„Cremuitul” posteriorului de bebelus

sursa foto: bebelu.ro

Ca fiecare isi creste copilul cum vrea nu e o noutate. Daca eu nu fac ceva anume, nu inseamna ca am ceva cu cei care o fac.. Nici macar nu incerc sa inteleg tot, dar unele intrebari nu imi dau pace.

Chiar as vrea sa inteleg de ce unii parinti aleg sa isi cremuiasca bebelusii la fiecare schimbare a scutecului. Si as mai vrea sa inteleg si de ce Bepanthene sau de ce Sudocrem sau de ce alt produs…

Pe vremea noastra se purta pudra de talc. Acum se poarta cremele. Eu una nu inteleg de ce e musai sa se poarte ceva daca nu exista o nevoie reala.

Nu sunt anti creme, dar am ales sa nu imi cremuiesc copii decat in cazurile in care au avut iritatii de scutec. Si cazurile astea le pot numara pe degete. Imi ajung cele de la o mana. Chiar imi doresc sa inteleg de ce recomanda medicii utilizarea acestor creme profilactic. Personal, incadrez aceste recomandari la capitolul „abuzuri ale societatii de consum” … ca altfel mor producatorii de foame, dar chiar as vrea sa mi se spuna daca bat campii.

La Maria am avut destul de multe batai de cap cu iritatiile de scutec. Apareau rar, e drept, dar ne chinuiam cu ele pana ii treceau…. erau momente, in care faceam cu randul la a-i sufla copilului peste fund, pentru a o ajuta sa scape de durerile cauzate de iritatii. Am incercat de toate: Bepanthene, Sudocrem, Petrini, Bioderma, Mustela, Nivea, Weleda, uleiuri, shea… Greu trecea cu oricare… pana intr-o zi, cand medicul de familie al Mariei mi-a dat o reteta pentru o crema. Ingredientele erau banale: lanolina, vaselina si nistatina. Reteta am primit-o intr-un moment in care aveam de furca cu un eritem fesier si a functionat ca o minune. In nici 24 de ore de cand am inceput sa o utilizam, aproape ca trecuse de tot. Vazand ca functioneaza, am continuat sa o folosim ori de cate ori aveam probleme. Daca o aplicam la prima roseata, deja pana la urmatoarea schimbare de scutec, trecea tot. Crema sa fabrica numai in farmaciile cu laboratoare si costa mai putin de jumatate fata de orice alta crema din gama celor pentru iritatiile de scutec.

Anul trecut am avut ocazia sa primesc spre testare de la AmoreBio si un sapun de Alep. L-am incercat intai pe mine, dar cum deja foloseam pentru fata sapunuri naturale, nu am observat o diferenta wow la acest capitol. L-am incercat pe par, dar era foarte dificila clatirea dupa utilizare, asa ca am renuntat repede si am inceput sa il folosesc la copii. Cea mai inteleapta decizie. De atunci folosim aproape exclusiv ( in ~90% din cazuri) sapunul de alep pentru a spala posterioarele piticilor. Si le spalam des. Adica la orice schimbare de scutec la Vladi, iar in cazul Mariei, care a renuntat la scutecele de unica folosinta pe timp de zi, il folosim cam de 2-3 ori pe zi, cand o spalam.

In cazul nostru, spalatul dupa fiecare schimbare a scutecului (atunci cand contextul ne-o permite), utilizarea sapunului de Alep pentru spalat si, numai la nevoie, a cremei din lanolina, vaselina si nistatina, s-a dovedit a fi combinatia castigatoare in lupta cu iritatiile de scutec. O combinatie mult mai ieftina decat traditionalul Bepanthene utilizat la fiecare schimbare de scutec! Ca eficienta cel mai aproape de miraculoasa crema preparata in farmacie mi s-au parut a fi doar crema de la Weleda si cea de la Avon.

Pe voi ce v-a ajutat in lupta cu iritatiile de scutec?

Articole pe aceeasi tema

21 de comentarii

  1. Noi am incercat si un ulei de sunatoare( facut in casa, lasat la macerat cateva luni). Cred ca depinde mult si de cum raspunde pielea bebelusului. Mamicile noastre foloseau chiar si ulei de floarea soarelui fiert si racit.

  2. Al meu nu a avut inca iritare de la scutece. Si eu folosesc crema pentru posteriorul bebelusului dar nu la fiecare schimbare de scutec si nu zilnic. Ala mic al meu e hranit cu lapte praf acum si ca atare nu mai face caca zilnic. Il dau cu crema numai in ziua in care stiu ca face, si asta pentru ca se curata mai usor funduletul. Pudra de talc nu e deloc recomandata aici pentru ca daca e inhalata nu face bine plamanilor copilului.
    Am uitat odata sa-l dau cu crema si cand a facut caca i s-a lipit de piele si s-a intins peste tot. A trebuit sa-l sterg mult cu carpa uda, dar daca pun crema aceasta e o bariera intre piele si caca si cand dau cu servetelul umed adun imediat.

    1. Vladi a avut de mic deoarece a stat mai mult in maternitate si nu au avut asistentele grija sa il toaleteze corespunzator. Maria a facut primul eritem pe la 8-9 luni.. cand a avut si o eruptie dentara mai violenta in manifestari…
      Pudra nu se mai recomanda nici la noi… macar atata lucru bun

  3. Toate se tin lant … servetele umede, marci se scutece si bineinteles tot felul de creme.. Tu, ai intrebat-o pe mama ta cu ce scutece te-a imbracat si cu ce te-a cremuit la fundulet cind ai fost bebelus ? Eu am folosit la copilul meu scutece/ chilotei de bumbac si ulei de floarea soarelui fiert la bain-marie la fiecare schimbare a scutecului, atit !
    n-am stiut de eritem, iritatii, ciuperci sau alte necazuri .

    1. La Maria am folosit ulei de masline fiert la bain-marie in prima luna, dupa care am renuntat… scutece refolosibile, recunosc ca am incercat dar nu m-am acomodat eu cu ele, asa ca am preferat sa folosim in continuare din cele de unica folosinta… totusi, inca mai am in casa cateva AIO-uri pe care le foloseam in perioadele in care avea iritatii mai severe. La Vladi nu am avut parte de asa ceva pana acum…

  4. Costin nu are pielea sensibila, deci nu m-am confruntat cu situatii dramatice de eritem, nici macar in perioada dura a infectiei cu rotavirus. Dar recunosc ca am folosit preventiv (asta a fost explicatia pediatrilor, preventia) crema de galbenele, initial varianta Melkfett, apoi cea de la Earth Friendly Baby pana pe la vreun an si jumatate. Initial la fiecare schimbat de scutec, apoi pe la 6 luni de vreo 2-3 ori pe zi, dar mai ales seara la culcare tot ii dadeam. Acum ii dam cu crema de galbenele doar dupa baia de seara, cand ii punem ultimul scutec cu care sta pana dimineata, avand in vedere ca bea cam multa apa seara la culcare si scutec e plin-plin dimineata si usor umed.
    Nu stiu daca asta a fost motivul pentru care nu am avut probleme serioase in zona. De vreo doua ori am avut si niste bube mai pronuntate si ni s-a recomandat Reviken. A functionat si ala de la prima utilizare.
    Bepanten cred ca i-am dat destul de putin, de vreo 5-6 ori, chiar in maternitate si apoi acasa pediatra mi-a zis sa folosesc crema de galbenele in loc de Bepanten. Si de spalat la noi e mai greu- il spalam doar seara la culcare, in rest folosim servetele umede- ca e ca un mic hipopotam cand e vorba e apa si nu rezist nervos sa sterg dupa el toata baia si sa-l schimb de tot de 5-6 ori pe zi de fiecare data cand ii schimb pampersul.

  5. Si noua ni se spusese sa o ungem la fiecare schimbare de scutec… initial am respectat indicatiile medicului, apoi incet incet m-am hotarat eu sa nu mai pun pe funduletul copilului tot felul de chimicale. Pentru ca am observat ca nu era predispusa la iritatii si nu avea pielea sensibila am folosit Sudocrem doar cand observam un pic de roseata si doar pe locul afectat si trecea imediat, de la o schimbare de scutec la alta.

  6. Pai nistatina aia este un antifungic. Deci copilul avea o ciuperca de fapt. Eu i-am dat Marei cu Bepanten si n-a facut niciodata iritatie. Ca la asta foloseste: la preventie, nu neaparat la tratare. Iar spalatul cu sapun de mai multe ori intr-o zi nu prea e indicat tocmai pentru ca duce la dezechilibre ale pielii…si iacata ciuperca cum apare 🙂 Nu trebuie sa fie neaparat Bepanten, poa’ sa fie si ulei de masline…o pelicula grasa pazeste pielea de iritatii.

    1. stiu ca e antifungic… dar functioneaza. Nu vorbesc de preventie…. cand in 2 ani Maria a avut 2 eriteme si numai 5-6 iritatii nu cred ca e rau.. In plus ea e si sensibila.. a facut alergie la multe marci de scutece… Uleiul nu ajuta deloc… La spalat prefer apa si sapunul oricand in detrimentul servetelelor umede…

      1. Pai poate daca ii dadeai cu Bepanten nu le mai avea nici pe alea. 🙂 Pe tine de fapt ce anume te deranjeaza la Bepanten (in afara de banii pe care trebuie sa ii dai)? Nu contine chimicale nasoale.

        1. ma deranjeaza „cultura” cremuitului la fiecare schimbare de scutec. Chimicalele sunt chimicale, si desi nu mpa facut mama chimista, inteleg ca DL-pantolactona, alcoolul cetilic, alcoolul stearilic, , izopropil miristat-ul, macrogol stearat 40, si inca 2 parabeni plus si chiar nu inteleg de ce e nevoie sa dam preventiv de 10 ori pe zi cu o crema, daca zona respectiva nu are nici un soi de iritatie… Chiar nu intelg de ce medicii continua sa promoveze acest produs mai mult ca celelalte .. dar, cea mai mare nelamurire a mea este DE CE e necesar la FIECARE schimbare de scutec?

          1. Nu e mai necesara la fiecare schimbare, e necesara dupa caca sau daca e pielea rosie. De ce se promoveaza una si nu alta? Pai cum tu nu stii cum e sistemul? Cine da excursii si cadouri mai multe la medici ala e promovat. 🙂 Asta e practica cu orice medicament si o stim cu totii.

  7. Eu am folosit pasta Petrini la amandoua, cu asta le dadea si in spital si am continuat si noi acasa. Dar si pasta Petrini, desi teoretic e o reteta brevetata, conteaza mult cine o prepara, cel putin asa am constat noi. Stii tu, ca la savarine, depinde de unde le cumperi 🙂
    Pe prima fetita o cremuiam la fiecare schimbat de scutec si o dadeam cu ulei din cap pana in picioare la fiecare baita, cu a doua ne-am mai linistit, o cremuiam mult mai des si mult mai putina crema foloseam.
    Totusi, partea extrem de buna e ca le-am crescut pe amandoua fara sa stiu ce e aia eritem fesier. Cand am inceput diversificarea, s-a iritat o data un piculet, dar nimic grav care sa nu treca de pe o zi pe alta.

    1. Eritem a avut numai Maria, de 2 ori si numai la eruptia caninilor. De Petrini habar nu aveam ca se produce pe reteta.. eu am vazut-o numai in magazine/farmacii. Care a fost diferenta intre cremuit la fiecare scimbare de scutec si cremuit din cand in cand? .. chiar sunt curioasa

      1. Cel putin la noi in Cluj, exista un Petrini produs de Farmec daca nu ma insel si pasta pe care o prepara fiecare farmacie in parte. Cand eram cu cea mare, acum 7 ani, exista numai varianta farmaciilor. In functie de farmacia de unde o cumparam avea ambalaj, consistenta si chiar culoare diferita.
        Cat priveste diferenta dintre cremuitul la fiecare schimbat de scutec si unul zilnic, sa zicem, nu e nicio diferenta, absolut nici una. Cel putin eu nu am cosntatat la mezina, ca pe ea am cremuit-o mult mai rar.