Geloziile ne guverneaza vietile. Acum.

„suzetatii” imbratisati

Oricat am incerca sa le domolim geloziile, nu reusim; decat intr-o foarte mica masura. Atat de mica, incat nici nu prea se simte.

Maria a renuntat la suzeta la 11 luni; acum o foloseste din nou, din cauza ca si Vladimir inca mai foloseste suzeta. Cum prinde o suzeta, o baga repede in gura, o scoate, exclama: Sunt mica-mica!, si iar o baga in gura.

Maria renuntase la pampers, inclusiv la cel de noapte de cand avea 2 ani si 2 luni; Accidente mai existau, dar putine. Acum, Maria foloseste exclusiv pampersii (generic numiti asa,  exprimarea corecta ar fi scutece de unica folosinta). Ea cere, si daca nu ii primeste, face pe ea, dupa care exclama fericita: Ezact ca bebe! 

Daca il vede pe Vladimir in bratele cuiva, exclama: Dadi, jos, Ma’ia bate!, si incepe sa traga de saracul Vladimir de zici ca mai are putin si ii smulge membrele.

Cere sa o infasam si sa o luam in brate – s-o facem „bebeloi”.

Ori de cate ori asista la schimbatul scutecului lui Vladimir cere sa ii fie si ei spalat „tundu” (fungul).

Maria manca singura inca de la 1 an si 2-3 luni; inclusiv ciorba. Acum cere sa fie alimentata precum „Dadi” si vine singura cascand gura si zicand „Aaaaaa!”.

Maria nu mai foloseste biberonul de la 1 an si 3 luni… acum serveste apa numai din biberonul lui fra-su.

Toate acestea, plus certurile interminabile pe jucarii, sau pe orice alt obiect care este in mana celuilalt, plus manifestarile de gelozie (ale amandurora) cauzate de atentia pe care unuia dintre ei i se pare ca o primest in plus celalalt de la unul dintre adultii din preajma, ne „indulcesc” zilele si nu ne dau ocazia sa ne plictisim nici o clipa. … si nici sa gasim vreo clipa de relaxare 🙂

Top of the top, Maria pluseaza cu multe crize „ca la carte”, iar Vladimir nu se lasa nici el mai prejos si vine tare cu cele mai dureroase eruptii dentare ever; cu tot tacamul de efecte adverse: eritem fesier, iritabilitate, nesomn, nemancat, stomac deranjat… si muuulte lacrimi amare. Of… sunt momente in care nu stii la care sa sari primul, pe care sa il iei in brate si sa il alini… Amandoi traverseaza perioade dificile acum. Stim ca va trece si etapa aceasta… dar de multe ori suntem epuizati.

E greu cu doi frati de varste apropiate! Imi imaginam ca va fi asa, dar parca nu imi imaginam ca va fi chiar atat de greu! … nici nu vreau sa imi imaginez cum e cu 3 copii de varste apropiate… Noua, doi cu o diferenta de 1 an si 3 luni intre ei, au reusit sa ne puna capac. Si noua si bunicilor, si strabunicii lor. Suntem norocosi ca beneficiem de ajurorul lor, ca ne-am fi luat campii demult!

Vlarimir – 1 an si 3 luni; Maria – 2 ani si 6 luni.

Articole pe aceeasi tema

31 de comentarii

  1. Ai incercat sa o convingi ca ai nevoie de ajutorul ei? Sa ii spui cat iti doresti sa te ajute cand ii dai suzeta celui mic, sa o incurajzi spunandu-i ca este fetita mare si priceputa la bebelusii plangaciosi?

      1. @cojocarii M-ai facut sa rad! Este o simpatica fetita ta… Si isteata… Incearca sa aduci o alta fetita de aceeasi varsta in vizita, poate va fi interesata sa se ocupe de baietel si asa o va impulsiona si pe Maria. :))

    1. @babymanager incercam sa depasim etapa asat impreuna. Pana acum am reusit sa avem pareri comune si nu au existat diferente de pereceptii in ale parintitului…Din pacate, el e cel mai oropsit deoarece tot greul pica pe el… eu am avut multe perioade in care a trebuit sa fiu menajata si el a dus si duce tot greul

    2. @babymanager incercam sa depasim etapa asat impreuna. Pana acum am reusit sa avem pareri comune si nu au existat diferente de pereceptii in ale parintitului…Din pacate, el e cel mai oropsit deoarece tot greul pica pe el… eu am avut multe perioade in care a trebuit sa fiu menajata si el a dus si duce tot greul

  2. Mie imi pune capac unul, de-asta am si renuntat complet la ideea de mai multi. Greu tare trebuie sa fie si la voi. Dar sunt frumosi asa suzetati si imbratisati.:-)

  3. Sunt convins ca este o perioada mai grea, apare si la fratii intre care diferentra de varsta e mai mare. Intr-adevar, fiind amandoi mici, e greu ca nu ai cui sa explici. Dar ganditi=-va la jumatatea plina a paharului: cine o sa aiba peste trei ani doi copii maricei? 😀

  4. Sunt convins ca este o perioada mai grea, apare si la fratii intre care diferentra de varsta e mai mare. Intr-adevar, fiind amandoi mici, e greu ca nu ai cui sa explici. Dar ganditi=-va la jumatatea plina a paharului: cine o sa aiba peste trei ani doi copii maricei? 😀

  5. Nu stiu daca „sa rad sau sa plang” !Banuiesc ca-i doar o perioada in care aveti nevoie de nervi „ca otelul” si sa aveti rabdare.Cu dragoste veti trece si peste asta,asa ca de fiecare data ! Pup.

  6. 🙁 nu va invidiez deloc.
    poate ajuta sa-ti imaginezi ca sunt gemeni, si sa-i tratezi ca atare. alta idee nu am.

  7. 🙁 nu va invidiez deloc.
    poate ajuta sa-ti imaginezi ca sunt gemeni, si sa-i tratezi ca atare. alta idee nu am.

  8. citeam pe un blog (treibadica parca) cum baietelul cel mare a intrat in regresie si n-a mai vrut sa vorbeasca in semn de „protest” la venirea celui mic si au ajuns la psiholog…cred ca e destul de greu pentru copii sa accepte schimbarea. iti dai seama cum ar reactiona Maria daca ai duce-o acum la gradinita? chiar s-ar simti „abandonata” sau „data la o parte”….sau mai stii…daca educatoarele stiu cum sa abordeze problema chiar i-ar placea mai mult acolo, unde ar avea atentia atator oameni, in loc sa se lupte permanent cu un rival mai mic…you never know until you try:)

    1. nu mi-e frica de gradi. Ea chiar vrea, doar ca trebuie intai sa renunte la pampers – va merge la stat. .. si daca nu mai vrea, nu e bai sa stea acasa – are cu cine.

  9. citeam pe un blog (treibadica parca) cum baietelul cel mare a intrat in regresie si n-a mai vrut sa vorbeasca in semn de „protest” la venirea celui mic si au ajuns la psiholog…cred ca e destul de greu pentru copii sa accepte schimbarea. iti dai seama cum ar reactiona Maria daca ai duce-o acum la gradinita? chiar s-ar simti „abandonata” sau „data la o parte”….sau mai stii…daca educatoarele stiu cum sa abordeze problema chiar i-ar placea mai mult acolo, unde ar avea atentia atator oameni, in loc sa se lupte permanent cu un rival mai mic…you never know until you try:)

  10. sa speram  ca trece repede faza asta. Uite, am invatat ceva la gradinita Iuliei, se joaca unul cu o jucaarie, nu are voie sa i-o traga nimeni din mana, fa din asta o regula, Maria nu se atinge de jucaria lui Vladimir, si invers, trebuie sa inteleaga,

    1. @sofiaelena a intelege? intai trebuie sa vad cum fac un copil de 2 ani si 6 luni si un altul de 1 an si 3 luni sa inteleaga si apoi le explic. 🙂 
      .. am incercat deja metoda… dar nu am cui sa explic. 😀  Ei inca nu inteleg ca trebuie sa inteleaga. 😀 …spre disperarea mea.

      1. @cojocarii Iulia intelege explicatii, a inteles ca tati pleaca, a inteles ca trebuie sa faca aia si aia, nu a inteles ca nu trebuie sa poarte haine de baiat, dar aici clar nu-i vina ei, Iulia intelege, 80 % din lucruri, mai are si ea piticii ei, dar ne adaptam la ei. Imi dau seama cat de greu trebuie sa-ti fie si ce activitati consumatoare de energie provoaca cei doi, dar partea buna e ca nu te poti refugia in mancat:D. O sa fie bine, o sa treca si perioasa asta, repede.

        1. @sofiaelena da, mah da’ Iulia e mai mare… plus ca problema cu hainele de baieti cred ca a fost un fel de „pedeapsa” pentru tine :)))  ca te vedea ca te stresezi pe subiect. 🙂 Eu nu cred ca ei inca fac bine distinctia intre „de fata” si „de baiat” … zic si io…

        2. @sofiaelena da, mah da’ Iulia e mai mare… plus ca problema cu hainele de baieti cred ca a fost un fel de „pedeapsa” pentru tine :)))  ca te vedea ca te stresezi pe subiect. 🙂 Eu nu cred ca ei inca fac bine distinctia intre „de fata” si „de baiat” … zic si io…

        3. @sofiaelena da, mah da’ Iulia e mai mare… plus ca problema cu hainele de baieti cred ca a fost un fel de „pedeapsa” pentru tine :)))  ca te vedea ca te stresezi pe subiect. 🙂 Eu nu cred ca ei inca fac bine distinctia intre „de fata” si „de baiat” … zic si io…

  11. Ooof… noi am avut noroc, la noi a fost exact invers – cea mica s-a luat dupa cea mare si n-a mai vrut pampers, n-a mai vrut biberon, la un an nu mai voia carucior, nici scaun de masa, a mancat singura foarte devreme, mereu se uita la sora mai mare si voia sa fie ca ea (inca mai e asa)… Se iubesc si n-am simtit niciodata gelozie (diferenta intre ele e de un an si 10 luni). Nu stiu, sincer, ce am facut sau daca a depins de noi, poate suntem pur si simplu norocosi!