Stiu ca noua moda este nevaccinarea. Cum nu sunt o „fashonista” convinsa, nu am imbratisat acest curent. … dar nici nu am ales sa vaccinez impotriva a orice se poate vaccina. Nu spun ca alegerea mea este cea mai buna, si nici ca argumentele celor care sunt impotriva vaccinarilor sunt proaste… Fiecare parinte trebuie sa cantareasca bine argumentele si contrargumentele si sa ia cea mai buna decizie pentru copilul sau. Decizia noastra a fost sa urmam schema nationala, cunoscuta in „folclor” sub numele de schema obligatorie.
La Maria, ne-am confruntat cu lipsa BCG-ului, pret de cateva luni, si cu cea a pentaximului la doua dintre sesiunile de vaccinare. Le-am cautat si le-am cumparat. …. pentru una dintre doze am mers chiar si pana la Pitesti, ca acolo a fost cel mai apropiat loc de Bucuresti in care le-am gasit.
Acum, iar lipseste Pentaximul… trebuia sa il vaccinam pe Vladi….
Iar ma apuc de vanat stocuri. 🙂 … si, totusi, ma gandesc ce fac cei care nu isi permit sa le cumpere? Asteapta? .. Rapelul acela are si el rostul lui, asa ca ajungi sa iti intepi copilul degeaba. … Si totusi sunt multi in romania noastra care nu isi permit sa cumpere vaccinuri pentru copii lor.
Guvernantii nostri sunt ocupati sa lupte in „batalia orgoliilor”, iar sistemul sanitar continua sa fie contra cetatenilor!
Daca unul dintre detinutii pentru care statul cheltuie lunar 2400 lei ar ramane o zi fara mancare , din lipsa de fonduri, s-ar numi ca statul nu respecta drepturile omului si ar fi bun de plata pentru despagubiri. Dar, in cazul lipsei aprovizionarii cu vaccinuri pentru copii, nu se mai incalca nimic. In cazul lipsei aprovizionarii spitalelor cu materiale si medicamente, nu se incalca nici un drept…
In Romania se duc lupte aprige pentru putere… si in valtoarea campaniilor, se pare ca nimanui nu ii pasa de romani. Nici lui Antonescu, nici lui Ponta… lui Basescu, nici atat. E drept, ca parintii bebelusilor ce sunt impactati de lipsa vaccinurilor, reprezinta un procent destul de mic de votanti… Insignifiant in calculele lor. 🙁
9 comentarii
Am stat si m-am gandit daca tinutul copilului in brate si alaptarea la termen sunt o moda. M-am gandit putin daca mi-a sunat bizar doar pentru ca le practic, si deci m-am simtit ciudat citind asta. Pentru ca ar trebui sa fie normale si naturale. De-abia in ultimii ani s-a practicat indepartarea parintelui de copil. Si sper din suflet ca la o decizie atat de importanta cum e (ne)vaccinarea, nimeni nu o ia pentru ca ceva ar fi la moda, ci doar dupa ce se informeaza in functie de contextul personal, familial si social.
Dar, am zis sa nu trag concluzii pana cand vad sigur ce inseamna cuvantul „moda”:
MÓDĂ, mode, s. f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; spec. gust, preferință generalizată la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. ◊ Loc. adj. La modă = a) care corespunde gustului într-un anumit moment, care se folosește frecvent la un moment dat; modern; de actualitate, actual; b) (despre oameni) care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat.
Din definitia dex-ului trag concluzia ca nici alaptarea, nici tinutul copilului in brate, nici nevaccinarea, nu sunt la moda, pentru ca nu sunt frecvente in contextul actual. Vorbind in nume propriu, daca nu iau in considerare persoanele din anturajul meu virtual (unde legam prietenii exclusiv cu cei asemeni noua), intre cele cateva mii de oameni pe care ii cunosc personal, stiu doar vreo 5 persoane care au alaptat mai mult de 1 an, aceleasi 5 persoane care si-au dus copilul in brate atunci cand acesta a cerut, si o singura familie care nu si-a vaccinat copiii.
Stai ca nu ne-am inteles. Ma refeream la alaptarea prelungita, adica peste 2 ani, si la purtare ca utilizare a dispozitivelor speciale. Eu una o tin pe a mea ca exista un curent din ce in ce mai mare pro aceste practici, neinventate proaspat, dar oarecum uitate de parinti.ceea ce e bine. Nevaccinarea e asemeni lor. In trecut era unica metoda, dar o data cu inventarea vaccinurilor, practicile initiale au fost uitate, iar optiunea a fost asimilata obligatoriului…
Eu te felicit pentru decizia de -a face copiilor tai vaccinurile cele mai importante. Cred ca asta inseamna responsabilitatea unui parinte….sa-ti asumi consecintele in cunostinta de cauza
„Adevarul este ceva foarte relativ” cam dintotdeauna as spune eu 🙂
Nici eu nu sunt extremista, incerc sa analizez cat de bine toate deciziile pe care le iau, uneori sunt foarte in ceata iar mai multe informatii poate insemna si mai multa ceata.
De o vreme parca se incearca rasturnarea tuturor „adevarurilor” care exista pe lume!
Nu stiu daca asa a fost dintotdeauna! Este posibil sa fi fost, sa nu fie o „moda” faptul ca noi parem sa descoperim constant ca ce s-a facut inainte nu mai este bine si ca altfel este mai bine.
Discutiea este interminabila …
In privinta vaccinurilor … de cand am scapat de „boala” cu indopat copiii cu medicamente, parca m-am mai luminat putin.
Si tendinta mea e ca mai putin poate sa fie mai bine.Inca sunt in studiu cu vaccinarea, tendinta este mai mult spre „sa nu” … Chiar deloc nu m-as risca, desi dovezi ca vaccinurile/medicamentele/alimentele sunt daunatoare apar constant, chiar daca nu sunt mediatizate (din motive lesne de inteles).
Mai mult decat schema clasica de vaccinare nu am degand sa bag in copii.
Matei a facut acum o forma foarte usoara de oreion si medicul mi-a argumentat ca multumita vaccinului a trecut atat de usor peste el! Nu stiu daca o fi adevarat sau nu, in lipsa de date statistice relevante.
Mai poti adauga, la lista ta anti-vaccinare, inca doua articole extrem de interesante, posibil sa le mai fi intalnit pana acum, mie imi (inca) un semnal de alarma:
-http://meseriadeparinte.ro/?p=425
-http://meseriadeparinte.ro/?p=1595
Da, corect! Nu sunt multi care isi permit aceasta „moda”. Nu zic ca nu face bine copilului vaccinarea dar, in unele cazuri, chiar asa este! De exemplu, m-am confruntat cu un caz aparte la vaccinarea lui Stef cu dozele cumparate si cele gratuite. Pentru vaccinul de un an, daca nu ma insel, diferenta era colosala intre vaccinul cumparat si cel gratuit. Confirmat de 2 doctori. Cel gratuit are efecte negative fata de cel cumparat, nu in toate cazurile, dar exista un procent mic confirmat de imbolnaviri. Acelasi caz, dar invers, la cel de 1 an si ceva, ma rog urmatorul vaccin dupa cel de un an (scuze, am inceput sa le uit :)). In fine, pe langa asta am inceput, pentru ca asa era „moda” (si te-ai exprimat foarte bine), mai ales, pentru ca atunci imi permiteam, vaccinarea cu prevenarul. Insa am renuntat cand am realizat ca este prea mult pentru Stef. Cat sa intepi un copil ca sa il protejezi?! Am stat si m-am gandit daca, protejandu-l prea tare, nu ii fac mai mult rau decat bine. Am facut vaccinarile obligatorii si gata! Ajunge! Culmea este ca, la o gradi de stat, vaccinarea copilului este absolut obligatorie. Altfel nu te primesc. Hmmm! O fi bine, o fi rau?! Cunosc copii care n-au facut un vaccin in viata lor si sunt mai sanatosi decat ai nostri. Unde o fi adevarul? Cred ca, pe undeva, depinde si de cum ii crestem dar, mai ales, de gena. Ii cresti mai spartani si se dezvolta foarte bine, cum a fost cazul meu si al multora care au avut parte de viata „la tara”. Sau te chinui sa-l cresti spartan dar ai belele pentru ca gena este proasta. Insa vaccinarea, oricum s-ar spune, nu constituie un factor vital pentru ca un copil sa se dezvolte sanatos.
@alexandrescudaniela, adevarul, zici? 🙂 Nu cred nici in adevarurile pro, nici in cele contra. … de mult timp adevarul este ceva foarte relativ…. 🙂
Iarta-ma, sa nu te superi pe mine, dar eu cred ca te minti singura in ce priveste propria obiectivitate. Nu mai poti spune ca nu crezi nici in adevarurile pro nici in cele contra din moment ce i-ai facut vaccinurile, asta te face deja pro ;-))
Peace si multa sanatate!
Pacat ca privesti decizia de a nu vaccina un copil ca pe o „moda”… Poate daca te-ai informa mai mult si ai avea mai multa incredere in propriul tau discernamant, ai ajunge la alta concluzie; ceea ce iti doresc din suflet!
Uite de ex. o lista de argumente solide si… non-fashioniste:
http://piersicuta.blogspot.de/2011/05/argumentele-mele-impotriva-vaccinarii.html
@Feli, am citit toate argumentele tale inca de pe vremea in care ma documentam; am citit si experientele cu medicii 🙂 ; „moda” este. La fel ca si alaptarea prelungita, purtatul sau alimentatia neprocesata. Nu le-a inventat nimeni acum si totusi sunt intr-o etapa in care au din ce in ce mai multi adepti.
Pe mine una argumentele contra vaccinari nu m-au convins. Nu le-am gasit suficient de fundamentate.. dar asta este numai parerea mea. De asta am si precizat ca poate nu e cea mai buna.. Nu vreau sa intru in discutii contradictorii pe aceasta tema, deoarece nu am nimic impotriva celor care decid altfel decat am facut noi. 🙂
Dar e bine ca ai lasat si tu linkul… poate va ajuta pe cineva.