Somn. Nesomn.

Aud mereu „povesti” despre copii care adorm la 20.00 – 21.00 si care mai dorm si la pranz. Si visez. Visez ca va veni ea vremea in care si Maria mea va adormi devreme… Incepusem sa fac concesii (in gand) de la somnul de pranz. Acum traim cu acest compromis.

Maria adoarme dupa ora 23.00. Doarme pana la 08:00 – 08:30, iar la pranz doarme cate doua-trei ore; intre 13 si 16….

Am incercat tot ce ne-a trecut prin minte ca sa reusim sa ii schimbam programul de somn, dar nimic nu a dat roade. Nici povestile citite seara, nici stingerea tuturor luminilor si a televizoarelor, nici prezenta unuia dintre noi in patul ei…. Cu cat incercam mai multe, parca ne facea in ciuda si adormea si mai tarziu… Β Intr-un final am renuntat, resemnati, la orice strategie de adormit copilul la ore mai „normale” … parea ca normalul pe care ni-l doream noi nu era si normalul ei.

Ne-am concentrat pe activitati cat mai variate si cat mai consumatoare de energie. Culmea nesomnului, era (si este) ca, cu cat este mai activa, cu atat nu mai doarme la pranz. Adica, daca iesim din casa in cursul diminetii ne luam adio de la somnul de pranz… ceea ce e rau.. ca adoarme pe la 19 si se trezeste la 22-23… si mai adoarme mult dupa miezul noptii.

Incepusem sa evit sa ies cu ea in cursul diminetii.. desi imi era tare greu, avand in vedere faptul ca imediat ce face ochi, cere sa plecam la „pii” (copii) sau la „badaa” (zapada)… pana cand ne-am hotarat sa schimbam „tactica”. Iesim cand vrea, dar nu o mai lasam sa adoarma mai devreme le 20.00 … si asta s-a dovedit a fi unica modalitate ca Maria sa adoarma devreme.

De cand nu mai doarme la pranz, adoarme si ea la o ora ma „normala” …. poate ca somnul de pranz nu e pentru ea.

Stiu ca somnul este important pentru dezvoltarea unui copil, dar, in lipsa de alte solutii pentru rezolvarea probleme, deocamdata, aceasta este solutia care ni se potriveste cel mai bine…. Sper ca astfel, sa reuseasca si Sorin sa mai recupereze putin la capitolul odihna…

Articole pe aceeasi tema

26 de comentarii

  1. si nu ar fi nimic in neregula cu adormitul la ore atat de tarzii, ca nu ma prinde somnu mai devreme de 1, dar ma trezeste la ora uneori sa-i servesc cand un san, cand un bibe cu apa, poate si un schimbat de pampers ca nah e uda fata si nu-i place decat uscata sa doarma:))

  2. nu sunteti singurele „pasarici” nocturne. si noi tot asa adormim. si oricat m-as da de ceausl mortii, tot cand vrea ea adoarme.
    Miruna are un somn cam in jur de 12-14, somn care vad ca devine de 2 ore si o mai apuca iar pe la 19, cand, daca o las sa doarma, ma prinde lejer miezul noptii. asa ca o alerg prin casa cand vad ca vrea pe campiile patriei, dar mai devreme de 22 nu pica:))))))))))
    suntem alaturi de voi

  3. asa faceau hunii pe la 1 an si jumatate, din fericire si-au revenit cumva… in jur de 22 adorm, dar au si seri in care adorm mai tarziu. la 07.00 e trezirea, vrand-nevrand ptr cresa, la pranz dorm 1 ora si jumatate.
    e ritmul ei, n-ai ce face, daca merge asa fara somnul de pranz, foarte bine! trebuie sa fie bine si ptr ea si pentru voi! pupam.

  4. Eu cred ca daca Maria „functioneaza” bine cu somnul de prinz scos si culcarea de seara devansata nu aveti de ce sa va culpabilizati.
    La noi s-a „stricat” ora de culcare acum, dupa 3 ani si din pacate a ajuns sa ne prinda si 23h :((. Am incercat sa ii devansez somnul de dupa-amiaza (care e de la 15h, vreo 2-3 ore), nu merge ca nu adoarme mai devreme. Daca il trezim mai devreme din somnul asta, e ca la voi, miriieli nesfirsite. S-a intimplat o data sa nu doarma iar la 17-18h nu ma mai puteam intelege cu el. Asa ca pur si simplu am abandonat si l-am lasat in ritmul lui… Macar il bag in pat la 22h si citim sau se uita pe poze pina adoarme…

    1. @roxana, si eu cum o invat pe Maria sa citeasca? πŸ™‚ πŸ™‚
      Of, cat de mult imi doresc sa nu mai existe atatea motive de stres pentru noi… dar n-am eu norocul asta.
      Nu ma astept sa doarma „ca la carte”… ea nu face (mai) nimic „ca la carte”. Atata timp cat nu e obosita si se dezvolta normal (si ii ies si analizele bune πŸ™‚ ), incerc sa nu ma panichez.

      Tocmai mi-am adus aminte ca trebuie sa ii refac analizele. πŸ˜›

      1. Cifrele alea sunt oarecum orientative…Eu zic ca daca reusiti sa o culcati pe la 10 e ok, mai ales ca doarme dimineata. A mea se culca la 10 si se scoala la 7-7 juma, deci conform teoriei doarme mai putind ecat ar trebui:d. Dar e ok, atat ii trebuie. Eu nu tin prea mult la orele de somn,s a fie in grafic, dar tin cu dintii de culcarea la maxim 10:d.
        Ah, analize…da si noi avem o lista de facut…:(

  5. Eu din ce stiu cel mai bun somn pentru copii este intre 20/21 si 24. Nu degeaba in strainatate copiii se culca la ore care noua ni se pare ciudate rau, 19.30-20.00:d. Eu am avut noroc cu Andreea ca s0a culcat mereu la ore ok seara, adica nu reusim la 21, dar nu depsim 22. Iar la pranz, de cand cu gradi doarme cam o ora juma, pe la 2-3.
    Eu zic ca mai bine renuntati la somnul de pranz si o culcati pe Maria seara mai devreme…Nasa mea a patit la fel cu fi-su, la 2 ani a renuntat sa mai doarma la pranz. dar seara il culca la 7 juma si dimineata la 7 se trezea sa mearga la gradi.

  6. Prea mult stres, cam asta e programul Iuliei, trezit la 9 dimineata apoi somn cand poate intre 13-16 apoi se culca pe la 22-23, e ok, ce e gresit?
    Fiecare copil cu ritmul lui. Prea multe povesti cu copii laudati pe net….si in realitate nu stau lucrurile asa.

    1. @sofia, problema suntem noi. Ora ei de somn era undeva intre 23 si 24… si cum Vladimir adoarme le la 21.30, unul din noi trebie sa stea sa se joace cu Maria si sa o adoarma iar celalalt are grija sa spele bibe, fiarba apa, si sa se pregateasca pt bibele de noapte al lui vladi (2-3) … asta in conditiile in care Sorin la 7 e in picioare si la 7.30, deja in drum spre job. Poate e egoism… dar nu mai puteam altfel….

    2. @sofia, Si care ar fi scopul mamelor care-si lauda copilul pe net? Le face sa se simta mai bine? Adoarme copilul mai devreme?
      Rares la 20-20:30 face baie si la 21:30 cel mai tarziu doarme dus. E drept ca la 6-6:30 are ochii cat bufnita si vrea joaca(adio „mai stau 5 minute sa ma intind”). Iar la pranz doarme de la 12/13 pana la 15/16 neintors.

      1. @Mami De Rares, Nu-mi pasa mie de unde vin laudele dar stiu ca in unele cazuri mamicile zic multe, iar realitatea e alta, nu are legatura cu tine, nici nu citisem comentariul tau, nu am zis ca e cazul mamicilor cu blog, eu vorbesc din experienta mea cu mamicile de langa mine care se lauda mult si de multe ori fals.

        1. @sofia
          Nu am luat-o personal si nici nu incercam sa te contracarez. Intrebarile mele sunt oarecum retorice.
          @g.cojocaru,
          Ma gandesc ca ar mai putea fi persoane care povestesc din amintiri(3-4-5 ani) si isi aduc aminte numai lucrurile bune.

          1. @Mami De Rares, Eu am vecina care imi spune ca e cuminte baiatul ei, ca doarme noaptea, dar noaptea daca dorm in dormitorul mic, perete in perete cu dormitorul baietelului se aud tipete, plansete plus bonut tipetele mamei la adresa copilului.

  7. Pai daca isi face orele de somn pe 24 de ore, ar trebui sa fie Ok, nu?
    Adica daca inainte dormea de la 23.00 la 8.00, apoi de la 13.00 la 16.00 si acum doarme de la 20.00 la 8.00, ea tot 12 ore doarme pe 24 de ore. Probabil ca de atat are nevoie.
    Nu stiu ce sfat sa-ti dau, noi n-am avut probleme, in general Costin reglandu-si singur si acceptabil somnul. Nu doarme el extraordinar de mult (22.00/22.30-7.00/7.30/maxim 8.00 si apoi de pe la 13.30/14.00-16.00/17.00, depinde de zi, tot vreo 11-12 ore in total pe 24 de ore), inca se mai trezeste noaptea uneori doar pe la 5.00-6.00 pentru biberon, alteori de mai multe ori pe noapte din diverse si uneori necunoscute motive, dar are un program cat de cat OK per ansamblu.
    Poate sa fi incercat sa o trezesti mai devreme de 3 ore la pranz, adica dupa 1 ora?
    Oricum atata timp cat toata familia e mai odihnita, ar trebui sa fie bine. Poate in timp isi va modifica programul, nu se stie niciodata cum evolueaza copiii. πŸ™‚

    1. @Cristina, trezitul din somn, iese din discutie. E jale. plange si e maraita 1-2 ore dupa, timp in care vrea numai in brate si nu e chip sa te intelegi cu ea…Nu fac asta decat daca este musai necesar!

  8. Si eu credeam ca doar Clara mea face din astea. Azi noapte pe la unu o amenintam ca o trezesc la 6 dimineata :).
    Asa e cam de la un an si cateva luni, acum am implinit doi si nici o schimbare.
    Ea doarme la pranz, nici nu am cum sa o opresc – cand ii e somn, vine si cere „tzitzi-patu”.

    1. @Andreea, sa stii, ca mi-a trecut si mie prin gand sa o trezesc la ore „inumane” … dar nu m-a lasat inima. πŸ™‚ … si avem „noroc” ca nu trebuie sa ne chinuim prea tare sa o tinem treaza dupa ora 19… daca ne jucam cu ea uita de somn instant! πŸ™‚