Duminica seara: Mariei i-e rau

Dupa frumoasele ore petrecute in parc, iata-ne ajunsi si acasa. Taticul putin obosit, Maria vesela si cu chef de joaca iar eu, fericita pentru ca finalul zilei, ne-a gasit impreuna – fericiti. Pana acum, nimic nu prevestea ceea ce avea sa urmeze.

Pitica a adormit, iar noi ne-am retras in bucatarie pentru a sta la o tigara de vorba in timp ce spalam biberoanele si ii pregateam taticului biberonul pentru dupa baita. De obicei, Maria  adoarme in jur de 19:00-20:00, iar noi o trezim pe la 21:30-22:00 pentru a o pregati pentru baita. Duminica seara, insa nu a fost asa. Abia am apucat sa terminam cu biberoanele, cand o auzim prin interfon agitandu-se. Mergem la ea: era treaza. Ne zambea din patut, bucurandu-se ca ne vede. Am schimbat-o, crezand ca acesta a fost motivul pentru care s-a trezit. Scaunul un pic cam moale, dar nu ingrijorator. Am dat fuguta si i-am pregatit un ceai de menta pe care l-a baut repede.

De aici a inceput totul: scaune din ce in ce mai dese si mai moi… pana la stadiul de apa, gaze cu carul, dar Maria vesela si cu chef de joaca. Intre timp am reusit si i-am facut si baita, tati i-a dat sa pape… dar nu a prea avut domnisorica chef de papa, iar la fundicul ei – siroaie de apa!

M-am panicat! Febra nu avea, dureri, asemenea… Mi-au trecut prin minte tot felul de scenarii care cuprindeau deshidratare, internari, perfuzii… plangeam tinand-o in brate, iar tati ne tinea pe amndoua. Ne era teama, iar Mariuca era vesela. A reusit chiar si sa adoarma, in timp ce siroaiele de apa umpleau pampersii. O schimbam in somn si nu schita nici un gest.

Am facut consiliu de familie si am hotarat ca daca mai face inca doua scaune apoase o luam in brate si mergem la spital. Tati cu greu s-a lasat convins sa adoarma, urmand sa fie trezit la nevoie; eu am ramas s-o pazesc si sa ii schimb pampersii. M-am instalat pe canapea cu  laptopul in brate si am inceput sa caut informatii despre diareea la sugari… Am citit si cu cititul am ramas. Teama pusese stapanire pe sufletul meu…

Tot butonand am vizitat parte din blogurile voastre, si m-am oprit pe unicul cu activitate la aceea ora ( se facuse deja 23:30) – blogul Melaniei. M-am mai destins un pic citindu-i postarile, dar mai ales comentariile. Sunt tare tacaniti cititorii ei; tacaniti in cel mai dulce sens! Mi-e imposibil sa ii citesc fara sa imi smulga macar un zambet si sa ma binedispuna. Dar in acea noapte, zambetele erau mai cu jumatate de gura… nu puteam sta linistita. Dupa ce am schimbat-o a treia oara pe Maria, eram hotarata sa il trezesc pe Sorin si sa mergem la spital, dar am avut o sclipre si am facut un lucru pe care in mod normal nu l-as fi facut ever inainte de a fi mamica! Mi-am luat inima in dinti si am contactat-o pe messenger pe Melania, rugand-o sa ma ajute cu o opinie de specialitate: o duc sau nu la spital? Chiar daca era deja trecut de miezul noptii, Melania a fost mai mult decat amabila si mi-a oferit o adevarata consultatie online, care s-a finalizat si cu o reteta. Am dat fuguta la farmacie si am luat smecta, debridat si lapte fara lactoza.

Maria consuma in mod obisnuit Nan1, dar cei de la Nestle au si un laptic special pentru regimul dietetic al sugarilor cu simptome de intoleranta la lactoza si dupa diaree. I-am administrat Mariucai tratamentul messengeruit de Melania si a inceput sa isi revina! 😀 Ieri nu a mai avut decat trei scaune… e adevarat, molcute, insa au fost doar trei!

Ieri pe la 10 am sunat-o si pe doctorita Mariei pentru a o pune la curent cu situatia. bineinteles, ca ne-a chemat la cabinet. Am rasuflat usurata. M-am simtit mult mai bine stiind ca avea sa o vada un ochi avizat.

Si a vazut-o! Am rasuflat usurata ca nu e vorba de nimic grav, ca tratamentul recomandat de Melania a fost exact ce trebuia si ca starea Mariei se imbunatateste. 🙂 Acum vom continua tratamentul pentru inca doua – trei zile, in functie de cum va evolua starea Mariei.

Cum era de asteptat, am fost intrebata de unde am stiut sa ii dau tratamentul. 🙂 Am spus adevarul, explicand pe scurt cum a fost consultatia online. 😉  Multumesc, Melania! Multumesc din suflet!

Articole pe aceeasi tema

41 de comentarii

  1. E greu prima data, cum ai spus si tu, Gabi. Cand imi povestea nasa ca fata ei face peste 40 febra, ma inchinam sa n-am parte. Si s-a intamplat! Noroc, daca pot sa zic asa, cu experientele ei ca am reusit sa fac fata si sa reduc febra printr-o metoda babeasca, cand metodele obisnuite nu dadeau roade.
    Cu deshidratarea este periculos daca nu bea apa, daca refuza. Altfel inteleg ca a fost ouchei. Bine ca v-ati revenit. Iar tu stai calma ca iti faci rau degeaba. Stiu ce zic ca si eu sunt panicoasa si am ficatul la pamant din cauza stresului.
    Va pupam si sanatate multa!

  2. in primul rand multa multa sanatate piticei si tie nervi de otel (si lui tati, de altfel 🙂 ) ar fi bine, si asta o spun din experienta proprie, sa-i faci o coprocultura ca sa te asiguri ca nu are nimic la stomacel. ilinca mea a avut e-coli la 4 luni jumate, si acum ne intrebam de unde (acum avem o ditai fata de 2 ani si 9 luni 🙂 ).

    sanatate din nou,
    carmina

    1. Multumim ptntru urari si pentru sfat, @cariminaca. Voi discuta cu medicul ei despre posibilitatea efectuarii analizei.

  3. La multi ani printesei , pentru azi! Ma bucur ca este mai bine si ca ai facut ceea ce ai simtit…asta face parte din meseria de mama :sa faci ce simti! 🙂

    1. Multumim, Ana Maria! Chiar ca am facut ce am simtit. Teama ca Mariuca ar putea avea ceva rau, m-a facut sa imi incalc principiul respectarii spatiului personal, fie el si virtual, si am apelat in miez de noapte la Melania, mai exact la cunostintele detinute prin prisma profesiei ei. Am avut norocul sa dau peste un om de o bunatate exemplara, care a acceptat sa ii invadez acel spatiu, recomandandu-mi tratamentul adecvat pentru Maria iar mie, redandu-mi confortul psihic.
      Pup adreleanca cu lipici si pe ai ei gorobeti, carora le doresc, pe langa la multi ani, sa savureze la maxim fiecare clipita a copilariei ce le-a mai ramas!

  4. Offff.Bine ca totul a fost la final doar o sperietura si nu ati ajuns la spital.Mi e frica .Cine stie ce mai contacteaza si de prin spitalele noastre grozave :(.Ne bucuram din suflet ca sunteti bine .E relativa asta cu „prima data”.Asa cum spunea si Bogdan , mereu e cam la fel.Sentimentele de panica , neputinta au aceeasi intensitate si cand vor avea 20 de ani cred si patesc ceva .Ma bucur enorm ca sunteti bine.”La multi ” ani piticutei Maria din partea noastra si multi multi pupici!

    1. Multumim, Dana! Sper totusi sa invat sa-mi domolesc panica… ca prea nu m-am recunoscut in postura aceea! Nu mai eram in stare sa rationez, iar mintea-mi era inundata cu tot felul de scenarii! Chiar ca, mama nebuna!! 😀

  5. Pai nu avea nimic vis-a-vis de lactoza… A dezvoltat-o:) mamica i-a dat natural timp de 14 luni, apoi inca vreo 2-3 luni a stat pe Nestle 1+

    1. de curiozitate, cat timp a durat diagnosticarea piticului ( de la prima vizita la medic)? Si care au fost simptomele?? … macar sa stiu si sa bag de seama, ca am inteles ca intoleranta la lactoza a inceput sa fie tot mai des intalnita la pitici.
      … sau ne ‘bagi’ o postare in stilu-ti caracteristic? 😉

      1. bag si postare… cu totul a durat 4 saptamani de la prima vizita la medic… Si vreo 1400 de lei. Nu pun tipurile de lapte incercate.

        Manifestarea clara: diareea tradusa ca tranzit intestinal rapid…

        scuze de intarziere, acum am vazut commentul

  6. Mă bucur că am putut fi de folos. Nu vă doresc asta, dar, dacă mai e nevoie, şi sunt pe net, nu ezitaţi să repetaţi figura cu mss. Cum le spun şi mămicilor mele, mai bine să-ţi pară rău că ai pus o întrebare „prostească” decât că n-ai avut curajul s-o faci. Când e vorba de copilul/nepotul tău, nu poţi fi obiectiv. De aceea eu mi-am înscris nepoţeii la o colegă, nu la mine.
    Multă sănătate micuţei Maria, pe care o simt oarecum din familie deja! :-

  7. Of, saracuta Maria. Bine ca nu ati ajuns in spital. Noi am avut o faza de genul de primul Paste al gazei (3luni -in martie 2008) cand era si bunicul din Romania la noi. Enterocolita foarte „frumoasa”. Gaza nu a prea suportat laptele fara lactoza si a primit un fel de cereale de la Humana -pt diaree. A trecut dar in noimebrie anul trecut tot am ajuns in spital caci vomitase o zi intreaba tot ce ciugulea si avand scaone diareice se deshidratase un pic. Nuam ajuns la perfuzii fiindca nu i-au gasit venele. Am stat patru adulti si dr si nici un rezultat. Am stat 2 nopti in spital si m-am molipsit si eu. Copilul era vioi, in patutul cu gratii inalte de spital si eu in baie alturi, vomitand.
    Acasa s-a molipsit si tati…..
    Sper sa fie pentru voi ultimul episod de genul-ever!

    1. Multumim pentru gandurile bune, Ceska. Sa speram ca nu vom mai avea parte de astfel de episoade!

      La multi ani, gazulicii cu ocazia zilei copilului.

  8. Prima data este mult spus. de fiecare data va fi prima data. La noi simptomele cand ne-am sculat si am mers la spital au fost: diaree (dar nu apa chioara) de 4-5 zile, febra 38.5, el radea si era vesel. A doua zi insa ne-a sunat doica ca baiatu era moale moale de tot… de fapt era gata sa aiba o lipsa de apa.
    Acu este bine, dar are, asa cum am spus, o problema cu lactoza si inca o chestie cu k (Kazeina). dar au trecut 5-6 saptamani pana ne-am prins ce are cu analize de multe sute de lei… Si mereu multumesc Zeilor ca i-am avut si ca am putut sa ii dam… A! si inca ceva… spunem noi de sistemul de sanatate de stat… Dar sa vedeti la Medlife ce nasol era ca a bagat 3 copii deodata in cabinet la dezbracare, si unu se vedea pe fata lui ca era contagios… si altu voma…

    Of….

    Nu vreau sa va sperii, va doresc )tuturor) sa nu aveti parte de spitale si copiii sa va fie sanatosi si voiosi! (si cuminti, si destepti, si frumosi si alea alea…)

    1. Haide, mai, ca nu cred ca au bagat copii contagiosi in aceeasi camera la Medlife…pai eu merg acolo de atata vreme si n-am avut surprize d-astea! Plus ca o stiu pe directoare, care este pediatra si o stiu cat este de meticuloasa si atenta cu fazele astea. In orice caz m-ai pus pe ganduri, zau! 🙁

      1. Deci pt mine simptomele erau de ceva posibil contagios,… ochii inchisi a febra, fata foarte rosie, stare de voma la ea si la sor-sa mai ales…

        Nu m-au convins MedLife-ul mai mult decat policlinica de cartier decat prin curatenia culoarelor si personal amabil:))) Deh, dai si 100-300 de lei la o analiza:)

        1. Apropos, de preturi la Medlife: in noaptea respectiva, am dat un search pe net sa vad ce se zice despre sectia de pediatrie a Medlife-ului, despre care stiam ca are contract cu CAS care deconteaza serviciile medicale pentru internari. Auzisem ca parintii platesc doar cazarea pentru copil puls insotitor. Auzisem bine.
          …. dar „doar cazarea” inseamna „doar” 510 ron/ zi !!!! Adica cam cat as da si la Marriott daca prind o oferta. Pentru ‘conditiile de cazare’ de care dispun, mie mi se pare exagerat de scump!!!!

          1. Ei, na! Sunt exagerati, stiu da’ fa-ti semnul crucii sa n-ajungi la Grigore Alexandrescu. 😀 Caci acolo o sa te rogi sa platesti serv de la Medlife!:)) In orice caz e bine sa nu ai nevoie, clar de nici una din astea. Asa ca aveti grija de sanatate. 😉

            1. de modificat am modificat… da nu-l sterg 😛

              iote, ca nu stiam de Jiji! 😀 Inteleg ca daca vreau sa fiu la moda, imi iau camera cu balcon la marriott sio pun d’un gratar!!! 😀

        2. Sa stii ca pana la Stefan nu plateam nimic. Noi suntem arondati la ei cu serviciul. 🙂 Insa la Stefan treaba s-a schimbat. Un control 60 RON si vaccinul (ala platit nu gratuit). La analize n-am dat mult. Exudat, cateva analize de sange….Mai multe de 200 RON n-am scos. Poate ca s-au marit intre timp.
          In fine nu m-am uitat la bani, sa-ti zic sincer, nu ca ar da p-afara ci pentru ca la Stefan nu m-am gandit sa fac economie. 😉 Orice pentru el doar sa-i fie bine. La noi, in schimb, cam facem, asta e! Undeva tre sa reducem cheltuielile pt ca e greu. Sa vedem ce-om face la noua indemn. 🙁

          1. Noi nu suntem 😉 Simpla consultatie este 110 lei. Ce nu am inteles este de ce cand vii a doua oara pt verificare analize trebuie sa platesti la fel?!?!?!? Cel mai ieftin ac (aka analiza) este cateva zeci de lei, dar majoritatea celor facute d enoi au fost intre 200 si 300 (erau pachete de analize, dar pe acelasi „ac”).
            Ma rog, experienta mea a fost nu data de bani, dar a trebuit sa ne strangem bugetele din alta parte. Si iarasi am multumit ca i-am avut:)

  9. Ce bine că sunteţi bine! Citind titlul, mi s-a făcut inima câte un purice. Apoi, gândindu-mă că, din moment, ce ai putut posta, trebuie să nu fie ceva foarte grav. Vă pupăm şi vă îmbrăţişăm, să vă treacă de tot!
    P.s. Ai o invitaţie pe blogul meu! 😉

  10. bine ca va faceti bine, e periculoasa rau diareea asta..si cum nici rotarix-ul nu e sigur zilele astea…

    1. multumim frumos, Oana! Stiu ca e groasa cu diareea la pitici… din cauza asta m-am si panicat asa. Am auzit si eu de Rotarix.. insa am citit ca RotaTeq-ul, adica Rotarix-ul celor de la Merck, nu ar avea in compozitie acel virus porcin descoperit in Rotarix. Voi discuta cu doctorita Mariei despre posibilitatea administrarii RotaTeq-ului.
      La multi ani Ilincai! Sa fie vesela si fericita si sa se bucure de fiecare clipa a copilariei.

  11. Offff,pui mic!imi pare asa rau ca ai patit-o cu burtica…si noi am patit-o dar pe la 10 luni …da,mami,cand face diaree eu am grija sa schimb repede laptele…de la cel normal se agraveaza.e tare bun laptele fara lactoza de la nestle .antonia refuza smecta,il vomita asa ca noua ne merge tare bn cu hidrasec in caz de probleme de-astea si de asemenea cu enterol dar nu stiu daca pt varste asa mici.de la ce oare a facut?ai grija cu hidratarea cand are diaree…mult ceiut .va pupam si ne bucuram ca printesa e mai bn.

    1. Noi pana acum nu am avut reactii la smecta, iar ceiutul e nelipsit. Ii dau cam 250-300 de ml / zi. Sper sa-si revina repede, nu de alta, dar mai mult m-am speriat eu decat a suferit ea! … se zice ca prima data e mai greu, nu?

  12. Maria… bine ca afost doar atat. Nu ne-ai spus ce ai avut pana la urma… Si Matei are patanii din acestea, dar la noi inca nu stim decat ca are problema cu lactoza… febra a fost de la o amigdalita mica.
    Draga Maria… Matei este alaturi de tine! Sanatate Maxima

    1. Multumim, dragului Matei! 🙂
      Inca nu stim exact… virusel nu pare a fi, mai ales ca nu a facut febra… e posibil sa fie de la Calciul pe care i-l administram. De ieri nu i-am mai dat…