DYS – masa de gradina

Totul a inceput din dorinta noastra de a avea o masa la care sa incapa intreaga familie plus 1-2 familii invitate. Ne trebuia o masa pentru minim 10 persoane, asa ca am inceput sa definim „calitatile” pe care trebuia sa le detina masa noastra de gradina:

– sa acomodeze 10-14 persoane

– sa fie suficient de lata incat sa ne permita sa nu ne mai inghesuim platourile sau sa fim nevoiti sa le depozitam pe o alta masa (tip bufet)

– sa fie foarte rezistenta la intemperii

– sa nu se clatine la prima atingere mai „serioasa”

– sa fie rabatabila/demontabila

– sa nu coste mai mult de 5-600 de lei

Bine inteles ca nu am gasit in magazine ce ne doream, iar pe comanda, bugetul nostru sarea in aer; nu am gasit nimic sub 1.000,00 de lei… asa ca ne-am pus pe schitat planuri de masa, facut necesar de materiale si calcule de buget.

Am gandit masa visurilor noastre. ๐Ÿ™‚ … doar ca la finalizarea schitei, am facut o concesie si am renuntat la „rabatabilitatea” mesei, doarece ar fi fost mai greu de realizat. Probabil ca pentru „profesionisti” e floare la ureche, dar pentru noi n-a prea fost, asa ca am renuntat la idee. Am vrut-o durabila… o masa la care sa manance si nepotii nostri – si daca o vom intretine corespunzator, e realizabila dorinta noastra. ๐Ÿ™‚

Cadrul si picioarele l-am facut din metal sudat (de Sorin, ca pe asta inca nu am invatat sa o fac ) iar blatul e facut din scanduri.

Ca materiale am folosit:

– teava metalica 3cm x 2cm : 1 bucata de 6m , folosita pentru cadrul pe care se sprijina blatul

– teava metalica de 3cm x 3 cm: 1 bucata de 6m, folosita pentru picioare (6 picioare pentru o stabilitate mai ridicata)

– teava metalica de 1cm x 1cm: 1 bucata de 6 m, folosita ca sprijin pentru blat

– scanduri rindeluite de 14 cm x 1,8 cm x 2,5 m: 7 bucati, folosite pentru blat

– bait

– lac pentru ambarcatiuni din lemn

– vopsea pentru cadru si picioare

– suruburi cu cap rotund, utilizate pentru prinderea scandurilor de cadrul metalic: 21 bucati

Unelte necesare:

– aparat de sudura

– flex

– fierastrau electric

– slefuitor electric ( aici nu sunt sigura ca am nimerit-o cu denumirea – e vorba de aparatul cu vibratii pe talpa caruia pui smirghel si … slefuieste)

– ruleta

– pensula

… si nelipsitul „creion al mesterului” … stiti voi… cel care sade mereu dupa ureche. ๐Ÿ™‚

Cadrul metalic si picioarele au fost prinse prin sudura. Cadrul pe care se sprijina blatul are doua laturi de 240 cm si alte doua de 80 cm ( o bara de 6 m nu ajunge in totalitate – noi una dintre laturile mici le-am facut dintr-o bara pe care o aveam acasa.. ca sa nu mai fim nevoiti sa luam inca una de 6 m. In interiorul cadrul superior am pozitionat ย 3 bare subtiri (1 x1) de 80 cm lungime, pentru a asigura un sprijin mai bun blatului. Picioarele au 75 de cm.

Scandurile au fost prinse de cadru cu ajutorul unor suruburi cu cap rotund – cate unul pe fiecare capat si unul pe mijloc – dupa ce, atat scandura cat si cadrul metalic au fost gaurite cu bormasina.

Dupa asamblare, scandurile au fost smirgheluite bine ( nu am avut prea mult de munca deoarece am cumparat scandura uscata, rindeluita de la Baumax, iar ei chiar le au netezite bine; mai bine decat la Brico sau Leroy), baituite si lacuite.

Si rezultatul a fost o masa care o sa ne tina o viata (…. ok, probabil ca la fiecare 5-7 ani trebuie sa schimbam blatul, dar nu-i bai), care are 2,5 m lungime si 98 de cm latime:

ย Bugetul nu a depasit 400 de lei.

… si da stiu ca si podina din curte trebuie inlocuita.. dar randul ei vine anul viitor; atunci cand ne apucam si de foisor. Pana atunci avem niste scari de terminat ( de trei zile turnam la ele), un garaj de demolat si ย (minim) doua garduri de inlocuit…

E greu.. dar chiar am satisfactie atunci cand privesc in jurul meu si vad copii dormind in patul construit de noi, jucandu-se in camera zugravita de noi, mancand la masa construita de noi… Tot ceea ce ne inconjoara incepe sa fie legat de cate o poveste. ๐Ÿ™‚

Articole pe aceeasi tema

11 comentarii

  1. Arata super! asteptam imagini si de la restul de lucrari (nu ca sa carcotim la ele ci ca sa avem mai multe motive sa va felicitam :d )

    La multi ani lui Vladi si petrecere frumoasa maine! Spor la pregatiri!

    Freza lui Vladi e mortala ๐Ÿ˜€

  2. toate vin unde exista dragoste si bucuria de a face lucruri alese!!

  3. Bravo! Asa trebuie sa fie o casa cu oameni gospodari in ea! Iar blatul sigur nu il veti schimba daca o sa aveti grija ca anual sa ii trageti un pic de lac in fiecare primavara…lemnul e sfant si nu se strica asa usor cum crede lumea! La multe, multe, multe mese de vara in familie si multe amintiri frumoase in jurul acestei mese!

    1. @Alexandra, ๐Ÿ™‚ Duminica o inauguram . ๐Ÿ™‚ Abia astept! ๐Ÿ™‚
      Stiam de lacuirea in fiecare an.. dar parca nu am deplina incredere. ๐Ÿ˜› … ma voi convinge pe parcurs.

  4. Foarte tari sunteti. Cand incepeti sa externalizati partea cu sudatul imi ziceti si mie :)).
    (Totusi ma gandesc ca am putea sa punem picioarele mesei din barne de lemn si sa evitam sudatul.)

    Spor in continuare si sa mai pui poze ca sunt motivante ๐Ÿ™‚

    1. @Ana M, sa stii ca si noi am analizat varianta cu barne.. dar e mai greu cu prinderea… ca alea trebuie „pironite” si la baterea cuielor e posibil sa crape lemnul…
      Cat despre externalizare… nu cred sa ajungem la asta. Pentru ce aveti nevoie?