Aiki-Budo. Aikido pentru copii

Exasperata de luptele crancene ce se desfasoara zilnic intre Maria si Vladimir, am inceput sa caut activitati care sa ii ajute sa isi consume energiile fara urmari… Si am inceput sa caut informatii despre activitati la care sa imi pot duce copiii. Am vrut sa fie ceva care sa ii solicite fizic. Am vrut sa fie ceva relativ aproape de casa, astfel incat sa ii pot ajunge usor cu ei. Am vrut sa fie ceva care sa se desfasoare seara, dupa ora 18, astfel incat sa am timp sa ii duc dupa ce ma intorc de la munca. Si am gasit Aiki-Budo; Dojo Aikido Bucuresti. Auzisem ca primesc si copii mai mici, de varsta alor mei, dar am sunat totusi, pentru a ma asigura ca il primesc si pe Vladi. La 2 ani si jumatate nu prea e primit peste tot, iar acceptarea copiilor „la pachet” era o alta conditie.

Am fost ieri la prima sedinta si am ramas placut impresionata. Cei mici au participat la antrenament cat au dorit, fara a fi fortati de sensei sau fara a li se spune sa faca anumite lucruri. Au avut parte de antrenament in joaca, de roleplay, de lucru in echipa. Am ramas uimita de metoda Senseiului Marius Ionita. Omul acesta chiar stie sa lucreze cu cei mici. Poate si pentru ca are si el patru ai lui. 🙂 Vladimir a fost fascinat de activitatile copiilor si s-a integrat imediat printre ei. Chiar m-a surprins. Nu ma asteptam sa reactioneze atat de bine. Si-a facut chiar si prieteni. O prietena, Ruxi.. ce care cam 8-9 ani mai mult decat el. Maria, in schimb, a inceput sa planga ca ea nu stie sa faca ca ceilalti copii si ma trimitea pe mine sa intervin ori de cate ori cursantii mai mari faceau demonstratii. 😀 „Viteaza” rau, demolatoarea mea… insa incet incet s-a integrat si ea. Nu la fel de bine ca Vladi, totusi… Si a mai fost si geloasa pe el. Ori de cate ori il vedea ca intereactioneaza bine cu membrii echipei lui, incepea sa il impinga afara din grup. 😀 Gelozie frateasca.

Mi-a placut tare, faptul ca, desi aikido este un sport ce cultiva disciplina, senseiul a reusit sa adapteze aceasta rigoare la varsta cursantilor si a reusit sa ii faca sa inteleaga pe toti ca asteptarile lui de la ei sunt adaptate varstei lor. Si nu se supara nimeni, daca un ghindoc mai evada din echipa lui si mergea pret de un execrcitiu la o alta, sau daca pur si simplu decidea sa mearga pe margine la mama lui pentru o gura de apa sau doar evada pentru a alerga liber in sala. Ceilati se reorganizau repede, fara nici o suparare, si finalizau exercitiul cu mai putini membri in echipa.

Mi-a placut enorm metoda senseiului Marius Ionita. Am mai spus asta… Si celor mici, care m-au asteptat astazi sa vin de la munca sa ii duc la aikido. 🙂 Astazi nu e antrenament. Mergem maine. Si in fiecare Luni, Miercuri si Vineri, atata timp cat ei isi vor dori sa participe la antrenamente.

In caz ca sunteti interesati sa va inscrieti copilul la aikido, si daca va este la indemana zona Chitila – Bucurestii Noi, vizitati si Aiki-Budo; Dojo Aikido Bucuresti.

Si daca suneti interesati sa aflati mai multe despre aikido, puteti citi mai jos:

Aikido este o artă martială japoneză dezvoltată de Morihei Ueshiba (adesea supranumit O-Sensei). La nivel pur fizic este o artă ce include tehnici (proiectări și luxări) derivate din Jujitsu și Kenjutsu. Aikido nu are ca scop lovirea oponenților cu pumnul sau cu piciorul ci mai degrabă folosirea energiei atacatorilor pentru a obține controlul asupra lor prin imobilizare sau pentru a-i proiecta la distanță. Aikido-ul pune accent pe mișcare și pe dinamica posturii.

În funcție de orientarea personală, practicanții vor găsi în Aikido o tehnică eficientă de auto-apărare, o cale de iluminare spirituală, sau o modalitate de obținere a sănătătii fizice sau a păcii minții. O-Senseipunea accent pe aspectele morale și spirituale ale acestei arte, în special pe dezvoltarea armoniei și a păcii. Aikido poate fi tradus drept „Calea armoniei energiei”. Această perspectivă este încă valabilă înAikido-ul contemporan, deși diferitele stiluri existente astăzi pun mai mult sau mai puțin accent pe aspectele spirituale. Deși ideea unei discipline marțiale năzuind către pace și armonie poate părea paradoxală, acesta este principiul de bază al Aikido-ului.

sursa: aikido-bucuresti.ro

 

Articole pe aceeasi tema

8 comentarii

  1. ce bine ca am descoperit ca locuim aproape, poate o duc si eu pe fii-mea la aikido. doar acest stil se invata la aceasta locatie?

    1. da. doar acesta.. dar nu cred ca iti va placea …. uneori, se dau recompense ce consta in bomboane sau ciocolata.

  2. Eu merg la locul de joaca de langa casa ta, tu vii la sport langa casa mea 🙂 Si eu nici nu stiam ce se petrece la scoala in unele seri, de erau asa de multe masini acolo!
    Pe site nu am gasit ce ma interesa, asa ca te rog spune-mi cat dureaza o sedinta, daca sunt multi copii, cat costa si cum se platesc sedintele (individual, abonament lunar?)
    Multumesc!

    1. Acum ai dezlegat misterul masinilor. :)Cam o ora.. copii sunt destui.. cred ca Miercuri au fost in jur de 30, dar sunt si 3 sensei. Lucreaza pe grupe… Abonamentul este 100 ron/luna – cate 3 sedinte pe saptamana. Nu stiu sa se plateasca sedinte separat. Noi nu am achitat nimic pentru prima sedinta… a fost de acomodare. Noi azi la 18 mergem iar