Comercializarea produselor expirate

Aseara am salvat un hypermarket de la plata unei amenzi cuprinse intre 40.000 si 50.000 lei. Am ramas uluita cand am gasit in raft produse EXPIRATE din 16.10.2012 (!!).

M-am multumit sa le fac o sesizare si sa fotografiez alimentele impreuna cu sesizarea pe care le-am facut-o. Din cate am inteles, politica lor este sa raspunda sesizarilor in termen de 48 de ore. Astept cu interes.  Daca raspunsul lor va fi jignitor, ma voi transforma in  politia alimentelor expirate si voi avea grija sa regrete amarnic lipsa de reactie, daca vor alege aceasta cale. Am considerat ca nu e cazul sa le si achit pentru a putea merge mai departe cu depunerea unei reclamatii oficiale la ANPC. Sunt naiva din fire, dar chiar nu ma voi da in laturi de la a respecta intocmai procedura oficiala daca nu vor avea nici o reactie la sesizarea pe care am depus-o in magazin.

La cumparaturi am ajuns aseara (29 Octombrie) in jurul orei 20:00, iar la raft (vorbesc despre produsele in cauza) predominau produsele care expirau in data de 30 Octombrie (!!). Greu, dar chiar greu, am gasit cateva care expirau in data de 11 Noiembrie; erau ascunse bine intre cele expirate din 16 si cele care urmau sa expire peste cateva ore.

Erau produse pentru copii… 🙁 Sper ca toti parintii care au achizitionat acel tip de produse zilele acestea, sa fi studiat cu atentie eticheta…

In caz ca va veti intalni cu aceste situatii, e bine de stiut ca pentru a putea depune o reclamatie la ANPC (asociatia nationala pentru protectia consumatorilor) trebuie sa  aveti in sprijin „toate documentele probatorii, respectiv factura fiscala, bon fiscal sau chitanta, contract, certificat de garanţie sau alte documente, după caz.”

Pentru Bucuresti, reclamatiile se depun la:

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti

Adresa: Bucureşti, Str. Transilvaniei nr. 2, sectorul 1, cod 010798

Tel.: 021/310.63.75 sau 021/9660

Fax: 021/310.63.80

E-mail: reclamatii.bucuresti@opc.ro

Datele de contact ale celorlalte Comisii Teritoriale ale ANPC, pot fi accesate, aici.

Articole pe aceeasi tema

16 comentarii

  1. Foarte neplacut 🙁
    E ok cum ai procedat, as fi facut la fel  mai ales daca ma prindea seara la cumparaturi si tot ce-as fi vrut era sa ajung mai repede acasa
    Din pacate eu nu ma uit intotdeauna pe data expirarii dar ar trebui s-o fac

    1. @hapi2233 incep sa nu mai cred ca e ok cum am procedat… mi-au promis un raspuns in 48 de ore. Au trecut 144 de ore si nimic. 🙁

  2. Sa stii ca eu am gasit produse expirate pe raft acum 10 zile, intr-un supermarket din Berlin. Am fost uimita, dar n-aveam timp de scandal, pur si simplu n-am mai cumparat nimic de acolo.

  3. Ce draguta esti tu, sa-i salvezi de la plata amenda! 🙂 trebuia sa ceri si un premiu!

    1. @babymanager cam ai dreptate. .. dar nu pot sa fiu altfel… nu m-a lasat inima sa le fac probleme in mod oficial. Sa-mi fie invatatura de minte…

  4. Da, si noi trebuie sa sapam printre rafturi ca sa gasim un aliment cu termen de expirare mai indepartata. E politica lor sa le bage pe alea care expira mai repede in fata, sa scape de ele, cred.

    1. @Bacalu Cristina Elena politica asta nu ma deranjeaza foarte tare. Nu atata timp cat nu baga in fata produse expirate sau care expira in cateva ore… Putini sunt cei care merg la hipermarketuri pentru a cumpara produse destinate exclusiv consumului imediat.

    2. @Bacalu Cristina Elena politica asta nu ma deranjeaza foarte tare. Nu atata timp cat nu baga in fata produse expirate sau care expira in cateva ore… Putini sunt cei care merg la hipermarketuri pentru a cumpara produse destinate exclusiv consumului imediat.

  5. la orice magzin cu autoservire politica este ca zilnic in fata sa fie puse produsele ce vor expira in curand, iar cele cre expira cel mai tarziu sa fie puse cat mai in spate. Niciodata sa nu luati primul produs din fapt, bagati mana mai „la fund” si dati de cele „bune”…
     
    eu cred ca 50% dintre consumatorii romani NU se uita la data de expirare…

  6. suntem bataia de joc a comerciantilor. Si daca nu incepem sa luam atitudine nu se va schimba nimic. 🙁

  7. Niciodata, dar absolut niciodata nu m-am întalnit în magazinele din Olanda cu marfa expirata si asta de 23 de ani încoace. Aici intra la reducere cu jumatate  cu 2-3 zile înalnte de expirare. Pana si mancarea pisicilor sau a cainilor, dar mancarea copiilor! Jupuiti de vii trebuiesc nemernici aceea care se joaca cu sanatatea unui copil! (acum merge :))

  8. si eu am gasit produse mucegaite in rafturi, i-am sesizat si nici macar un multumesc nu au spus. trebuia sa il cumpar si impreuna cu bonul sa ii reclam. dar bunatatea nu e apreciata in romania