Nu, nu mai am bebelusi, dar grijile prietenilor mei m-au pus pe ganduri, si am decis sa scriu, in speranta ca veti dori sa impartasiti experientele voastre legate de acest subiect. Poate ii vor ajuta…. pe ei sau pe alti parinti.
Stiu ca pentru cei care nu au copii, discutiile de gen par cel putin ridicole, si ca noi, cei care nu avem altceva de facut decat sa studiem si sa dezbatem ore intregi continutul unui scutec (de unica folosinta sau refolosibil) parem cel putin dusi cu pluta, dar nu toti avem incerdere in noi si in instinctele noastre de parinti inca din prima secunda in care de trezim cu o mogaldeata in brate.
Viata de bebelus e simpla… in cateva cuvinte, nu se rezuma decat la “nani, papa, caca”. Daca un copil le face pe toate acestea, parintii sunt fericiti si linistiti…. Dar daca apar probleme la unul dintre aceste elemente, atunci zenul familiei incepe sa se destrame, parintii incep sa isi faca griji, sa caute informatii… si se lovesc de prima dilema a unui parinte: informatiile contradictorii. Normale, intr-o oarecare masura… Nu suntem identici, si avem particularitati functionale, iar asta se aplica si la bebelusi….
Dar ce te faci, cand X sau Y iti spune ca al lui copil a reactionat in Z sau V mod.. iar al tau nu se incadreaza nici in Z, nici in V?? Daca esti nesigur pe instinctele tale (ceea ce se intampla in mare parte din cazuri), ideal ar fi sa apelezi la un medic … dar nici medicii nu sunt intotdeuna competenti, si multi se bazeaza pe sfaturi din “folclor” (eventual un folclor de acum cateva zeci de ani) sau din experienta personala; aceste sfaturi nu vor face altceva decat sa alimenteze fricile si nesiguranta noilor parinti…..
E greu, da.. era mai simplu ca cei mici sa vina insotiti de un manual de utilizare… si chiar exista unele astfel de “manuale” – carti despre cresterea si ingrijirea copiilor, mai mult sau mai putin contestate, dar care sunt bazate fie pe studii statistice, fie pe experiente personale…. si “ai probleme” daca micutul tau nu se incadreaza in statistici…
Zilele acestea mi-am adus aminte de perioada noastra “caca pentru tata”. … Of cat de mult ne mai stresa subiectul acesta…. Acum rad cand imi amintesc cat de mult stres ne provoca tranzitul intestinal al Mariei, dar atunci era un factor foarte mare de stres… mai mult la Sorin decat la mine, dar grija lui se transmitea si la mine… si uite asa intreaga noastra existenta orbita in jurul pampersului Mariei; il descantam, asteptam, ne ingrijoram… si, o data pe zi ne bucuram, iar ziua urmatoare reluam ciclul…. Nu radeti! Culmea e ca saracul copil avea un tranzit intestinal de iti puteai regla ceasul dupa el…. O data pe zi, avea grija sa presteze ce trebuie in pampers… dar noi atunci ne facem griji, pentru ca “la carte” scria ca trebuie sa aiba 2-4 scaune pe zi, iar doctorii avusesera grija sa ne atentioneze la plecarea din maternitate sa ii urmarim functionalitatea tranzitului intestinal.
Salvarea noastra a fost doctorita Mariei, care ne-a linistit, spunandu-ne ca nu avem de ce sa ne facem probleme atata timp cat exista tranzit intestinal. Tot ea a fost si cea care ne-a spus ca grijile noastre trebuie sa se manifeste numai in situatiile in are Maria nu are tranzit intestinal mai mult de 24 de ore… de atunci ne-am relaxat… Acesta a fost sfrasitul etapei “caca pentru tata”.
Pe masura ce am capatat experienta, am inceput sa realizez un lucru care mie imi pare esential: “manualele” de crestere si ingrijire a copiilor, nu sunt particularizate pentru copii alaptati sau pentru cei hraniti cu formula… Si diferente chiar exista!
Voi ati avut parte de stres legat de acest subiect sau suntem singurii nebuni?
13 comentarii
Noi am fost crutati, fetele au fost hranite cu lapte praf insa au avut scaun zilnic fara probleme, uneori 2 pe zi. Fara colici, Slava Domnului! Auzisem ca Nan-ul ii constipa pe bebelusi, apoi ca bananele ii constipa si tot asa… dar la noi nu s-a adeverit nimic 🙂
Noi cu somnul, multumim de intrebare. La pampersi nu ma bag, dar cand vorbiti de somn, sa ma trageti de mana :))
Ce pot spune, noi nu am fost prea steraţi de problemă. Ştiam că trebuie să facă caca cel puţin o dată pe şi să nu fie de culoare roşie. Eu am alăptat( şi încă alaptez) şi o singură dată i-am pus un supozitor de glicernă, recomandat de doctoriţă dacă timp de doua zile nu avem vreun rezultat mirositor. După ce am început diversificare a avut perioade în care facea şi de 5 ori pe zi, mai moale( aici doctoriţa a recomandat nişte picături), nu m-am ingrijorat, şi-a revenit singură. Cred că mai mult mă uitam la culoare decât la frecvenţă. Noi avem li amintir plăcute: în primele trei luni, de câte ori eram în vizită, trebuia domnisoara sa facă o bombă de trebuia să o schimb de toate hainele 🙂
@babymanager, 🙂 atata timp cat se murdarea doar pe ea, tot e bine. 😀
Chiar ati fost norocosi ca ati fost informati corect de la inceput. .. pe bune, la noi a fost motiv de stres maxim! 😀
e normal, dar totusi nici sa iti faci griji pentru niste probleme care exista numai in minte ta… asa cum faceam noi la vremea aceea. 🙂 …. parca aveam creierii spalati si nu mai stiam sa gandim! 😀
Nu, nu! Nu sunteti singurii! Si noi am trecut si mai trecem prin asa ceva. Eu si acum, la aproape 18 luni studiez foarte atent si minutios continutul pampersului sau, in cel mai fericit caz, din oala.
Si noi am trecut prin faze: „nu face!”, „de ce nu face?”, „facea prea des!”, „de ce face asa de des?”, „ce i-ai dat sa manance?”, „au trecut 4 zile si nu a facut!”, „am constipat copilul! ce ne facem??! hai la medic!!!”
Si uite asa, zi cu zi, am capatat experienta si inca mai capatam in ale scaunelor consistenta, culoare, miros etc :)))
@veronica, eu m-am relaxat de tot. 🙂 dar nu ma pot btine sa nu rad cand imi amintesc in ce hal ne puteam stresa din niste motive atat de banale. 😀 .. si sincer, ma incalzeste putin sa aflu ca nu am fost singurii. 😀
Multa sanatate piticei! Sper ca sunteti mai bine acum! Te pup.
si noi am avut probleme la fete, una facea prea des si una mai deloc. Am fost la medic care ne-a prescris niste probiotice, facea cam o data la 2-3 zile si simteam ca nu e k, se chinuia pana facea si noaptea in somn se chinuia, deci … vizita la medic a fost necesar, dupa 1 saptamana ioana a facut 1 data pe zi si de atunci asa a ramas. cealalta in schimb pana nu am trecut pe lapte delactozat, ca are si o intoleranta la lactoza, nu si-a revenit. eu am alaptat ff putin asa ca am mancat formula mai mult, fiind 2 fete cucuiete, nu ajungea la amandoua. eu zic ca e normal sa te ingrijoreze de cate ori pe zi, si consistenta lui mai ales cat este alaptat sau hranit cu formula si dupa diversificare.
Mda … asta a fost si problema mea principala. cat am alaptat bebelina mea ne „linistea” 🙂 si de trei ori pe zi , insa dupa ce am trecut pe lapte praf a inceput circul. am avut si 2 zile fara sa se intample „minunea” , insa am reusit sa ma abtin sa recurg la faimosul termometru recurgand chiar la cantecele improvizate cu rime dintre cele mai ciudate :-)))))) .asa am tinut-o pana la 5 luni cand am inceput cu sucurile , iar acum suntem iar in grafic :-). si apropo de grafic bebelina mea s-a incapatanat sa nu se inscrie in niciunul dintre parametrii din carti, nici la mancat, nici la luat in greutate si nici macar la orele de somn indicate ca fiind obligatorii pt o anumita varsta . recunosc ca am plans si m-am agitat sleita de puteri pe langa mogaldeata din patut care se incapatana sa aiba ritmul ei, pana m-am lamurit ca asa este ea si daca e vioaie si chiuie si se joaca sa o las . ehh stiu ca e un lucru stiut de mai toate mamicile , dar pana il pui in practica dureaza ceva 🙂
@alguesa, ati avut totusi noroc ca nu v-ati lovit de problema aceasta inca din primele zile… pana v-ati confruntat cu ea, avuseserati parte de un rodaj. 🙂 Cat despre toate celelalte grafice, si eu m-am lovit de aceeasi problema, doar ca a mea depasea tot ceea ce insemna limita superioara. 😀 … Incet, incet ne-am linistit, dar atunci multe fire albe ne-au iesit. 😀
Multa sanatate piticei voastre.
Am un bebe de 2 luni (impliniti azi) si ne-am confruntat si noi cu problema tranzitului. Avem o doctorita ff buna care ne-a recomandat Debridatul s pot spune ca a facut minuni. Avem cate 1 scaun pe zi ( ceea ce e un lucru normal, trebuie sa fie intre 1-3 scaune la bebelusii alimentati artificial, din pacate nu am tzitzi), avem zile si cu cate 3 scaune iar gazele le eliminam cu brio in fiecare zi. Pana sa ajungem la Debridat urlam de colici si nimic nu ne ajutase. De 3 saptamani pot spune ca avem un bebelus cacacios :)) fericit.
@TANASE DIANA, sa va traiasca! 🙂 Nici Maria mea nu a fost alaptata.. iar la vremea aceea, nimeni nu mi-a zis ca exista diferente intre tranzitul intestinal al copiilor alaptati si cel al celor hraniti cu formula. Acum rad. Atunci ne consumam destul de mult.
Legat de preparatele pentru colici… nici aici nu exista regula generala. unii bebelusi reactioneaza bine la infacol, altii la espumisan, altii la debridat, alti la Bonnisan, altii la combinatii intre toate acestea. 😀
E bine ca ati reusit sa gasiti „formula magica” care va face bebelusul fericit!
Cam in jurul varstei de o luna la ambii copii am fost foarte stresata de numarul scaunelor care scazuzera de la 10 pe zi la 1 sau niciunul si la scremeri lungi si dese numai pe la ore mici …intre 4 si 6 dimineata…numai bune sa imi fuga tot somnul. Nu am incercart decat stergerea mai apasata pe subiect cu servetelele umede si de cateva ori termometrul…problemele s-au rezolvat in ambele cazuti in maxim o luna!!!!