Totul a inceput din dorinta noastra de a avea o masa la care sa incapa intreaga familie plus 1-2 familii invitate. Ne trebuia o masa pentru minim 10 persoane, asa ca am inceput sa definim „calitatile” pe care trebuia sa le detina masa noastra de gradina:
– sa acomodeze 10-14 persoane
– sa fie suficient de lata incat sa ne permita sa nu ne mai inghesuim platourile sau sa fim nevoiti sa le depozitam pe o alta masa (tip bufet)
– sa fie foarte rezistenta la intemperii
– sa nu se clatine la prima atingere mai „serioasa”
– sa fie rabatabila/demontabila
– sa nu coste mai mult de 5-600 de lei
Bine inteles ca nu am gasit in magazine ce ne doream, iar pe comanda, bugetul nostru sarea in aer; nu am gasit nimic sub 1.000,00 de lei… asa ca ne-am pus pe schitat planuri de masa, facut necesar de materiale si calcule de buget.
Am gandit masa visurilor noastre. ๐ … doar ca la finalizarea schitei, am facut o concesie si am renuntat la „rabatabilitatea” mesei, doarece ar fi fost mai greu de realizat. Probabil ca pentru „profesionisti” e floare la ureche, dar pentru noi n-a prea fost, asa ca am renuntat la idee. Am vrut-o durabila… o masa la care sa manance si nepotii nostri – si daca o vom intretine corespunzator, e realizabila dorinta noastra. ๐
Cadrul si picioarele l-am facut din metal sudat (de Sorin, ca pe asta inca nu am invatat sa o fac ) iar blatul e facut din scanduri.
Ca materiale am folosit:
– teava metalica 3cm x 2cm : 1 bucata de 6m , folosita pentru cadrul pe care se sprijina blatul
– teava metalica de 3cm x 3 cm: 1 bucata de 6m, folosita pentru picioare (6 picioare pentru o stabilitate mai ridicata)
– teava metalica de 1cm x 1cm: 1 bucata de 6 m, folosita ca sprijin pentru blat
– scanduri rindeluite de 14 cm x 1,8 cm x 2,5 m: 7 bucati, folosite pentru blat
– bait
– lac pentru ambarcatiuni din lemn
– vopsea pentru cadru si picioare
– suruburi cu cap rotund, utilizate pentru prinderea scandurilor de cadrul metalic: 21 bucati
Unelte necesare:
– aparat de sudura
– flex
– fierastrau electric
– slefuitor electric ( aici nu sunt sigura ca am nimerit-o cu denumirea – e vorba de aparatul cu vibratii pe talpa caruia pui smirghel si … slefuieste)
– ruleta
– pensula
… si nelipsitul „creion al mesterului” … stiti voi… cel care sade mereu dupa ureche. ๐
Cadrul metalic si picioarele au fost prinse prin sudura. Cadrul pe care se sprijina blatul are doua laturi de 240 cm si alte doua de 80 cm ( o bara de 6 m nu ajunge in totalitate – noi una dintre laturile mici le-am facut dintr-o bara pe care o aveam acasa.. ca sa nu mai fim nevoiti sa luam inca una de 6 m. In interiorul cadrul superior am pozitionat ย 3 bare subtiri (1 x1) de 80 cm lungime, pentru a asigura un sprijin mai bun blatului. Picioarele au 75 de cm.
Scandurile au fost prinse de cadru cu ajutorul unor suruburi cu cap rotund – cate unul pe fiecare capat si unul pe mijloc – dupa ce, atat scandura cat si cadrul metalic au fost gaurite cu bormasina.
Dupa asamblare, scandurile au fost smirgheluite bine ( nu am avut prea mult de munca deoarece am cumparat scandura uscata, rindeluita de la Baumax, iar ei chiar le au netezite bine; mai bine decat la Brico sau Leroy), baituite si lacuite.
Si rezultatul a fost o masa care o sa ne tina o viata (…. ok, probabil ca la fiecare 5-7 ani trebuie sa schimbam blatul, dar nu-i bai), care are 2,5 m lungime si 98 de cm latime:
ย Bugetul nu a depasit 400 de lei.
… si da stiu ca si podina din curte trebuie inlocuita.. dar randul ei vine anul viitor; atunci cand ne apucam si de foisor. Pana atunci avem niste scari de terminat ( de trei zile turnam la ele), un garaj de demolat si ย (minim) doua garduri de inlocuit…
E greu.. dar chiar am satisfactie atunci cand privesc in jurul meu si vad copii dormind in patul construit de noi, jucandu-se in camera zugravita de noi, mancand la masa construita de noi… Tot ceea ce ne inconjoara incepe sa fie legat de cate o poveste. ๐
11 comentarii
Arata super! asteptam imagini si de la restul de lucrari (nu ca sa carcotim la ele ci ca sa avem mai multe motive sa va felicitam :d )
La multi ani lui Vladi si petrecere frumoasa maine! Spor la pregatiri!
Freza lui Vladi e mortala ๐
Asa as vrea sa am si eu o masa in gradina, arata profi
@alex, se face usor! ๐
toate vin unde exista dragoste si bucuria de a face lucruri alese!!
Bravo! Asa trebuie sa fie o casa cu oameni gospodari in ea! Iar blatul sigur nu il veti schimba daca o sa aveti grija ca anual sa ii trageti un pic de lac in fiecare primavara…lemnul e sfant si nu se strica asa usor cum crede lumea! La multe, multe, multe mese de vara in familie si multe amintiri frumoase in jurul acestei mese!
@Alexandra, ๐ Duminica o inauguram . ๐ Abia astept! ๐
Stiam de lacuirea in fiecare an.. dar parca nu am deplina incredere. ๐ … ma voi convinge pe parcurs.
Ana , bani sa fie! .. ca noi idei avem multe! ๐
Felicitari si la ct mai multe proiecte realizate. Pupic.
Foarte tari sunteti. Cand incepeti sa externalizati partea cu sudatul imi ziceti si mie :)).
(Totusi ma gandesc ca am putea sa punem picioarele mesei din barne de lemn si sa evitam sudatul.)
Spor in continuare si sa mai pui poze ca sunt motivante ๐
@Ana M, sa stii ca si noi am analizat varianta cu barne.. dar e mai greu cu prinderea… ca alea trebuie „pironite” si la baterea cuielor e posibil sa crape lemnul…
Cat despre externalizare… nu cred sa ajungem la asta. Pentru ce aveti nevoie?