Copiii in bucatarie

Pasiunea Mariei pentru gatit a luat nastere cand ea avea 2 ani si jumatate. Intre timp a primit si un sort (aka „bucatar”) facut de mama, de care este tare mandra.

Nu e chip sa gatesti sa nu isi puna „bucatarul” si sa vina langa tine sa te ajute… pardon, tu sa o ajuti pe ea… ca daca se implica atunci isi aroga toate meritele. ­čÖé

Cel mai mult ii place sa se joace cu aluatul. Stie care sunt ingredientele necesare pentru acesta si numai daca te aude vorbind ceva de aluat incepe sa le scoata din dulap si sa le insire pe masa. Nu poti sa folosesti mixerul sau blenderul decat la patru maini, iar asta e foarte stresant pentru mine care abia reusesc sa am grija de mine in bucatarie…

Cred ca urmeaza cat de curand un tort raw…. ca nu am alte idei…. Imi trebuie retete cat mai simple si care sa nu presupuna folosirea cutitului un timp indelungat; daca nu o lasi sa faca si ea ce faci tu e jale.

Pana acum a participat cu succes la pizza, placinte (cu branza, mere sau carne), la salamul de biscuiti, la creme pentru tort, la gogosi, la gratre, la salate…

Am nevoie de idei, va rog. Ce retete de fel de baza (ca exageram cu dulciurile) sunt potrivite pentru a fi gatite impreuna cu o „gopodina” de 3 ani?

Articole pe aceeasi tema

7 comentarii

  1. Eu cu fetita mea de 4 anisori cel mai des gatim peste. Cumpar pastrav proaspat, gata curatat, acasa doar il mai spal si il pregatim astfel(iese foarte, foarte bun) la cuptor: asezam in tava mare de copt hartie de copt(ea tine de hartie si eu tai dimensiunea potrivita), apoi asezam pestele pe un pat de legume format din:mazare, usturoi feliute,ceapa si rondele de morcov). Ea este extrem de incantata ca poate si ca o las sa bage in burta pestelui aceste legume. Mai mult, prima data cand am pregatit reteta, a invatat si despre branhii(ce sunt, la ce folosesc) si a fost extrem de incantata ca poate sa ouna mana. Aaaa, si (noi pregatim 3 pesti) fiecare peste se aseaza pe o alta bucata de hartie de copt(pe acel pat de legume) si se infasoara(ca o shaorma) la ambele capete. Apoi, se pun in tava mare, cu acea hartie mare de copt, pentru a evita murdarirea tavei. Pofta buna si sper ca celei mici sa ii placa aceasta activitate in bucatarie.

  2. Si Matei este innebunit dupa bucatarit cu mine, eu fac paine cu el si, in general tot ce presupune aluat. Il pun sa spele ingrediente, sa le aduca de pe balcon, sa umple clatitele cu dulceata, sa puna chestii in vasul de mixer, sa bata fasolea cu device-ul acela folosit la piure (fi-miu ii spune piureator), sa puna condimentele etc. Aaa, si cautam impreuna retete in reviste, este incantat sa alegem ce gatim.

  3. Incearca sa gatesti cu ea diverse prajiturici simple sau bomboane raw. Mai ales ca au nevoie de multa energie la varsta asta, pe care o si consuma repede….Gasesti o gramada de retete simple pe internet- poate sa piseze un avocado, amestecati cu nuci, putina miere eventual sau curmale hidratate si putina cacao raw , pe deasupra o crema „alba” din banana, cajusfarmat sau alte seminte…. Astea o sa contracareze si eventualele constipatii la copii.
    Si pot inlocui cu succes dulciurile macar o data pe saptamana

  4. Da, Sofia are dreptate. O poti implica in orice treaba din bucatarie, daca ii place. Daca vrea sa foloseasca cutitul, spune-i ca ii dai o treaba mai grea de facut, ceva ca pentru o fetita harnica. Gasesti tu ceva… :))

  5. NU stiu daca te ajuta, insa, noi facem in felul urmator, ea imi da cartofii, eu ii curat, apoi ii dau inapoi si- i pune in castron, cand termiam de curatat cartofii eu ii spal, ii dau sa-i puna in oala, si facem mancare de cartofi, piure, depinde. Facem amandoua salata de salata verde, rupe si ea frunzele cu mine. Incerc sa o implic in toate, cand vrea si are chef.

  6. Salata de fructe cu frisca! Stiu ca nu e chiar o reteta demna de un bucatar cu sort, dar stiu ca Anei ii place mult sa stea sa o decoreze cu mot de frisca, stafide, cirese din compot, etc.

  7. Am eu o reteta foarte simpla de placinta cu mere: blatul :se ia o cana se umple cu bors 3/4 din ea si restul 1/4 ulei .Se pune un praf de copt, un pic de sare si faina cat cuprinde .Se intind foi si se umplu cu mere sau cu orice fel de umplutura la alegere :gutui , dovleac de placinta etc.Foarte simplu!