Restante traditionale – ruperea turtei

Am ramas restanti cu ruperea turtei Mariei. Am amanat sa o facem in Martie, planuind o petrecere in curte, de Sfanta Marie mica… dar atunci nu fura toti nasii disponibili, asa ca am ales varianta 2 in 1: turta Mariei si botezul lui Vladimir.

Ca orice mama paralela cu traditiile m-am dus la nenea Google si l-am intrebat care sunt obiceiurile la ruperea turtei… si am primit mai multe raspunsuri decat imi doream. 😀

Varianta cea mai des intalnita este:

– nasii cumpara turta, o panglica rosie pentru legarea parului, foarfeca (?? – nu inteleg de ce trebuie sa fie noua) si un rand complet de haine pentru copil; tot nasii aduc recuzita pentru tava

– parintii copilului cumpara cadouri pentru nasi si aduc o tava

– copilu’ sta cocotat pe un scaun si sta sa i se rupa turta deasupra capului si alege de pe tava

– invitatii mananca din turta si isi dau cu parerea despre viitoru’ copilului, bazandu-se pe alegerile facute (de pe tava).

 

Am gresit ceva? Help!

 

Multumesc.

Articole pe aceeasi tema

15 comentarii

  1. Am rupt turta la un an, nu am avut turta, am avut un cozonac, foarfeca noua nu am avut, masii au pus microfon si bani, si iulia le-a ales pe astea +un pix.
    Dect tot ce ai gasit pe net pare ok, plus ca mai personalizezi si tu:D

  2. eu is si mai paralela. :)) si nici macar nu mi-as da interesul sa ma documentez. nu de alta, dar la nunta am refuzat cu obstinatie orice „obicei”, spre dezamagirea parintilor. dar am fost aspru pedepsiti cand am fost nasi si am vrut sa fim extrem de draguti si ne-am procopsit cu TOATE obiceiurile. :))

  3. Eu cred sincer: „cate bordeie atatea obiceie” 🙂 Noi i-am rupt si turta, i-am taiat si motu’ , iar restul am facut asa: funda rosie am avut-o prin casa ;), foarfeca ne-a dat-o nasu pentru ca nu aveam :D, am cocotat-o pe o galeata cu nitica apa si un fund de lemn deasupra si apoi am purces la taiat, rupt si ales din tava. Sincer astea le-am facut mai mult pentru distractia noastra si amintirile frumoase ca oricum ulterior am gasit comentatori: ca trebuia sa faci asta si ailalta….
    Cu sanatate si noroc sa fie, ca in rest….!!! Pupam copiii frumosi!

  4. Si noi suntem restantieri cu taiatul motului lui gogosel. Sincer noi nu stim cand o sa-l facem. Pe net se spune ca daca nu-l tai fix la un an trebuie taiat intre 2 si 3 ani. Cine mai stie cum e corect, eu doar ma gandesc ca as pune mana pe foarfece ca sa tai din parul care ii intra in ochi si cel care sta pe gat(tot timpul se freaca la ochi si la gat e mai mereu rosu). Mai vedem.

  5. Am tăiat și eu moțul în ambele situații, propriul copil și nasă. Dar cadouri pentru nași n-au fost în niciunul din cazuri. Mi se pare și aiurea, e vorba de copil, nu de cei ce „gravitează” pe lângă. Oh, dar ce o să spună lumea… 🙂

  6. Aici in Ardeal nu se rupe nici turta, nu se taie motul.
    totusi noi am taiat motul la un an, desi avem fetite. Si tot atunci si-au ales diverse lucruri de pe tavita.
    astea sunt lucruri pentru distractia noastra.
    Sa aveti petrecere frumoasa!