Carbonatul si percarbonatul de sodiu

Din ce in ce mai multe cautari legate de carbonatul de sodiu sau de percarbonatul de sodiu sunt redirectionate de google pe acest blog, asa ca m-am hotarat sa scriu putin despre ele. Ce stiu.

Ambele sunt substante care sigur exista in orice casa. In detergenti. In a noastra exista si individual.  Le iubesc! Consider ca imi fac viata mai usoara fara sa imi usureze si buzunarul! 😉

Incep cu cel mai cunoscut, carbonatul de sodiu cunoscut si sub denumirea de soda calcinata sau soda de rufe. Banal, nu? O folosea si bunica! Se regaseste, in diverse proportii, in cam toti detergentii existenti pe piata. Eu nu am gasit unul sa nu il contina, dar mi-am luat o marja… 🙂

Ce stie sa faca?

– dedurizeaza apa

– dezinfecteaza

– degreseaza

– ajuta la indepartarea murdariei

– curata emailul

.. si nu numai atat. In diferite concentratii face cam tot ce e nevoie sa fie facut intr-o gospodarie; in materie de spalare si curatare.

… iar percarbonatul de sodiu vine in ajutorul sodei de rufe (dar si a detergentilor „normali”) pentru a ii spori capacitatea de indepartare a petelor, facand substantele persistente din pete sa devina solubile in apa, in urma procesului de oxidare.  Adica e un fel de agent de indepartare a petelor pe baza de oxigen activ (Vanish, Sano, Sodasan… you name it).  Sunt multe astfel de produse  pe piata, doar ca un astfel de produs comercial, care contine cca 30 % percarbonat de sodiu, costa de la 18 lei in sus (500 g), iar aceeasi cantitate de percarbonat de sodiu 100%, costa 18 lei … you do the math…

In plus, ambele produse sunt naturale. Nu total nepericuloase (mai ales soda de rufe), dar folosite corespunzator sunt sigure si ecologice! … si spala cel putin la fel de bine ca produsele care ne imbie sa le cumparam cu strategii costisitoare de marketing; care se regasesc in pret.

… si daca tot am scris despre ele, va impartasesc si un secret: iese la testare un detergent creat de Jovis, iar daca dati click pe link veti gasi un articol foarte bine documentat despre detergenti.

Articole pe aceeasi tema

15 comentarii

  1. Foarte interesante si utile informatiile. M-ar interesa si de unde faci tu rost de prafurile astea magice. Eu vreau sa imi fac un detergent si nu stiu de unde sa incep.

      1. @g.cojocaru, Iti multumesc foarte mult. Abia astept sa imi prepar detergentul:) Am incercat cu nuci de sapun, dar nu prea fac fata la petele de pe lucrursoarele copiilor si la Vanish vreau sa renunt.

          1. @g.cojocaru, Ieri am stat cateva ceasuri intr-un DM si printre altele, am descoperit un praf de curatat pete pe baza de percarbonat (vreo 30%) cu numai 8,5 lei 500 grame. Tare m-a ispitit sa-l pun in cos…dar am zis sa incerc intai sa fac rost de percarbonatul pur si daca nu reusesc, abia apoi sa recurg la solutia asta.

            1. eu sunt fericita castigatoare a unui detergent natural……mi-am cumparat percarbonat de sodiu de pe internet …..soda de rufe dintr-un magazin de chimice (sincer nu credeam ca mai exista si eram as disperata) si ultimul ingredient bicarbonatul de sodiu alimentar…am pus o soseta intr-un castron de plastic….am amestecat cam parti egale din fiecare produs si am turnat apa(din entuziasm am turnat apa rece ceea ce nu este normal…percarbonatul actioneaza de la 50-60 grade in sus)soseta mea a format o spuma pe talpa in locurile unde era murdar si sa curatat miraculos….e minunat…nu voi mai folosi niciodata detergenti din comert.PS:daca la inmuiat in apa rece a reactionat asa…oare cum reactioneaza daca mai frecam putin?….

      2. Pentru prepararea unui detergent ecologic (soda calcinata, sare pentru indepertat pete sau percarbonat de sodiu, bicarbonat de sodiu la 500g-1000g, borax, acid citric) toate componentele chiar si retete puteti sa gasaiti pe site-ul :http://naturallhome.ro/

  2. Soacra mea inca mai face, in fiecare toamna, sapun „de casa”, din cel clasic simplu, nu smecherii. De cand locuim cu ei, nu am cumparat niciodata dergent de vase, am bucata de sapun pe chiuveta si cu el spal, costuri aproape 0, calitate impecabila, ecologic, nedaunator pt piele, nici pt copii, daca prin absurd ar da cu limba pe el (ceea ce nu stiu daca as putea spune despre alti detergenti din comert). Alte utilizari nu stiu neaparat pt soda, inafara de a curata diverse texturi sau suprafete, dar la astea … si eu prefer sa ma bazez pe produsele simple, nu sa platesc „firma”.

  3. Intrebare, ca te vad mai experta ca mine, produsul poate fi folosit si pentru a curata/degrese canalizarea? Eu am probleme lunar cu ea si acum o fac eu pe-a instalatorul si incerc sa le curat ca cel pe care-l chemam sa vada ce are imi spunea tot timpul ca nu-i infundata canalizarea dar totusi mie imi refuleaza masina de spalat in chiuveta de la bucatarie atunci cand spala.

    1. @Postolachi Dumitru, eu o folosesc la asta. Si in cazul acesta ma folosesc de „nocivitatea” ei. Torn 2-300 de grame de praf pe teava, iar apoi torn 2 litri de apa clocotita – cu cat mai clocotita cu atat isi face mai bine treaba. La sfarsit, torn o cana de otet diluata in 1 l de apa, pentru a neutraliza eventualele reziduuri.
      .. dar, din ciclul nu faceti ca mine, am avut o data un mic accident (sotul meu, care credea ca le stie pe toate :P) si s-a spart in chiuveta un borcan care continea soda caustica diluata in apa calduta (era o concentratie de cca 7-10%) … si nimic nu a desfundat mai bine chiuveta! E drept ca mi-a fost teama sa nu se intample ceva la scurgere (sifonul si racordul sunt din plastic, asa ca imediat ce s-a scurs am turnat pe teava jumatate de sticla de otet nediluat…. si am avut noroc ca nu s-a intamplat nimic….
      … Inainte foloseam MR Mucolo granule active… care contine … soada caustica! 🙂
      Sincer, daca as avea probleme cu scurgerile, probabil ca l-as pune pe Sorin sa mai sparga un borcan in chiuveta. 😉 … dar m-as documenta mai inainte cu privire la dilutii. Asa cum am mai spus… periculozitatea lor sta in gradul de dilutie. Ex: soda de rufe se foloseste pe scara larga [entru spalarea si igienizarea instalatiilor de productie din industria ALIMENTARA, in dilutii de 2-3%….