Criptorhidia – Testicul necoborat in scrot

In momentul in care am aflat ca voi fi mama de baiat, am avut o mare teama: ingrijirea zonei genitale a bebelusului. Unii spun ca trebuie decalotat, altii ca nu. Vladi are o fimoza fiziologica. Nu l-am fortat.. speram sa fie ok asa… Vroiam, ca atunci cand creste, sa ii dam lui sansa sa decida daca vrea o interventie chirurgicala sau nu…

Intre timp, am aflat si ca are criporhidia bilaterala. Desi l-am dus la controale, nu am gasit medicul care sa il controleze suficient de amanuntit incat sa realizeze ca testiculele lui sunt flotante… Diagosticul primit la primul consult general facut la Regina Maria m-a cam naucit. In igoranta mea, nu aveam habar ca testicolele se formeaza in acelasi loc ca si ovarele si ca de-a lungul vietii intrauterine continua sa coboare pana ajung in scrot. Acolo ar trebui sa fie la nastere. Sau maxim pana la 1 an si jumatate. Vladi are 2 ani si 10 luni si are ambele testicule flotante. Unul e foarte aproape de scrot iar celalalt poate fi tras in scrot dar revine repede in zona inghinala. Asta se simte la palpare. Vizual nu sunt semne ca ceva nu ar fi la locul lui.

testicul necoborat 2
sursa foto: i-medic.ro

Ma oftic ca i-am descoperit aceasta afectiune tarziu. Ma oftic cand ma gandesc la consecinte… Imi vine sa imi dau pumni in cap! La propriu. Pe de alta parte, sunt recunoscatoare medicilor de la Regina Maria ca l-au diagnosticat inca de la prima vizita. Asta imi dovedeste inca o data ca investitia in abonamentul de servicii medicale este o investitie buna pe care am facut-o pentru sanatatea copiilor mei.

Care sunt riscurile criptorhidiei? Risc marit de cancer testicular, sterilitate, traumatism (testiculul poate fi strivit de planul pubisului), torsionarea testiculului. Destule pentru a nu mai sta pe ganduri. Timpul nu e de partea lui Vladi. Cu cat testiculele stau mai mult in afara scrotului, riscul de instalare a sterilitatii creste; din cauza caldurii din cavitatea abdominala… dap, ca sa fie functionale testiculele au nevoie de o temperatura ceva mai scazuta..

Tratamentul pe care l-am ales este cel chirurgical. Mai exista o optiune: tratamentul hormonal, insa are doar 50% sanse de reusita si riscuri cat cuprinde.

Acum este racit. Asteptam sa ii treaca raceala si programam operatia. Maxim doua saptamani…

Am ales sa mergem pe mana doamnei doctor Daniela Malureanu – medic specialist in chirurgie pediatrica iar interventia o vom face la Spitalul Clinic de Urgență ”Grigore Alexandrescu”… recunosc ca mi-ar fi placut sa o facem la Regina Maria, dar costurile interventiei ne depasesc cu mult bugetul. 🙁

Sfaturi, pareri, experiente de impartasit… toate sunt binevenite. Google-ul e cam sarac in informatii. 🙁

Articole pe aceeasi tema

18 comentarii

  1. Eu am 16 ani daca apas putin pe testicule intra in acelasi loc, ar trebui sa imi fac griji?

  2. Buna! Ma interesa cum sunt conditiile la Grigore Alexandrescu (si tarifele 🙂 ), asta in cazul in care ati facut interventiile pana la urma ! Multumesc mult!

    1. Buna…si eu urmeaza sa imi operez baiatul de Testicul necoborat la Grigore Alexandrescu….ati facut interventia? imi poti da mai multe detalii daca da….referitor la cum a decurs operatia….cum a fost copilul dupa…a plans? s-a recuperat ok?

  3. Bafta multa la operatie si refacere rapida.imi poti spune care este dr care a descoperit la voi?se face si ecografie sau cum se pune exact acest diagnostic?am si eu un baietel si m-am speriat ,as vrea sa-l duc la un control.Multumesc.

    1. multumim tare mult.
      Pediatrul care l-a consultat si care a sesizat problema se numeste Pavel Adrian. El ne-a trimis la eco de parti moi (dr. Avram Laura) pentru confirmare diagnostic dupa care ne-a trimis la consult chirurgical.
      Cum habar nu aveam de aceasta problema eu l-am programat la un consult general ca de inceput de abonament. Ochisem medicul si mi-am dorit ca cei mici sa il aiba ca pediatru „de baza” ..

  4. Si baietelul meu are aceeasi problema, un testicul necoborat si unul flotant. Are doar 9 luni, dar dr. ne-a recomandat sa facem operatia pana la 1 an. O vom face, desigur. Nu imi e teama deloc, e o operatie usoara, plecu cu copilul acasa in aceeasi zi, deci nu stai in spital. Pe Anton il opereaza dr. Topor Laura, tot la Grigore Alexandrescu. E un medic minunat si un om minunat!

  5. Buna, noi am trecut prin aceasta operatie cand Matei avea 1 si 9 luni (acum are 2 ani si aproape 11 luni). El a avut de la inceput diagnosticul testiculului necoborat. Mi-e greu sa folosesc termenul medical :). De tratamentul cu hormoni nici nu am vrut sa aud. L-am operat la Sibiu, de acolo suntem, la Sitalul Public (clinicile cu profil nu acceptau pacienti mai mici de 4 ani !?), de dr. Adrian Hasegan, f bun profesionist, diagnosticul initial a fost dat de dr. Horia Gozar, medic pediatru chirurg din Tg Mures.
    Procedura a durat 2 ore, eu l-am dus in sala de operatii pana i-au facut anestezia generala (asta a fost partea de care mi-a fost cel mai teama – chiar in acea dimineata cand avea loc intervenitia am inceput sa plang, gandindu-ma a nu stiu cata oara ca ii face anestezie generala :(). Zic procedura, pentru ca operatia a durat o jumatate de ora, dar l-au tinut la terapie pana cand si-a revenit si mi l-a adus treaz in salon. Adica de la 9 dimineata cand i-au facut anestezia pana la 11.15 cand mi l-au adus treaz. Am mai stat cu el o noapte in spital, si a doua zi eram acasa. Testiculul era tinut cu o „ata” de partea interioara a partii de sus a piciorului, pentru a se fixa bine. Prima zi cand a venit acasa Matei era ca un robotel, nu se aseza sa se joace pentru ca il incomoda acea ata, dar a doua zi parca nu mai avea nimic, se aseza, dansa, era Matei al nostru . Nu ne lasa sa umblam la organele genitale, dar a trecut. Dupa 5 zile am fost la control, si sa-i taie ata :). Am fost la control la 6 luni, si urmeaza sa mergem la cel de un an.
    Totul e cat se poate de bine acum. Se vede o mica cicatrice, care atunci cand va fi adult cred ca nici nu o sa se mai vada :). Sa treceti si voi usor peste acest hop. Doamne Ajuta!

    1. Buna…iti pot da un mesaj privat? M-ar interesa si pe mine niste detalii. Am baietelul de 1 an 6 luni cu aceeasi problema.

        1. Da…Claudiei Pop. Adresa mea este oprean.corina@yahoo.com. Si eu sunt din Sibiu, am fost si la Dr Hasegan, deasemenea…dar mai am o alta parere de la un alt medic tot din Sibiu si sunt pusa in dilema. Intre timp ne-am facut deja programare la un medic in Mures..Multumesc !

  6. Am avut aceeasi problema la baietelul meu, dar la un singur testicol care nu era coborat deloc. L-a operat domnul Andriescu de la Grigore Alexandrescu, in cadrul spitalului medlife. Baietelul avea 1,5 luni la data operatiei si totul a decurs bine. Domnul doctor este un adevarat profesionist, deosebit de comunicativ si raspunde oricand la telefon pentru orice fel de explicatii. I-a facut si decalotarea in cadrul aceleiasi interventii pentru ca ne chinuiam de foarte mult timp cu ea. Il recomand.

    1. Daca stiai tu, mama de fata, mai multe pai ma cam ofticam si mai tare 😀
      Mersi pentru gandurile bune, Laura.