.

Imi este rusine ca presedintele tarii noastre tace.

Sunt totusi mandra ca romanii nu au uitat sa fie OAMENI; ca localnicii s-au implicat in actiunea de cautare a victimelor si ca au facut tot ce le-a stat in putinta pentru salvarea acestora; ca membrii Transylania Offroad Club au acceptat sa se implice in actiunea de salvare; ca localnicii au gasit puterea de a pazi si de a transporta trupul neinsufletit al lui Adrian Iovan, atunci cand acesta a fost abandonat de autoritati in interiorul epavei. … nu a existat procedura pentru asta, asa ca autoritatile s-au retras. Sunt mandra de salvatorii din teren care au reusit totusi sa razbata prin frig, ceata si zapada, ajungand in cele din urma la epava aeronavei, in ciuda felului in care au fost coordonati si pusi sa mearga kilometri intregi in directii gresite. Sunt mandra ca localnicii ce au fost implicati in actiunea de salvare, au facut gestul crestinesc de a veni la Bucuresti sa conduca pe ultimul drum pe cei ce nu au putut fi salvati din cauza lantului de balbe ale autoritatilor.  Atata timp cat toata operatiunea de salvare nu a fost decat un lant de erori, nu pot sa nu iau in calcul faptul ca este posibil ca doua vieti sa se fi stins cu zile… desigur, e doar o presupunere iar raportul legistilor o cam sustine.

Din pacate, nu am speranta ca se va face cu adevarat dreptate. Asa este Romania. Romania care a ajuns asa din cauza lipsei noastre de implicare. Fie ca am privit in alta parte, fie ca am acceptat tacit, EI au ajuns sa isi permita asemenea balbe din cauza ca noi nu am facut nimic.

Anul acesta este an electoral. Cand veti decide sa nu mergeti la vot, ganditi-va doar la cei ce au murit cu zile, la cei nedreptatiti de autoritati si la cei lasati de izbeliste…. Da, suntem un stat social dar autoritatile inca nu au fost capabile sa implementeze un sistem unic de administrare si un set de masuri care sa ii ajute pe cei ce au nevoie cu adevarat sa fie ajutati. Cand veti decide sa votati, ganditi-va la raul pe care ni l-au facut toti cei care s-au perindat la putere in ultimii 24 de ani. Cand veti decide sa votati, ganditi-va ca poate viata va va duce in punctul in care veti avea nevoie sa fiti salvati de autoritati. Alegeti sa fiti salvati!

Numai noi ne putem salva! Daca actionam! Numai noi putem face ca vietile pierdute sa nu  fi fost in zadar…. Mi-e clar ca omenia nu a disparut si asta ma bucura.

Articole pe aceeasi tema

12 comentarii

  1. Gabi asta spuneam si eu pe blog mai ieri….ca si eu ma simt vinovata din cauza faptului ca o data la 4 ani cand am puterea in mana prefer sa nu o exercit (desi eu am votat de fiecare data si imi asum ceea ce am votat!). Si am lansat si o intrebare pe blog: cati/cate dintre amicii/amicele ce imi citesc blogul ar vota un om de valoare (si dadeam si un exemplu, ca norocul ca inca mai avem cativa slava domnului dar nu ii stim promova)…raspunsul…0. Asta spune ceva! Si eu am ferma convingere ca ma citesc doar mamici luminate…:)

    1. uite ca luminata de mine, nu a citit… abia am apucat sa scriu. Astazi – prima zi fara febra, incepand de Luni
      Dar intru. Ma bucur ca nu sunt singura care gandeste asa. Si sper sa nu raman doar la „a gandi”

  2. Si localnicii au actionat asa, „cu raspundere”, pentru ca-s de dincolo de munti, no offence. Parerea mea, parere de regatean.

  3. „Cand veti decide sa votati, ganditi-va la raul pe care ni l-au facut toti cei care s-au perindat la putere in ultimii 24 de ani. ” ok,dar,avem pe cine vota?pe cine?..iar autoritatule,nu sunt tot oameni dintre noi,ca nu-s adusi din alte lumi…tot noi,astia de comentam in fel si chip suntem si in serviciile private si cele de stat,numai ca sefii acestor servicii au interese ,de la caz la caz…nu e ciudat ca,tot oamenii plini de nevoi sunt omenosi, si sar neconditionat sa ajute,iar cei imbuibati de bani pe lucru de nimic si-au pierdut omenia,pt ca lor nu le lipseste nimic?

    1. inca ceva…politica a stricat totul in Romania,clar!cred ca daca statul ar functiona ca o companie privata,in slujba cetatenilor,cu contracte intre acestia,cu angajamente,obligatii,datorii,clauze,tot ce trebuie la un contract intre fiecare dintre noi si stat,cu angajari prin concurs,de la presedinte pana la ultimul functionar,si nu prin alegeri facute aiurea in tramvai,dupa criterii gen „pariuri pt meciuri”,ar fi mult mai bine,eu pt asta as vota,pt schimbarea raporturilor intre mine si statul care gestioneaza banii pentru nevoile noastre comune…

      1. politica facuta de oamnei, nu? .. oamenii aceia care reprezinta autoritatile. In Ro eu vad doua tabere: oamenii de rand si autoritatile (inclusiv clasa politica). Noi ii depasim numeric dar stam spasiti si acceptam sa fim furati, omorati, ignorati. Cata vreme ne vom pastra aceasta atitudine, vom primi in continuare aceasi „consideratie” din partea mai marilor nostri.
        Daca revolta noastra ramane in mintile noastre, e in zadar… Trebuie sa luam atitudine. Uniti!
        Am aratat ca la nevoie putem fi uniti si putem fi oameni. Putem face asta si pentru a cere ceea ce ni se cuvine.

    2. nu e ciudat, din moment ce noi le-am permis sa fie asa. E trist, dar asta e adevarul. Daca ma revolt doar in scris, nu rezolv nimic… Daca ma revolt doar eu, nu ma baga nimeni in seama.. daca ne unim, ne vom putea face ascultati.
      Eu sunt privita ca o nebuna… o idealista care isi cere drepturile si tipa atunci cand acestea nu ii sunt respectate. Asta pentru ca sunt printre putinii care face asta….

  4. Sa actionam cum?? Cu cine sa votam??? E vreunul mai bun decat altul??? Ce sa alegem??? Un rau mai mic, sau ce??? Mi-e scarba!!!!

    1. Exact! E atat de actual acel „Eu cu cine votez?”. Nimeni nu ma inspira, nu ma cucereste, nu imi da vreo speranta ca isi va face treaba bine. Merg la vot si votez, dar cu cine oare? Toti nu sunt decat fie fosile grase de la atata supt sau tantarei tineri care vor sa suga, sa se ingrase. Iar cei care ar avea ceva de facut, pasiune, dorinta si bune intentii, nu sunt sprijiniti de partidele conduse de fosilele de care aminteam. Grea alegere vom avea de facut!

      1. Se ingrasa pentru ca noi le permitem sa o faca. Asta e parerea mea. Eu ma simt vinovata pentru ca nu am facut nimic. Ma simt vinovata pentru ca am acceptat tacit tot ce ne-au bagat pe gat. Asa cum ii spuneam si Alexandrei, Trebuie sa fim uniti in a le cere sa ne trateze cu respect si sa ne respecte drepturile.
        Va fi o alegere grea, dar trebuie sa o facem cu totii. Neexercitarea dreptului nu va fi decat o alta condamnare adusa natiunii

    2. Scarba simt si eu, @Alexandra.. dar am ajuns sa ne fie ignorat dreptul la viata. Si asta, pentru mine, inseamna ca s-a ajuns prea departe. Eu, tu, nu putem face nimic. Ca natiune insa… Oricat de rau e raul suprem daca populatia ia atitudine, atunci nu ai de ales. Daca „tipa” unul, atunci e nebun. Daca tipa toti, atunci vor fi fortati sa faca ceea ce trebuie.