Controlul oftalmologic la sugari

Pe vremea cand eram insarcinata cautam cu foc informatii privind controalele ce trebuie facute unui nou-nascut. Asa am descoperit cat de inapoiati suntem si la acest capitol. „In afara” exista o serie de controale care se fac copiilor in mod obligatoriu, la noi acele consultatii si analize, pe langa faptul ca nu prea sunt „promovate” de catre medici, sunt destul de costisitoare. Asa am aflat ca este bine sa i se faca copilului unui consult oftalmologic, chiar daca totul pare in regula cu privirea lui.

Am gasit multe informatii despre afectiunile oftalmologile ce pot aparea la sugari, insa cel mai cuprinzator articol, mi se pare cel pe care l-am gasit pe site-ul clinicii Infosan:

Ce probleme pot aparea intre 0 si 1 an ?

· Retinopatia de prematuritate

Copiii nascuti inainte de 28 saptamani de gestatie  sau care au o greutate la nastere sub 1500 g au un risc mare de a dezvolta retinopatie de prematuritate, afectiune datorata dezvoltarii anormale a vaselor retiniene.

Vascularizatia retinei incepe la 16 saptamani postconceptie si este completa la 40 – 42 saptamani de gestatie. La copilul prematur, acest proces este tulburat, ducand la aparitia retinopatiei, care netratata poate evolua in stadiile 4 sau 5 catre pierderea ireversibila a vederii. Depistata la timp si tratata precoce prin laserterapie, boala poate fi impiedicata sa evolueze, salvand vederea.

Pentru prevenirea acestei afectiuni cu grav handicap vizual, tuturor prematurilor cu risc li se recomanda un prim consult oftalmologic la 4- 6 saptamani dupa nastere ( sau 31-33 saptamani de la conceptie).

· Glaucomul congenital

Detectat la nastere, dar cel mai frecvent intre 3 si 9 luni, este o afectiune datorata cresterii tensiunii intraoculare ( a lichidului din ochi) si se manifesta prin lacrimare, fotofobie ( copilul se fereste de lumina), marirea unuia sau a ambilor globi oculari si in situatia cand tensiunea intraoculara este foarte mare opacifierea corneei. Tratamentul este chirurgical si trebuie efectuat de urgenta, pentru ca netratata, aceasta afectiune duce la orbire.

· Cataracta congenitala, adica opacifierea cristalinului, este raspunzatoare de 10% din cazurile de orbire la copii. Exista multe tipuri de cataracta congenitala. Unele determina o scadere marcata a vederii si trebuie rezolvate de urgenta chirurgical, altele constau in opacitati fine care nu deranjaza vederea. Daca mama constata insa ca o pupila sau ambele sunt albe, atunci copilul trebuie examinat de urgenta de un oftalmopediatru. Cel mai frecvent este vorba de cataracta congenitala, dar exista si o serie de alte afectiuni care pot fi confundate cu aceasta, cum ar fi retinoblastomul (tumora agresiva intraoculra) sau alte leziuni ale fundului de ochi (de ex.colobomul coroidian)

· Nistagmusul, miscarea oscilatorie ritmica a unuia sau ambilor ochi este un indiciu ca micul pacient vede mai slab si trebuie investigata cauza : poate fi una oftalmologica- cel mai frecvent o leziune a retinei sau, mai rar o cauza neurologica – o tumora intracraniana, de aceea este necesar si un examen neurologic.

· Obstructia de canal lacrimonazal

Apare la 6% dintre nou-nascuti si se manifesta prin ochi lacrimos asociat cu secretii mucopurulente. Este datorata cel mai frecvent unei membrane existente la deschiderea canalului lacrimal la nivelul nasului, care impiedica scurgerea normala a lacrimilor din ochi in nas. In 80% cazuri, afectiunea se remite de la sine pana la virsta de 1 an, spontan sau prin masajul sacului lacrimal (presiunea la nivelul acestuia antreneaza secretiile si forteaza ruperea membranei de la nivelul nasucului). Pentru perioadele cand secretia de la nivelul ochilor este abundenta administram picaturi cu antibiotice (Nettacin, Tobrex 1 picatura de 5 ori pe zi).

Daca lacrimarea persista, in jurul varstei de 1 an recomandam dezobstructia canalului lacrimonazal pe cale chirurgicala sub anestezie generala, o manevra simpla care dureaza 5 minute.

· Malformatii ale ochilor sau pleoapelor

Sunt recunoscute de catre mama de la nastere : faptul ca un ochi nu se deschide, este mai mic si pare nefunctional, pupila are o forma ciudata, etc…

In aceste situatii este recomandat un examen oftalmologic complet efectuat de catre un medic specializat in examinarea copiilor, pentru ca de multe ori aceste malformatii se pot asocia si cu scadere de vedere sau alte sindroame ce trebuie diagnosticate.

· Strabismul, lipsa de paralelism a ochilor, reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni oftalmologice ale copilului. Datorita instabilitatii oculomotorii mari caracteristice sugarului pina la 4-5 luni, vom remarca pina la aceasta virsta momente cand sugarii au ochii drepti, alternind cu momente cand privesc cu un ochi spre ureche sau spre nas. Pana la varsta de 5-6 luni acest lucru nu trebuie sa ne sperie. Dupa 6 luni insa, daca deviatiile oculare persista trebuie consultat un oftalmopediatru.

In rezumat : trebuie sa solicitati un examen oftalmologic de urgenta pentru micutul dvs cu varsta pina la 1 an, daca :

· Este prematur nascut inainte de  28 spt si greutate la nastere sub 1500g (risc de retinopatie de prematuritate)

· Daca prezinta un ochi sau ambii ochi mariti (risc de glaucom)

· Daca unul sau ambii ochi lacrimeaza sau asociaza secretii mucopurulente

· Daca prezinta o pupila alba sau malformatii ale ochilor

· Daca “plimba” ochii ritmic (are nistagmus)

· Daca dupa 6 luni nu priveste simultan cu ambii ochi in aceeasi directie (are strabism)

Cum se poate vedea si din poze, Maria are un strabism destul de accentuat, drept pentru care, la sugestia medicului ei de familie,  ne-am programat la o consulatie la dna. dr. Andreea Ciubotaru.

Stiu ca exista destul de multe pareri care spun ca pana la un an degeaba duci copilul la oftalmolog ca nu are ce sa ii faca sau ca e posibil ca pana la acea varsta strabismul sa treaca de la sine. Nu sunt dispusa sa risc sa mai astept si, in plus, am mare incredere in medicina moderna si in tehnicile noi de tratament.

Abia astept sa trecem si de aceasta consultatie, sper eu, cu bine, fara vesti neplacute. Sincer, am ceva emotii, si mi se pare ca pana saptamana viitoare, cand avem programare, mai este o vesnicie.

Articole pe aceeasi tema

22 de comentarii

  1. Maria, eu cred ca tanti dr s-a uitat la micuta, a vazut-o in regula si e fie tipicara fie nu a lucrat cu copii atat de mici si-i e teama. Daca ar fi lucrat, ar fi reactionat putin altfel, in sensul ca ar fi stiut ca nici la 3 ani nu te interlegi cu ei

    Acum, daca tu ai chestia asta pe suflet (sincer eu sufar de ceva mult mai grav, am avut pata pusa dar am sters-o) mergi la alt medic si spune-mi si mie impresii. Eu la Anda am urmari atent orice mi-ar fi spus ca nu vede bine, din contra, am avut senzatia ca se bucura de o acuitate vizuala de invidiat inca de mica; si ea a avut strabismul bebelusu;ui, cred ca a disparut mai tarziu cu mult de 6 luni.

    Insa daca pun paranoia la lucru sigur ajung maine la medic!

  2. Gabi: cred ca Adina se referea la noi cand spunea de doctorita minunata. Cert este ca era o doamna tanara, am fost la ea si inainte de a naste, mi-a facut un control foarte amanuntit si mi-a placut de ea, astfel incat m-am bucurat cand am facut programare pentru Degetzica tot la ea. Acum nu mai stiu ce sa zic citind ce spun Adina si Zoozie. Sa ma duc si la clinica de care spui tu sau nu? Sunt in dilema.

    1. Maria-Mirabela: Oricum, indiferent la cine se referea, nu am dat-o in bara cu activarea si in sistemul de stat. 😛 Nu cred sa fie doctor din privat care sa nu activeze si la stat… sau daca sunt, sunt putini tare. 😛
      Nu contest competentele doctoritei la care ati fost, insa, in locul tau, as merge si la un medic specializat in oftalmo la bebelusi. Daca nu vrei privat, poti incerca la fostul Emilia Irza, am inteles ca si acolo sunt medici buni. Am o prietena care a fost acolo, daca vrei ma pot interesa la cine anume..
      Din fericire, medicina evolueaza repede, dar nu toti aleg sa studieze noile tehnici si sa ajunga la zi cu metodele de investigatie si tratament… Pe mine m-a convins sa merg cu ea, atat de devreme, tocmai mostenirea pe care as fi putut sa i-o transmit. Nu cred ca ii poate face rau un astfel de control, mai ales ca nu este invaziv…
      Oricum, voi stiti mai bine.. eu mi-am dat numai cu parerea. 🙂

  3. Fundul de ochi se face oriunde,atata timp cat medicul nu e un incompetent!Eu am facut controlul Cristinei la Policlinica Pescarus la doamna dr Fontul.E o extraordinara ea,dar asistenta e mana cereasca!A reusit sa o faca pe Cris sa stea absolut nemiscata in timpul in care dr i-a verificat fundul de ochi la ambii ochi.Controlul a durat 30 de minute in prima faza(pentru strabism a fost asta si ptr miopie parca),i-a pus picaturile pentru fundul de ochi ce urma,am stat 20 de minute pe hol si apoi a mai durat vreo 15 minute controlul.Deci chiar se poate.Nu stiu insa ce spune asta despre „minunata” doctorita de la clinica 😀

    1. Adina, nu stiu in ce va consta controlul pe care i-l va face Mariei… Fund de ochi sau ne-fund de ochi, nu zic ca un medic de la privat e mai bun decat unul de la stat, insa daca ea ne-a fost recomandata, am zis sa mergem pe mana pediatrei ei, care pana acum nu a dat gres. Oricum, tot trebuia sa cotizam cu ceva si la stat, la privat platim consultatia… la stat dam spaga… tot acolo ajungem. 🙁
      „minunata” doctorita de la clinica lucreaza si la stat – la Urgenta, daca nu ma insel … banuiesc insa ca la clinica au aparatura mai performanta si nici nu trebuie sa stam la coada pe holuri de spital, unde cred ca este la fel de „minunata” ca si la clinica.

      1. Hait.Scuzeeee,raspunsul era pentru MariaMirabela 😀 Scuze,acum am vazut ca am postat aiurea 😀

  4. Si noua ne-a recomandat pediatra un control oftalmologic la un an. Ca asa se face (sic!), plus ca amandoi suntem cu probleme de vedere: el miop, eu astigmatica, deci probleme ce pot avea componenta genetica. Din motive de vacante am ajuns sa-l facem saptamana trecuta la clinica la care am abonament. Desi am intrebat cand am facut programarea daca doctorita consulta si bebelusi de un an, cand am ajuns acolo mi-a spus ca este prea mica, ca nu poate sa-i faca nimic acum, ca primul control adevarat se face la 3 ani, cand te poti intelege cat de cat cu copilul. Nu i-a examinat decat structurile ochiului (cu lumina) si a testat-o pentru a vedea daca are sau nu strabism. Ba chiar doctoritei i s-a parut o ineptie aceasta indrumare a pediatrei catre controlul oftalmologic si ma tot intreba daca s-a nascut prematur sau a avut probleme la nastere, desi eu ii spusesem ca este un copil nascut la 40 de saptamani fix si fara nici un fel de probleme. Mi-a spus ca fundul de ochi nu i se poate face decat in spital, cu anestezie pe masca si ca picurarea se face tot la 3 ani. Am plecat dezamagita, nu am aflat mare lucru si acum stau in dubiu daca sa mai merg si in alta parte sau nu.

    Pe de alta parte, prietena mea a fost cu baietelul ei la clinica de care spui tu si a fost super multumita: i-a facut un examen lung (nu stiu cat de complet, dar pot presupune dupa lungime si dupa ce mi-a povestit), in care i-a examinat inclusiv fundul de ochi (fara nici o anestezie pe mascuta) si i-a si picurat atropina pentru paralizia musculaturii oculare.

    Eu ce sa mai inteleg?

    1. Maria-Mirabela, chestia cu controlul oftalmologic la 3 ani, am citit-o si eu … se pare ca aceasta este varsta pentru un control de rutina, mai exact pentru primul control de rutina recomandat. Despre fundul de ochi, nu stiu ce sa zic… chiar nu ma pricep.
      Stiu ca tanti la care o sa mergem este specializata in oftalmo pt sugari, si din cate am avzut are ceva specializari facute prin afara. Probabil ca ati nimerit la un medic „de scoala veche” nepus la curent cu tehnicile mai noi…

      1. Acu vreo 30 de ani se examina si fundul de ochi si tot fara atatea fasoane. Eu sunt dovada vie. Ce-i drept, a fost musai. Poate in cazul Degeticai, la controlul de rutina, totul a parut ok.

  5. eu m-am nascut cu un nistagmus sever (probabil s-a vazut ceva dumimica), care a generat capacitate vizuala diminuata la un ochi, care din cauza asta are tendinta sa se deplaseze spre cel care vede mai bine, dand un strabism de toata frumusetea. Mai ales ca sunt obosita tot timpul, e foarte evident chiar si pentru mine cand se intampla asta :). Este inoperabil (prea complicat) si nu i se cunoaste cauza, dara am facut un rezumat de la ce stiam si eu de la medicii la care am mers in ultima vreme.

    Desi imi propusesem sa ajung cu Anda la un oftalmolog, am tot amanat, apoi am pierdut datele de contact ale doctoriteic are ma interesa… oricum, trebuie sa merg macar sa-mi spuna ca totul e OK cu ea, ceea ce mie mi se pare. Strabismul se corecteaza intr-o varietate d feluri, de multeori copiilor le dispare dupa cativa ani daca e mai grav. Sanatate multa!

    Fetita unui verisor de-al meu a facut un control de rutina si i-au descoperit retinoblasma – un fel de cancer al retinei, a necesitat tratament intensiv. Bafta lor a fost ca stau in state, aproape de o renumita clinica oftalmologica. Oricum, greu a fost si slava domnului, acum este bine. Cred ca in Romania nici n-ar fi descoperit boala, daramite la timp…

  6. E bine sa faci control,chiar daca e adevarat ca strabismul e normal pana la o anumita varsta.De ce ? Ne-a lamurit oftalmoloaga Cristinei,care a vazut-o prima oara abia la un an.Ca sa poata urmari evolutia strabismului.Din cate stiu,se poate face o operatie,parca.Dar ideea e ca trebuie urmarit oricum.Noi din pacate,cum am zis,am ajuns abia la un an,ca asa se cere,na.Dar ne-a zis,ca daca veneam devreme,de la trei luni,ala ar fi fost al treilea control si putea sa spuna deja daca se amelioreaza sau daca trebuie sa ne gandim la o solutie.Acum Cris chiar are probleme,la ochiul stang,ca si mine.Daca mergeam de pe la 3-4 luni,la un an as fi stiut deja ca „mosteneste” o problema ce e de mult in familie.Asa……am aflat la doi ani.POate ca nu am fi avut bani sa facem ceva pana acum,poate ca nu era nimic de facut(in afara de exercitii),nu stiu.Dar stiu ca mie una mi-ar fi prins bine sa fi stiut din timp(nu de alta,dar am crezut ca va fi mai bine si mi-a cam bagat un cutit in inima).

    1. Si eu am o problema la un ochi (dr) dar nu e sesizabila decat atunci cand sunt foarte obosita si controlarea muschiului devine dificila. Si mie mi-e teama de mosteniri dintr-astea. 🙁

      Se fac exercitii pentru ochi??

    2. ahh, si legat de cutitul in inima, cred ca oricum ai fi simtit la fel… banuiesc ca, chiar de ai fi stiut de mai inainte, tot ai fi sperat la o vindecare… din pacate, in cazurile acestea in care aflam mai tarziu, nu cred ca putem evita, ca parinti, sentimentul de culpabilitate. cred ca in astfel de situatii e imposibil sa nu te intrebi cum ar fi fost daca… La fel simt si eu in legatura cu displazia Mariei: cum ar fi fost daca nimeream de la bun inceput un medic mai bun? 🙁

      1. Asa e,e inevitabil,asa ca trebuie sa trecem mai departe zambind 🙂
        se fac exercitii pentru intarirea muschiului respectiv.NU le mai stiu,sincer.Le faceam cand eram mai mica,pentru ca vroiam sa evit ochelarii.Sunt ceva miscari de rotatie,sus jos,lateral….nu le mai stiu bine.Un oftalmolog in mod normal stie(ca mie oftalmologul mi le-a aratat atunci,un set special pentru ochiul stang,ca ala era cu strabism,ca la tine,se vedea la oboseala).
        La copii se face cu ajutorul unei jucarii pe care o plimbi prin fata lui.
        Ce nu stiu este daca se face vreo interventie cu laser si in cazuri de strabism,ca in cazuri de miopie(ca parca la miopie se foloseste laserul).

  7. Noi i-am facut control piticului, tot la o clinica speciala pentru copii. Au un sistem foarte ok, un aparat special cu care il masoara de la distanta, nici nu il atinge, nu doare, nimic-nimic. Doar ca trebuie sa-i puna picaturi si sa refaca masuratoarea dupa ~40 de min, asta e singura parte mai dificila. O sa ii mai facem sigur – acum a iesit bine, insa si sotul si eu suntem miopi asa ca e foarte probabil sa mosteneasca si el. Prefer sa stiu asta la timp, eventual sa pot face ceva.

    1. Zu, stiu ca bat departe, insa cred ca daca ati pornit pe drumul acesta cu verificarile periodice, e bine. Chiar si daca va mosteneste puteti rezolva repede… stiu ca miopia mica se opereaza cu succes chiar si la copii.
      Merci ca mi-ai descris procedura… eram un pic in ceata la capitolul acesta

  8. eu am colege cu copilasi de 3 ani, ambele au fost cu bebeii pe la 1 an la oftalmolog si li s-a spus ca sunt prea mici, uneori privirea se fixeaza mai tarziu. acum nu stiu ce sa zic, unul dintre bebei chiar se uita stramb, iar acum la 3 ani este ok. e adevarat ca o opinie personala avizata nu strica, mai ales pentru psihicul parintilor.

    1. Cris, si noi speram sa nu fie decat un „strabism normal” care va trece o data cu varsta, insa preferam sa ii facem un control, exact pentru linistea noastra sufleteasca. 🙂

  9. Si eu cred ca e mai bine sa te duci mai devreme, decat mai tarziu. E mai simplu sa tratezi ceva in fasa, daca e cazul, decat sa astepti varsta la care ar trebui verificat copilul conform normelor.

    1. De multe ori ma vad in postura de mama paranoica, dar atunci cand vad toate problemele ce pot aparea la copii atat de micuti, ma gandesc doar ca tot ce fac este spre binele ei si, exact cum spui si tu, mai bine tratam din fasa decat sa tragem mai tarziu. Sper ca doctorita asupra careia ne-am oprit, datorita specializarilor pe care le are in oftalmologie pediatrica la sugari, sa fie o alegere buna. 🙂