Avortul, după comisia Ponta – sursa EVZ.ro

Proiectul de Cod conţine un amendament care transformă avortul terapeutic în infracţiune. O noutate legislativă ar putea schimba dramatic viaţa multor românce: avortul terapeutic devine infracţiune, în cazul în care este făcut la mai mult de 24 de săptămâni de sarcină. După această perioadă, fătul este considerat persoană, iar orice vătămare pe care o suferă este pedepsită ca atare. Răspunderea penală ar aparţine, în această situaţie, deopotrivă femeii însărcinate şi personalului medical.

România ar deveni astfel unul dintre puţinele state europene cu o legislaţie atât de dură în domeniu, alături de Austria, Germania, Lituania sau Irlanda, susţin specialiştii.

Prevederile au fost introduse în textul Noului Cod Penal de o subcomisie parlamentară condusă de Victor Ponta şi au iscat reacţii puternice din partea mai multor organizaţii nonguvernamentale.
Într-o scrisoare adresată marţi membrilor parlamentului, respectivele organizaţii atrag atenţia asupra faptului că amendamentele vor a ea efecte dezastruoase: intervenţiile medicale ce au ca scop salvarea femeilor însărcinate ar putea fi, practic, blocate.

„O astfel de măsură legislativă ar reprezenta un mare regres în garantarea unor drepturi fundamentale precum dreptul la viaţă, dreptul la sănătate, dreptul de a nu fi supus unor tratamente inumane sau degradante şi dreptul de a nu fi discriminat pe criteriul sex”, arată semnatarii scrisorii, printre care se află reprezentanţii Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) sau ai Centrului Euroregional pentru Iniţiative Publice.

În replică, Victor Ponta explică faptul că, după cele 24 de săptămâni, termenul de „avort” este înlocuit de „naştere prematură” şi că soluţia găsită de parlamentari este menită să-i mulţumească atât pe părinţi, cât şi pe medici. Ponta invită societatea civilă la o nouă rundă de dezbateri pe această temă, care ar urma să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.

Totodată, există un articol referitor la „vătămarea fătului”, eliminat de Noul Cod Penal. Potrivit legislaţiei în vigoare, avortul terapeutic este permis indiferent de vârsta sarcinii.

OPINIE DE MEDIC

„Doar în ţările catolice există astfel de restricţii”

Cele două amendamente sunt foarte periculoase, afirmă membrii societăţii civile. „Aceste amendamente desconsideră drepturile femeii la viaţă, sănătate, dreptul de a nu fi supus la tratamente inumane sau degradante. Practic, după ce aceste amendamente vor trece de parlament, femeile românce nu vor mai avea acces la avortul terapeutic”, arată Iustina Ionescu, avocat specializat pe sănătatea reproducerii, reprezentant al Center for Reproductive Rights, una dintre organizaţiile care au semnat scrisoarea deschisă trimisă marţi parlamentului.

Legislaţia actuală în materie de avort, articolul 185 din Codul Penal în vigoare, permite avortul efectuat pentru a salva viaţa sau sănătatea femeii însărcinate, indiferent de vârsta sarcinii.

„Modificările propuse de parlamentari vor putea duce la obligarea mamei românce de a naşte, indiferent de situaţie. Limitarea avortului la cele 24 de săptămâni reprezintă limitarea unui drept al femeii”, punctează Ionescu.

Iar efectele nu vor întârzia să a pară, atenţionează societatea civilă. „Rata mortalităţii şi a mobilităţii materne va creşte în ţara noastră. Ne vom întoarce în perioada ceauşistă, când femeile recurgeau la avortul ilegal, care le punea viaţa în pericol. Femeia însărcinată care suferă de o boală gravă (cancer, de exemplu), iar ducerea sarcinii până la capăt îi pune viaţa în pericol, îl va pune într-o situaţie dificilă pe medic, care e oprit, prin lege, să-şi salveze pacienta. Vom ajunge la situaţii absurde, de tipul celei întâmplate de curând în Dubai, în care o femeie însărcinată în şapte luni, care a avut un accident de circulaţie, a fost condamnată la închisoare pentru uciderea din culpă a fătului”, conchide Iustina Ionescu.

„Femeia trebuie să poată face întrerupere”

Părerile medicilor despre noua prevedere legislativă sunt împărţite. În timp ce unii susţin că situaţiile excepţionale în care româncele pot apela la avort terapeutic după 24 de săptămâni nu ar trebui trecute în lege deloc, alţii cred că astfel de restricţii nu îşi au locul într-o ţară membră UE.

„Atunci când o malformaţie care este incompatibilă cu viaţa este descoperită după 24 de săptămâni, femeia trebuie să poată face întrerupere de sarcină. Doar în ţările cu tradiţie catolică puternică sunt interzise avorturile în cazul unor malformaţii descoperite după 24 de săptămâni. Dacă o comisie medicală indică întrerupere de sarcină după această vârstă, ea trebuie făcută”, ne-a declarat un expert în obstetrică-ginecologie.

El mai spune că interdicţiile precum cea din Noul Cod Penal ar trebui puse numai după ce sunt consultate comisii de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii ori medici de la societăţi de specialitate, şi nu doar după telefoane date unor doctori.

„Excepţiile pot deschide calea abuzurilor”

Alţi specialişti cred că excepţiile de la noua reglementare pot fi periculoase. „Pentru situaţia în care viaţa mamei este pusă în pericol s-ar putea face excepţii, însă noi suntem în Balcani şi pot apărea abuzuri. După 24 de săptămâni e vorba deja despre pruncucidere”, crede conf. dr. Florin Brătilă.

În general, problemele de sănătate ale mamei apar până în 24 de săptămâni şi se pot lua decizii la timp, spune şi profesorul de ginecologie Adrian Neacşu. „Si tu aţiile excepţionale deschid calea interpretărilor şi abuzurilor”, afirmă el.

Profesorul de obstetrică- ginecologie Radu Vlădăreanu spune că a întâlnit situaţii în care cuplurile solicită întreruperea unor sarcini care au depăşit 24 de săptămâni, după depistarea unor mal formaţii. „Sunt şi situaţii în care anomaliile sunt compatibile cu viaţa, iar copilul poate fi operat. Este imoral şi nu e etic să se facă o întrerupere de sarcină la 24 de săptămâni, când fătul are deja 700-800 de grame şi poate trăi”.

Ginecologul Georgeta Badea, de la Spitalul Universitar din Capitală, crede că situaţiile excepţionale în care viaţa mamelor este în pericol trebuie prevăzute de lege. „Mama trebuie să fie cea care hotărăşte”, afirmă medicul ginecolog.

De cealaltă parte, Victor Ponta spune că situaţiile excepţionale nu pot fi prevăzute de lege. „E vorba de Codul Penal, aşa că nu trebuie să specificăm când e voie să faci ceva”, explică acesta. Potrivit parlamentarului, e vorba doar de termeni: membrii comisiei au consultat specialişti, iar aceştia le-au spus că, după 24 de săptămâni, fătul poate fi considerat individ. Aşa că nu se mai poate vorbi despre avort, ci despre naştere prematură. Iar „naşterea prematură se poate desfăşura şi atunci când duce la moartea fătului, dar salvează mama”, spune Ponta.

Potrivit acestuia, noile prevederi ar fi „calea de mijloc, care să-i mulţumească şi pe medici, şi pe părinţii al căror copil a avut de suferit”: după 24 de săptămâni, a tunci când, în urma unei culpe medicale, este vătămat copilul, medicul este pedepsit la fel ca în cazul în care ar efectua o operaţie asupra unui adult.

„Modificările vor putea duce la obligarea mamei românce de a naşte, indiferent de situaţie. Limitarea avortului reprezintă limitarea unui drept al femeii.”
Iustina Ionescu, avocat specializat pe sănătatea reproducerii

JURIŞTII CER REGLEMENTĂRI CLARE

„Fără unele excepţii, vorbim de ucidere toată ziua”

Andreea Vădan

Articolul 199 din Noul Cod Penal, referitor la avort, are nevoie de ex cepţii, susţin, la unison, asoci aţiile nonguvernamentale de jurişti şi experţi în drepturile omului. Actualul Cod Penal prevede că avortul la cerere devine infracţiune a tunci când vârsta sarcinii a depăşit 14 săptămâni, însă nu există nicio limită în cazul în care situaţia mamei este pusă în pericol.

Proiectul Noului Cod Penal prevede că perioada în care femeile pot cere întreruperea sarcinii din motive medicale este de 24 de săptămâni. După acest termen, avortul ar deveni infracţiune şi ar putea fi pedepsit ca în cazul unui omor. Pentru vătămarea corporală, pedepsele aplicate femeilor în cauză, respectiv medicilor, ar fi cuprinse – potrivit aceluiaşi Nou Cod – între şase luni şi 12 ani de închisoare, iar pentru omucidere – între 10 şi 20 de ani. Nu sunt prevăzute însă niciun fel de situaţii exceptate. În opinia reprezentanţilor societăţii civile, acest lucru ar putea pune în pericol viaţa mamei.

Mamele, înainte de toate

Potrivit reprezentantului SoJust, judecătorul Cristian Danileţ, este nevoie de introducerea unei excepţii în Noul Cod, la capitolul dedicat avortului.

Acesta ar trebui să prevadă opinia unei comisii de expertiză medicală, cu privire la pericolul la care este expusă mama. „Nu ar trebui să lase răspunderea pe mine, ca jurist. Parlamentul ar trebui să ceară nişte statistici, nişte studii concrete, poate cu ajutorul Institutului Naţional de Medicină Legală «Mina Minovici », pentru ca apoi să completeze adecvat textul de lege”, a spus Cristian Danileţ.

De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Freedom House, care declară că trebuie introduse excepţii cu privire la pericolul la care se poate expune mama în momentul în care face avortul. „Mama este persoana care trebuie protejată cu precădere în acest caz”, a declarat Cristina Guseth, de la Freedom House.

În sprijinul scrisorii societăţii civile vin şi reprezentanţii fundaţiei ACCEPT. Ei sunt de părere că trebuie introduse, cu siguranţă, nişte excepţii la această prevedere a legii care vizează avortul. Astfel, legea ar trebui să fie elaborată în funcţie de o serie de criterii.

„Articolul de lege trebuie să ţină cont de vârsta mamei fătului, de cazurile de viol, atât cele cu autor necunoscut, cât şi cele din familie, care pot duce la malformaţii ale copilului născut”, crede Florentina Ionescu, reprezentant al ACCEPT. „Această lege creează un precedent, care ne va duce, cu paşi înceţi, dar siguri, către modelul legislativ din Polonia, unde avortul este interzis cu desăvârşire”, atenţionează Florentina Ionescu.

Este sau nu eutanasiere?

Parlamentul inserează în Noul Cod Penal şi faptul că, după 24 de săptămâni, fătul „se consideră persoană, în sensul legii penale”, fapt ce, în opinia specialiştilor, atrage după sine incidenţa apariţiei eutanasiei.

„Dacă sarcina este întreruptă pe motive medicale după ce fătul a împlinit 24 de săptămâni, vorbim de eutanasie. Fără îndoială, situaţia trebuie să fie reglementată. Fără excepţii, vorbim despre ucidere toată ziua”, e de părere Cristi Danileţ, de la SoJust.

ÎN EUROPA

Reglementări privind avortul terapeutic

Articole pe aceeasi tema

10 comentarii

  1. si, nu numai in cazurile astea…
    De exemplu, eu daca as afla ca am un copil cu o boala incurabila/ handicap grav etc, atunci, as dori sa pot avorta. As condamna un suflet la nefericire, oricum, nu la o viata normala… si m-as condamna si pe mine…
    Chit ca nu as putea sti ce iese pana la urma. Am vazut un documentar pe net cu un tip ce se nascuse fara maini si fara picioare. Eeeh, tipul respectiv avea mai multa dragoste de viata decat jumatatea de planeta adunata la un loc.
    E corect cand spun unii ca nu ai de unde sti de va fi noul Eistein, sau Bundy, sau un nimeni/mediocru.
    Cred ca tine si de puterea mamei…

  2. Eu sunt foarte de acord. Cred ca omul isi permite prea multe cand decide cine traieste si cine nu.

  3. Da,, inca de la inceputul anului s-a pus spre dezbatere, si urma ca in scurt timp sa se legalizeze. Si, chiar asta se intampla. Incepand cu am uitat ce data, anul viitor paremi-se, sunt legale legaturile intre rude chiar si de gradul I, singura conditie ar fi ca ambii sa fie majori. Atat.

    1. dar cum ramane cu sarcinile care pun in pericol viata mamei, si implicit a fatului?? E corect sa obligi un om sa isi astepte iminentul sfarsit? E corect sa restrictionezi dreptul la viata?

  4. Chiar ca nu ma mai mira nimic. Daca tot s-a aprobat si incestul… sa faca lucrurile tampit pana la capat…

  5. poftim???

    adica daca aflu la 24 de saptamani si 3 zile ca viitorul meu copil este bolnav nu pot sa-i crut un trai nenorocit pe pamantul asta?

    chiar ca revenim la regimul decreteilor.

    astia nu’s sanatosi. asa ceva este inadmisibil. o mama are dreptul sa aleaga daca si daca nu.

  6. Total de acord cu acest amendament … 24 de saptamani mi se pare un termen destul de lung, in care o femeie deja stie ce vrea sa faca cu fatul pe care in poarta in pantec.
    De altfel, exista atatea metode contraceptive!
    De ce trebuie sa ucidem un om inca nenascut?