Despre relactare in Saptamana Mondiala a Alaptarii

De astazi am pasit cu teama si emotie intr-o noua etapa… alaptarea unui sugar de aproape 4 saptamani. Si e greu. Nu la fel de greu cum le-a fost altora, insa e greu…

Dupa ce am fost ablactata la 3 zile dupa nastere, am avut trei saptamani sa ma obisnuiesc cu gandul ca nu voi alapta… stiam ca este posibila relactarea, insa din cauza starii mele, am decis sa nu fac eforuturi pentru a relacta. Am decis, impreuna cu sotul meu, ca cel mai important pentru noi toti este ca eu sa ma refac… si asa alaptarea a ramas pentru mine un vis care a prins aripi pe masura ce citeam postarile dedicate Saptamanii Mondiale a Alaptarii sau cele despre medici si alaptare…. pana aseara, cand am observat ca mi s-a reinstalat lactatia… Mi-a fost teama sa ma bucur si nici nu am pus copilul la san deoarece doream sa ma consult cu medicul in privinta tratamentului pe care il urmez. Si dimineata la 9.00 eram deja la spital (am mers la ingrijit plaga supuranta) vesela si plina de speranta si am plecat de acolo si mai vesela: tratamentul pe care il urmez nu are contraindicatii la alaptare. πŸ™‚

E de la sine inteles ca am ajuns acasa si primul lucru pe care l-am facut a fost sa il pun pe Vladimir la san. Esec total. Piticul nu stie sa suga si e prea lenes ca sa traga – s-a obisnuit cu biberonul. Urla la san ca din gaura de sarpe. Lapte am, dar nu foarte mult, asa ca ma gandeam sa iau niste Galactogil, dar imi este teama ca piticul nu imi va putea goli sanii care deja sunt putin tari si durerosi. Culmea ironiei: Β mi-am donatΒ pompa de san acum 5 zile… si nu se pune problema sa o cer inapoi.

Sfaturi? Va rog…

Articole pe aceeasi tema

81 de comentarii

  1. Gabi…Doamne ajuta sa fiti amindoi pe drumul ce bun! Tu sa nu mai ai probleme iar Vladimir sa se adapteze cu papa la san. Ma bucur mult dupa ce am citit…e o adevarata minune! Iar fetele care te sustin sunt minunate. Ganduri bune de la Cluj!

  2. Gabi esti minunata….stii ca ma gandesc la voi ….si uite cat ma bucur cand vad mamicile cum te-au ajutat-bravo lor!….e o minune bebiceasca ce ti se intampla si ai fost aleasa sa o traiesti fiindca o meriti din plin. Sa auzim de bine.

  3. incearca sa nu ii mai dai LP, sa il pui la san de fiecare data cand plange, chiar daca e la juma de ora dupa ce a supt ssau chiar daca trebuie sa stai cateva zile cu el la tzitzi.

    1. @degetica, inca nu am lapte foarte mult, iar el mananca cca 120 ml/masa… eu la muls abia produc 10 ml…. si nu prea pot sa il tin mult la san… chiar si sezand nu am voie sa „abuzez” … deja am un mic inceput de eventratie si daca nu ma menajez risc sa se desfaca si mai mult operatia. Marti aflu daca ma cos din nou sau nu. O iau usor-usor. Imi este teama sa il tin prea mult la san, desi stiu ca asta ar fi cel mai bine pentru el; sunt constienta ca binele lui e raul meu – incerc sa pastrez un echilibru… cat pot

  4. Felicitari! La mine au folosit foarte mult compresele calde inainte de alaptat si comprese reci dupa. Asta pentru ca am avut niste canale infundate si caldura permitea laptelui sa curga mai usor. Plus rabdare multa si ceai de anason chimen si fenicul cumparate separat si amestecate.

  5. Gabi, ma bucur mult, felicitari! Nu te stresa daca nu iti iese din prima, important e ca cel mic sa pape cat mai mult lapte matern, asa ca si eu iti recomand Galactogil, pe mine m-a ajutat mult…. si munti intregi de rabdare si persevedenta :D.

    1. @Zu, rabdare… pentru asta nu exista vre-un supliment ceva? πŸ˜› … azi l-am cantarit si deja incep sa ma indoiesc ca am luat o decizie buna reducandu-i laptele praf … in 10 zile a luat numai 140 de grame. πŸ™

  6. Gabi daca mai ai nevoie eu am pompa si nu o mai folosesc.E din aia manuala de la avent si ti-o dau de tot daca vrei.Te pupam.Uite ca nu mi-a dat prin cap mai devreme.Eu nu o mai suport (pe pompa) am divortat de ea cand Edi avea vreo 4 luni.De atunci daca e nevoie sa ma mulg o fac cu mana ca pompa nu o mai suport.Pupam si daca ai nevoie zi ca ti-o aduc!

  7. Felicitari, Gabi, ma rog din suflet sa reusesti! Cand ai povestit prin ce ai trecut, chiar m-am gandit ca iti facusei planuri sa-l alaptezi pe Vladimir si acum nu mai era posibil. Si uite, ca ceva se intampla! Sper sa reusesti!

    Pe mine m-a ajutat Galactogil, se vedeau efectele cam in 3 ore, iar ceai de lactatie am baut un an si 3 luni, cate 1.5 l zilnic.

    1. @mariamirabela, parca se vede si in cazul meu o imbunatatire dupa ce iau Galactogilul… dar inca nu curgle laptele in „rauri” asa cum mi-am imaginat. πŸ˜› In schimb Vladimir trage din ce in ce mai bine si mai mult… si la cat de fomist e nu cred ca ar trage el in gol. πŸ™‚

  8. Este minunat. Țin si eu pumnii sa va reuseasca. Ce Θ™tiu din experienΘ›a e ca pompa te ajuta sa golesti sinii ca sa nu risti vreo infectie si, in acelaΘ™i timp, stimuleazΔƒ lactatia.

    1. @Ada Demirgian, multmesc tare mult pentru linkuri m-au mai luminat. Pompa deocamdata am facut rost… multumesc tare mult.
      Sper sa ma salveze si pe mine pompa… ca deocamdata o folosesc pentru 10-15 picaturi / zi.

  9. Chiar e minunat!Iti tinem pumnii sa reusesti ,mai mult….nu am cuvinte,esti grozava pana la capat!TE PUPAM CU DRAG.

  10. Minunat, Gabi. Si ai primit numai sfaturi bune. Iti mai zic si eu ca atunci cand am inceput sa ii dau piticii supliment de lapte praf seara, nu am tinut-o niciodata in brate cat i-am dat biberonul. In schimb la san era moment de rasfat, de pupaturi si mangaieri, si am continuat asa pana aproape de 2 ani.

  11. Ce chestie minunata! Tinem pumnii sa mearga bine!
    Ai toata admiratia mea!:)

  12. Asa cum zicea si Bogdana…cred ca toata blogosfera mamiceasca se roaga pentru voi acum πŸ™‚ ! Tot respectul si toata admiratia pentru dorinta ta si pentru ceea ce faci! Ia-o usor, cu multa rabdare si multa dragoste si da, gandeste-te ca fiecare picatura conteaza. Esti inca la inceput, Vladimir este mic, ai mult timp de acum incolo! Te imbratisez cu drag

    1. @Dana, πŸ™‚ multumesc tare mult. In incurajarile primite imi gasesc puterea atinci cand ma descurajez. De fiecare data cand ma aflu in impas revin la aceasta postare si ma apuc sa recitesc informatiile/sursele indicate, si incet-incet se lumineaza iar orizontul meu. πŸ™‚

  13. Gabi, e minunat ce se intampla :). Ma gandesc la tine si-ti doresc din toata inima sa reusesti!

  14. Gabi eu lucrez pe langa tine, vorbim la un telefon sa iti aduc agentul meu, am si parte electrica imprumutata de la o prietena, o asamblez in seara asta.

    1. @zoozie, πŸ™‚ sar’na, sar’na, sar’na. Te sun maine ca azi banuiesc ca esti la Afi, iar pe mine nu ma tine sa fac excursii atat de lungi, inca. … Poate am noroc si ai cum sa treci pe la mine dupa job… il trimit pe Sorin sa te ia, daca are cine sa o ia pe Anda de la gradi.

      1. @g.cojocaru, G, am pompa la mine, ti-am trimis tel meu pe fb, termin programul pe la 6-7. Am nr surorii tale dar nu a raspuns si nu am insistat asa ca astept un semn, ok? Pupici si curaj.

        1. @zoozie, abia acum 20 de min am ajuns si eu la calculator.. scuze. Sor-mea e in Grecia… acum ai nr meu; astept un semn cand ai timp. πŸ˜‰

          te pup & multumesc tare mult.

  15. Gabi, esti minunata! Si e minunat ce ti se intampla.
    Gandeste-te asa: fiecare picatura de lapte conteaza (chiar asa e!). E mai important c-a pus Vladimir gurita pe o singura picatura de lapte, decat ca n-a reusit sa manance numai lapte matern, sau n-a reusit de data asta, sau etc.
    Rabdare, rabdare, rabdare si incredere, o sa reusesti.
    Iti tin pumnii.

  16. daca iti doresti sa alaptezi, sfatul meu este sa nu renunti. asa ma patit si eu cu Mariuca. 3 saptamani a papat lapte de-al meu, dar cu bibe. dupa 3 sapt in care am baut litri de ceai de lactatie, o cutie de galafor, minunea nu a intarziat sa apara. intr-o seara, dupa ce ii dadusem 110ml de lapte, Mariuca nu se linistise. plangea si eu nu stiam ce sa-i fac. si mi-a trecut prin minte sa o pun la san poate o fentez si adoarme. dar pana atunci mereu o puneam la san pt a stimula si mai bine lactatia, insa ea se uita la san ca matza-n calendar si cu privirea ma intreba”si cu el ce sa fac??” si in acea seara Mariuca mea s-a apucat asa de bine de san ca acum numai asa ar sta, chiar si fara sa suga.
    iti doresc succes si sa fie dupa placul inimii tale.
    daca vrei iti pot imprumuta eu pompa. am si electrica si manuala. eu m-am descurcat minunat cu cea manuala.

    1. @veronica, multumesc tare tare mult! si pentru incurajari si pentru „oferta”, careia nu ii spun inca pas… astept sa ma vad cu zoozie astazi si sa vada daca chiar imi este utila sau nu. Merci tare mult si felicitari pentru reusita voastra! πŸ™‚

  17. Si pe mine m-ai emotionat sa stii si ma bucur enorm ca ai ocazia sa alaptezi! Din ce am mai citit si eu pentru stimularea lactatiei AlfaAlfa (se gaseste pe superalimente.ro), spirulina si ceaiurile de anason, fenicul care la mine au avut efect. Despre relactare ce au spus si fetele mai sus, cat mai mult contact piele pe piele, cosliping si sa nu folosesti suzeta ca sa il motivezi sa stea la san. De exemplu Ioan are o pozitie preferata de alaptat si pentru el conteaza foarte mult si mediul, daca sunt afara sau in camera in care alaptez sunt alte persoane nu prea se poate concentra sa suga. Pupici, multa rabdare si sa aveti parte de cat mai multe zile de alaptat !

  18. Si mie mi-au dat lacrimile. Nu am cuvinte. Decat ca ai din partea mea toate imbratisarile si gandurile bune!! Esti extraordinara si iti tin pumnii pana la sange de stransi sa reusiti!! Toata dragostea!!

    1. @alina, sunt norocoasa! πŸ™‚ Si abia acum incep sa lupt sa imi pastrez acest noroc. Iti multumesc tare-tare mult pentru incurajari. πŸ™‚
      Va pup.

  19. Perfect, insista, trebuie sa vrea, laptele tau ce cel mai bun, o sa inteleaga repede, sper!
    Chiar ma bucar ca ai lapte:D. La supt cu Vladimir!

  20. Ioi, cum mi-au dat lacrimile. Asa mult m-am gandit la asta in ultimele zile, dar n-am vrut sa fac vreo gafa intrebandu-te de relactare.
    Imi tot treceau prin minte povestile despre mamele adoptive dare au reusit sa alapteze si ma intrebam daca la tine n-ar fi posibila relactarea.
    Iti doresc din suflet sa reusesti macar o alimentatie mixta pentru Vladimir, daca nu chiar exclusiva.
    Pe mine m-a ajutat Nutrinatal. Luam doza mai mica decat cea scrisa pe prospect, dar a fost de ajuns. Si ceaiul pentru stimularea lactatiei de la Fares.
    O imbratisare mare, mare.

    1. @madimih, nu era nici o gafa… asa cum am spus si in postare, am luat in calcul relactarea inca de la prima pastila de ablactare, doar ca am decis ca efortul este prea mare pentru organismul meu in refacere… dar dorinta a ramas. Acum imi pare ca traiesc o minune si chiar nu imi doresc sa renunt. Ar fi pacat…
      Multumesc tare mult si pentru sfaturi si pentru incurajari

  21. Gabi, cand am vazut titlul am ramas paf. M-am emotionat, mi-a crescut pulsul, mi-au dat lacrimile. Citind, si mai si. Mi-am dat seama ca, desi inainte de nastere am zis ca te voi ajuta si eu cum stiu ca sa alaptezi, nici prin gand nu mi-a trecut sa-ti vorbesc despre relactare. Deci faptul ca tu te-ai gandit la asta si vrei sa mergi pe drumul asta ma face sa te admir si mai mult decat oricum o faceam.

    Sfaturi? Cred ca fiecare caz e diferit si nu e o reteta general valabila. Mi-am gasit prin favorite un link http://mamaandbabylove.blogspot.com/2011/01/what-to-do-if-your-baby-wont-nurse.html dar e mai mult pentru reatasarea la san cand e obisnuit cu lapte muls, dat prin biberon. Da acolo o trimitere si la cum sa faci sanii un loc fericit pentru bebe.

    Din punct de vedere al suplimentelor, eu la nevoie am luat doar galafor. Crestea putin productia, dar nu nu stiu ce. Am citit la Bogdana despre cel de la motherlove si sunt in el chiar plantele recomandate de LLL.

    Mult skin to skin. Si e posibil sa functioneze in somn. Nici Alex nu a supt treaz pana la 10 luni. Trebuia sa-l ametesc/adorm tot timpul, altfel urla daca il puneam la san.

    Pupici! You rock! Chiar si numai pentru gand!

    1. @Raluca, ca de obicei gasesc la tine informatii tare utile. πŸ™‚ Multumesc tare – tare mult. Citesc si aplic. Acum am impresia ca nimic nu are efect, dar stiu ca in spatele acestei impresii este disperarea mea. Trec de la agonie la exta in numai cateva secunde… dar nu imi pierd speranta. πŸ˜‰
      Musai o sun maine pe Zoozie ca poate reuseste sa ma ajute sa imi spuna daca fac ceva gresit la pozitionare sau daca pot folosi alte trucuri sa il invat sa se mufeze corect.

  22. Gabi, sun-o pe rox si vezi poate vine pana la tine sau iti da un contact al unei asistente/consultante sa vina sa te ajute. E ffff important sa il pui la san cand e linistit dar si un pic infometat, sa iti mulgi un pic sanul ca sa simta laptele pe piele si sa fii foarte, foarte calma. Sa il mangai, sa il saruti, sa ii asiguri un climat cald, intim, numai tu cu el. Daca vezi ca nu vrea nu il forta, incerci mai tarziu. Nu te descuraja e nevoie de mult tact, multa rabdare si totul va veni de la sine! Ma bucur enorm pt tine, ai tel meu daca vrei sa vb. Dupa ce am citit din urma ( asa e nu citisem nimic cat am fost plecata) m-am simtit rau. M-a durut tot prin ce ai trecut si mi-am dorit din suflet sa fac ceva sa fie altfel. Uite ca poate am fost si eu auzita un pic :). Incs o data, nici nu stii cat ma bucur! Si daca ai nevoie, sunt la distanta unui apel! Bafta multa, cred ca toata suflarea blogosferica se roaga acum sa reusiti!

    1. @Bogdana, am ramas fara cuvinte de multumire… nu imi gasesc civintele sa imi exprim recunostinta pentru mana pe care mi-ai intins-o. Multumesc din toata inima. Cu siguranta voi apela la tine atunci cand voi fi in impas…. desi, deocamdata vad toata aceasta aventura ca pe un impas, sunt constienta ca acum este momentul in care trebuie sa fiu rabdatoare.
      Multumesc tare mult. Te pup.

  23. Draga Gabi , nu ma gandeam sa mai aud la tine vorbind despre alaptare dar cu atat mai mult te felicit din toata inima pentru vointa. Nu renunta oricat de greu ar fi. Incearca cu mameloanele din silicon, puiul fiind obisnuit cu plasticul biberonului poate acelea vor fi ceva familiar lui. Si eu am plans si am strans din dinti saptamani bune, dar pana la urma totul a fost bine. Daca totusi poti sa faci rost de o pompa, ar fi de mare ajutor si ea. Mult succes si iti tin pumnii.

  24. Incearca sa ii picuri lapte in gurita inainte sa prinda sanul. Iti trebuie si nervi tari, unele mame au relactat folosindu-se de aliatul principal:foamea.
    Ma gandesc la voi, mult, mult succes!

    1. @degetica, tot de foame ma folosesc si eu… atunci cand este usor infometat trage mai bine… altfel prinde sanul si sta. πŸ™ Daca plange prea tare ii dau biberonul, dar vad ca deja a inceput sa stea fara plansete si cate 15-20 de minute la san, si chiar il goleste aproape de tot. πŸ™‚
      Merci tare mult pentru sfaturi si incurajari.

      1. @g.cojocaru,
        uau, uau, e minunat, pune-l muult, si incearca la unele mese sa nu ii dai completare. daca plange peste 20 de minute, iar tzitzi. Curaj, curaj, curaj!!!
        hai ca toata blogosfera face galerie! majoretele lui Vladimir! πŸ˜€

  25. Gabi ma bucur din tot sufletul.O sa reusesti sunt sigura.Rox are si nr de tel pe blog si suna la ea.Sui zoozie la fel are numarul si sigur te ajuta cu drag.Facem livrarile cu ganduri bune sa aveti provizii si te sustin din toata inima.Rabdareeeeeeeeeeee si vei reusi:).Pupam cu drag si sa sti ca am lacrimi in ochi.Ti-am zis eu ca esti printre cele mai puternice persoane pe care le cunosc :D!Pupam

    1. @Ioana, incerc sa imi temperez temerile si imi repet in permanenta ca pot, ca indiferent cat de mult sau cat de putin lapte am puiul meu este bine hranit, ca lactatia mi-o stimuleaza cel mai bine piticul si ca perseverenta este cea care ma va ajuta sa reusesc. La capitolul pus copilul la san am eu ceva urme de indoiala dar sper sa ma ajute Zoozie sa elucidez problema. O sa o sun maine. πŸ˜‰
      Va pup si eu si iti multumesc tare mult pentru sustinere.

  26. eu am luat galafor si cu multa rabdare…. si cu trezit aproape din ora in ora prima luna… este un biberon de la medela-calma super bun pe care l-am folosit pt lapte praf

    1. @madalina, Galactogilul il aveam cumparat si m-am apucat deja sa il iau de ieri, dar nu am obesrvat schimbari mari, deocamdata. Beau ceai pentru stimularea lactatiei si multa apa. Sper sa reusesc.
      Biberoane, folosim Avent, ca asta i-am dat din prima zi acasa…. ma gandesc ca nu mai are rost sa i-l schimb acum

  27. M-as bucura mult sa reusesti. Eu am introdus biberonul, iar lactatia a scazut mult. O mai pun cand am ocazia la san, mai ales noaptea. Oricum ea nu era o impatimita dupa san. Am vazut alti copii cum cauta, pe ea abia reusesc sa o tin cateva minute. Am si facut depresie din cauza faptului ca n-am reusit sa o alaptez exclusiv, asa cum mi-am propus. Cred ca si asta mi-a scazut foarte mult cantitatea de lapte. Am luat galactogil, nimic. Incearca galafor mai bine.Succes iti doresc, iar daca nu reusesti asa cum iti imaginezi, sa nu cazi in depresie, te rog!

    1. @lili, multumesc tare mult pentru sfaturi si incurajari. Eu mi-am propus sa scad cantitatea de lapte praf din ce in ce mai mult… fara nu putem inca.. mai ales ca el deja bea 90-120 ml/masa, iar eu abia ii pot asigura cateva picaturi de lapte matern. Deocamdata nu descurajez si sper sa imi pastrez echilibrul si in caz de nereusita. Sunt constienta ca am pornit pe un drum greu si anevoios…

  28. M-ai lasat fara cuvinte… din suflet te felicit si din suflet sper sa ai determinarea de a-l obisnui pe Vladimir cu sanul… ar fi minunat sa reusesiti acest lucru!

    Poate suna ciudat, dar eu nu mai cred demult in intamplari fara noima, asa ca aceasta „a doua sansa” nu mi se pare deloc intamplatoare…

    Oricum ar fi, te felicit ca incerci sa alaptezi!!!

    1. @Carla, cum sa ma opun voii sortii? πŸ™‚ … am relactat fara sa fac nimic pentru asta… nimic in afara de a mi-o dori; ar fi pacat sa nu ma supun sortii de aceasta data. Ma consider tare norocoasa pentru aceasta a doua sansa si nu am de gand sa o las sa treaca pe langa mine; m-am agatat de ea si nu sunt dispusa sa renunt fara lupta. πŸ™‚
      Te pup.

  29. Deci, eu am lacrimi in ochi….minunat!
    Prima incercare se soldeaza cu esec, urmatoarea, posibil, la fel, dar cu timpul va fi mai bine.
    Contactul piele pe piele este foarte important. Atasarea copilului inainte de oferirea biberonului pentru a se obisnui treptat cu sanul.
    Pentru a reduce angorjarea sanului incearca masajul sanului – de la gat inspre mamelon, usor, bland, si muls cat sa detensionezi sanul.
    Unii bebelusi apuca sanul cand sunt semi-adormiti. Frustrarea, iritarea, nervozitatea sunt normale, dar se reduc in timp, cand va redescoperi gustul laptelui matern.
    Mulsul manual e cel mai indicat pentru a spori lactatia; o pozitie buna de muls sanii ar fi mama stand in maini si genunchi, dar, in situatia ta actuala nu e posibila, sa stii pe viitor. Cateva picaturi de lapte matern pe buzele lui inainte de a-l pune la san il pot „provoca”.
    Iti recomand sa citesti articolele despre Relactatie ale OMS-ului (sunt traduse pe blogul meu), e posibil sa gasesti lucruri care vi se potrivesc si daca simti nevoia sa ma contactezi, cand doresti, laptematern@yahoo.com.
    Succes!

    1. @Rox, mie inca imi pare ireal… fara exagerare, dar imi pare o minune.
      Multumesc tare mult pentru sfaturi si pentru inicarea surselor de informatie – le-am citit si sper sa reusesc sa pun si in practica parte din ce am citit. Deocamdata pun piticul la san ori de cate ori ii este foame, si am redus cantitatea de lapte praf cu 30 de ml, in speranta ca daca va fi un pic mai infometat va suge mai bine la san. Sunt fericita ca vad ca timpul petrecut la san creste cu fiecare masa. πŸ™‚