Deszapezirea trotuarelor

sursa foto: libertatea.ro
sursa foto: libertatea.ro

In caz ca nu stiati, desapezirea trotuarelor din dreptul proprietatilor voastre, este in sarcina voastra; in cazul blocurilor, a asociatiei de proprietari.

Stim sa cerem, pe buna dreptate, ca autoritatile sa isi faca treaba, dar noi ne-o facem?  Mana sus, cine a iesit sa dea zapada din fata curtii sau din fata blocului!

Eu locuiesc intr-o zona de case. Zona in care trotuarele sunt pline de zapada. Pietonii sunt fortati sa circule pe marginea strazii; strada ce acum a fost ridicata temporar la statutul de bulevard, din pricina lucrarilor efectuate de Metrorex in zona. Bulevo-strada mea, a vazut pentru prima data un utilaj de deszapezire, ieri la ora 15. Astazi, nu inca. Stradutele adiacente nu au avut sansa sa fie vizitate de utilajele de deszapezire deloc.

… DAR, nici locuitorii nu si-au facut datoria. Nu cere de la nimeni mai mult decat tu poti da… Haideti sa ne indeplinim noi obligatiile si apoi sa tipam ca autoritatile nu deszapezesc strazile…  O facem in primul rand pentru noi…

Ieri am iesit din casa pana la un magazin din apropiere si am plecat fara masina. Am incercat sa merg pe trotuar, dar zapada imi depasea bocancii asa ca am renuntat si am mers pe marginea drumului, acolo unde zapada fusese batatorita de masini. Fusese batatorita peste un strat de gheata. Drumul pana la magazin s-a dovedit a fi o adevarata aventura in care scopul meu principal a fost sa ma feresc sa fiu acrosata de masinile ce baletau alunecand pe gheata. Am avut de parcurs cam 4-500 de metri, si am trecut pe langa  30 – 50 de proprietati. Un singur trotuar era deszapezit… proprietarul acela care dadea sarguincios zapada din dreptul casei sale m-a impresionat teribil: un batranel ce are in jur de 80 de ani si … cataracta la ambii ochi! Am mai vazut si doi barbati iesiti la dat zapada.. dar nici gand sa deszapezeasca trotuarele. Oamenii isi deszapezeau masinile… de trotuare nici nu s-au atins!

Daca nu va ajuta constiinta sa iesiti la deszapezit, atunci poate o veti face de frica amenzilor stabilite prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 120/2010, pentru bucuresteni. Sunt sigura ca fiecare localitate are o asfel de hotarare emisa.

Nu doar autoritatile au obligatii… Puneti mana pe lopata si iesiti in fata casei/blocului in care locuiti!

Articole pe aceeasi tema

8 comentarii

  1. Si in alte parti e la fel,eu stau intr o comuna de langa Suceava si aici toti isi fac carari sa scoata masina si trotuarele pas!Anul trecut n am putut circula luni de zile pe jos,pana s a topit zapada!

  2. Eu stau la curte, pe o strada mica, neasfaltata, orientata catre vest, la margine de Bucuresti. Nimeni, niciodata vreodata nu intra cu nimic aici! In 2012′ inghetul a durat o luna in oras, se terminase si mama deszapezirii si seaizarile mele la ADP au ramas triste si nereperate. Am aruncat la zapada ca nebuna, din strada in curte, peste gard, dar tot degeaba.
    Acum ma gandesc sa ma incumet sa pornesc spre casa si ma tem serios ca n-am unde sa ma duc, ca raman blocata nu pe DN7, ci pe podul Grant si sigur n-am cum sa intru pe propria strada!

  3. Pai, primariile ar trebui sa-si aplice amenzi singure! Pentru ca utilajele de deszapezire nu fac decat sa adune zapada pe marginea soselei, unde ridica un zid care, odata inghetat, devine foarte greu si periculos de trecut. Care, la topire, va face totul inca si mao scarbos!
    Apoi, pentru ca trotuarele si aleile care ar trebui deszapezitede primarii zac inzapezite pana da dezghetul – cate trotuare care inprejmuiesc parcurile ati vazut curatate?
    De vineri seara de cand a inceput ninsoarea, sunt prinsa la Valcea. ABSOLUT NICI UN UTILAJ n-am vazut sa imprastie zapada, sau materiale antiderapante pe bulevardele principale. Au trecut tractoare cu ramele ridicate, doar ca sa faca fagase in zapada. Dintai, zpada a foat foarte apoasa, ce cadea, se topea, se flescaia, apoi a inghetat si un strat nou s-a depus peste primul, care a inghetat.
    Oamenii au dat cu sarg zapada dinaintea curtilor, imobilelor, se circula bine pe trotuare pana ajungi la cel aferent parcului Zavoi, care e plin de zapada!
    Dreptu-i asa…?

  4. E trist ce se intampla… Sincer, chiar imi doresc ca primariile sa aplice mai multe amenzi persoanelor fizice, nu doar celor juridice. Poate asa se vor invata minte.

  5. Noi ridicam mana!
    De dimineata am dat zapada de pe trotuar! La fel si vecinii din fata noastra!
    Doar noi doi de pe o raza de 20 de case. Restul asteapta soarele…

  6. Noi, noi :))) iesim cu mic cu mare la zapada.Si pe la noi au mai iesit, e drept ca mai mult din blocurile vecine decat din blocul nostru.Edi are o lopata care se doveste a fi foarte buna si la zapada nu numai la nisip :))).

    1. cred ca piticului i-a placut maxim, nu? .. sau nu l-ati luat? Anii trecuti ii luam pe cei mici la zapada si se distrau tare mult.. 1-2 ore stateau cu mine si „ma ajutau” .. anul acesta Maria a stiut ca daca nige trebuie sa dam zapada, dar raceala nu i-a permis sa iasa, asa ca s-a multumit sa faca galerie de la geam. Striga: Hai, mamaie! Hai, tataie! Hai, tati! 🙂

      1. iNoi am fost acolo in miezul problemei.Am construit si castele de zapada intre timp.Care s-au transformat din castele in muzee.Asadar in fata blocului la noi acum troneaza muzeul pompierilor, al trenurilor si al rechinilor, toate facute din zapada :)))