Cu taxe, fara taxe…

O idee buna: „Haideti sa luam cadourile de Craciun direct de la micii intreprinzatori, de la punctele de vanzare ale artizanilor, de la vecinul nostru care se chinuie sa mearga inainte cu micutul sau magazin, de la prietena care creeaza obiecte unice, de la oricine incearca sa reziste fenomenului de globalizare din zona noastra… Sa facem astfel incat banii nostri sa ajunga la omul de rand, care are cu adevarat nevoie de ei… si nu la multinationalele si la marii afaceristi, care isi platesc salariatii cu salarii de mizerie si-si muta firmele pentru a produce la celalalt capat al lumii… Citeste si da mai departe!”

Textul cu siguranta este cunoscut. A circulat nu cu mult timp in urma pe facebook. Si a fost, cu siguranta, apreciat de micii artizani care isi promoveaza afacerile pe facebook. Daca ideea din spatele lui este sa promoveze producatorii romani, atunci o aplaud si ader la initiativa. Chiar imi doresc ca toate cadourile pe care le voi face anul acesta sa fie produse romanesti. Sa vedem daca imi iese… mai ales la alegerea jucariilor pentru copii.

Totusi, am un feeling ca nu doar intreprinzatorii romani platitori de taxe au fost vizati de mesajul acestui text, ci si artizanii care vand produse fara sa fie autorizati, fara sa achite taxe, fara sa poata fi trasi la raspundere in cazul in care produsele lor se dovedesc a nu fi ceea ce par.

Am tacut si am zis ca nu este cazul sa ma pun eu contra curentului si sa devin moralista aducandu-le aminte ca tara noastra moare din cauza hotiei (la nivel mare, e drept), insa e cazul sa facem ceva pentru tara de la care avem pretentii financiare. Putem sa fim corecti.  Conceptul pare utopic pentru romani, dar eu cred ca exista totusi un licar de speranta.

Ma macina subiectul, dar chiar nu eram in postura de a face morala: si eu folosesc produse ale artizanilor neautorizati si, in plus, ei sunt cei care au donat cele mai multe produse spre a fi vandute pentru Bibi…. oricum intorceam problema nu puteam sa gasesc nici macar un argument salvator…

… si am tacut pana cand am citit aceasta postare si comentariile ei. Si atunci am realizat ca noi, cei care cumparam produse artizanale facute de persoane neautorizate, fie ele cosmetice sau alimente sau orice altceva, ne asumam un mare risc.

Nu stiu cati dintre voi urmariti postarile pe facebook ale Loredanei (cea care realizeaza produsele Luthelo), dar daca o veti face, veti avea ocazia sa vedeti tot felul de exemple de mici producatori neautorizati ce vand produse „naturale” ce contin ingrediente sintetice sau fototoxice sau cu potential alergen ridicat, dar nu sunt insotite de NICI o atentionare in acest sens.  … in plus, cu aceste produse artizanale, nu ai absolut nici o garantie ca ingredientele mentionate se regasesc in produsul finit, iar daca ai vre-o reactie alergica la ele… problema ta. Citind articolul de pe Organic in Romania, mi-am adus aminte de ce eu nu mi-am spalat copiii niciodata cu sapunuri cumparate de pe Breslo (Crafty sau alta platforma de promovare a artizanilor), desi eu si Sorin le foloseam si inca le folosim, nu am avut curajul sa le folosesc si pentru ei… si uite asa am facut primul meu sapun pentru ei; si pentru noi. Nu am de gand sa ma fac sapunareasa. Sunt persoane care chiar stiu ce fac si fac bine. Multe dintre cele pe care le admir sunt deja autorizate, altele nu. Una este pe cale sa devina autorizata. 🙂

Care este diferenta, va intrebati? Autorizarea acestei activitati presupune obtinerea unor avize de la directia de sanatate publica (sau cel putin asa am inteles), presupune existenta unor analize ale produsului si ale ingredientelor. Autorizarea, zic eu, este „o bila alba”, un plus de incredere, o certitudine, un risc in minus, informare asupra produsului si ingredientelor.

In plus, producatorii autorizati platesc taxe la stat. Statul acela care taie din pensii, din indemnizatii, din salarii, care nu are bani pentru sistemul sanitar….

M-am lungit… ati inteles care e ideea mea, nu? Eu vreau sa ajut micii intreprinzatori care platesc taxe la stat! Asta nu inseamna ca arunc cu pietre in nimeni, dar sunt constienta ca trebuie sa facem ceva pentru tara noastra. Plata taxelor imi pare un inceput bun.

Articole pe aceeasi tema

6 comentarii

  1. Interesante punctele tale de vedere si chiar te pun pe ganduri. Uneori nici nu ne gandi la astfel de aspecte. Dar sunt total de acord sa incercam sa daruim celor dragi cate ceva din productia proprie, lucruri frumoase facute cu migala si cu daruire.

  2. noi ca si romani, ar trebui sa fim disciplinati si sa cerem factura sau bon, dupa caz, la orice cumparatura. cred ca micii producatori au o contributie mica la veniturile statului, dar chiar si asa…

    1. @cris, n-am dat cu parul si nu am zis ca micii artizani submineaza economia nationala, dar corectitudinea la plata taxelor catre stat poate fi un inceput pentru a ajuta la redresarea economiei. E criz si fiecare incearca sa isi asigure un trai decent, in detrimentul bugetului… cam ca in reclama cea noua cu maximienii: „daruieste si primeste” . cu sens unic nimic nu dureaza o vesnicie.

      1. @g.cojocaru, cred ca nu m-am facut inteleasa. eram de acord cu tine la plata taxelor, iar disciplina nostra ca si cumparatori in a cere document ar ajuta la constituirea obligatiilor catre stat.

  3. ah, eu sunt foaaaarte de acord cu tine gabi. mai ales acum cand invazia de produse traditionale sau de casa e maxima. nu cred ca homemade inseamna sa nu respecti reguli si sa nu platesti taxe. oare cati din cei care vand diverse pe net platesc un leu statului? ala prost, asa cum e el….

    1. @maria coman, putini. Lilutesa o face, inclusiv pentru dulceturi, Herbine e si ea PFA, Lia – delicii pentru piele… dintre artizanii in crestere, ca liga mare (SoapMill, Galador, poata-ma) nu intra in asemenea discutii. Cu siguranta mai sunt si altii, dar nu am cunostinta. Probabil ca mi-am atras ceva antipatii cu postarea asta, dar asta e adevarul. Artizanii desfasoara din ce in ce mai multe tranzactii, iar statul nu vede nici un leu de la multi dintre ei… si atunci ne intrebam de ce nu exista bani pentru sanatate, pentru educatie, pentru pensii….