(oarecum) De sezon

sursa foto: danonino.ro

O legenda populara zice ca in lunile a caror denumire contine litera R trebuie sa administram copilului suplimente din Calciu. O alta legenda populara spune ca trebuie sa administram intotdeauna Calciul impreuna cu vitamina D3, pentru a asigura “fixarea” Calciului.

Eu nu prea cred in legende, dar la capitolul lipsa de Calciu, am o vasta experienta: peste 24 de fisuri si fracturi; la 24 m-am oprit din numarat, dar stiu sigur ca am facut “majoratul” la gips-uri inainte de cel real. Mi-am petrecut mare parte din copilarie avand cate un membru in gips. Era ceva in neregula daca eram intreaga. Cumea este ca parintii mei s-au dat peste cap sa imi asigure acces la cele mai bune tratamente, si, pentru ca D3-ul romanesc nu era nici pe departe la fel de bun (asa ziceau “legendele” pe vremea aceea) ca D3-ul nemtesc, primeam mereu suplimente de Ca+D3, achizitionate cu mari eforturi “din afara”. Toate astea se intamplau inainte de revolutie si atunci era foarte greu sa poti face rost de medicamente “din afara”, dar mama isi facuse relatiile, iar tata asigura banii necesari achizitiilor.

Drama cea mai mare a mamei era refuzul meu de a consuma lapte. Nici acum nu sunt prietena cu laptele, dar pe vremea aceea nu existau informatii usor accesibile parintilor despre sursele alternative de Calciu, asa ca eram fortata sa beau lapte, sa mananc branza, iaurt sau sa consum praf din coji de oua amestecat cu miere. In plus, mergeam la mare unde incercau sa ma oblige sa stau la soare si sa ma dau cu namol, “ca sa se fixeze calciul”. Am sfarsit prin a avea o aversiune fata de lactate care, combinata cu personalitatea mea puternica, a dus la sistarea consumului de lactate si la indoparea cu suplimente. La 16 ani m-am operat de exostoza femurala.

Pe vremea mea, nimeni nu avea habar de markeri endocrini, de existenta unor doze zilnice recomandate sau de efectele “supradozarii”de suplimente… sa nu mai zic ca nu existau nici macar informatii nutritionale privind produsele existente in piata. Sau eu una nu imi aduc aminte sa fi existat informatii nutritionale pe sticlele de lapte sau pe borcanele (acelea din sticla) de iaurt… Nu cred ca stie cineva ce mancam noi cu adevarat la acea vreme.

“Vasta mea experienta”m-a facut sa tratez cu responsabilitate necesarul de Calciu al celor mici, si sa refuz administrarea de Calciu in exces sau de Calciu fara fixatori. In plus, am mai inteles si importanta respectarii dozelor zilnice recomandate. Stiu, e dificil  si imposibil ca un parinte fara studii de specialitate sa stea sa calculeze la lingurita consumul de nutrienti, drept pentru care am ales sa imi “intep” copiii periodic, pentru a ma asigura ca alimentatia si suplimentele (putine, si in general din surse naturale) pe care le ofer celor mici, le asigura intreg necesarul nutritional.

Da, stiu: sunt exagerata, dar prefer sa fiu asa decat sa risc ca cei mici sa imi repete experientele.

Exagerarea mea, m-a facut sa ma documentez temeinic despre importanta Calciului in dezvoltarea organismului, dar o sa fac pe interesanta si voi scrie despre asta cu alta ocazie.  Acum, vreau sa va rog sa imi acordati 1 minut din timpul vostru, pentru a completa un chestionar legat de Importanta Calciului si a Vitaminei D3, lansat de Danone, in cadrul campaniei de dialog cu mamele ocazionata de lansarea produsului Danonino Branzica Natur.

Am facut pe intereseanta pentru a nu va influenta in nici un fel optiunile. Dupa centralizarea rezultatelor, va invit sa dezbatem impreuna rezultatele, insotite, bineinteles, si de raspunsurile mele la intrebarile din chestionar… si pana centralizam rezultatele, imi propun sa lansez cateva “stiati ca”-uri privind Calciul si Vitamina D3.

Chestionarul poate fi accesat dand click AICI.

Multumesc.

Articole pe aceeasi tema

27 de comentarii

  1. Da, me too crazy si pro intepat copilul. Trebuie sa o facem cat de curand again, avand in vedere extraordinara selectivitate, refuzul majoritatii lactatelor si reticenta fata de orice aliment nou ale lui Costin.

  2. Da, me too crazy si pro intepat copilul. Trebuie sa o facem cat de curand again, avand in vedere extraordinara selectivitate, refuzul majoritatii lactatelor si reticenta fata de orice aliment nou ale lui Costin.

  3. Imi plac lactatele in general.
    Cat despre calciu -clar ca e important dar se poate lua si din alte alimente. In plus daca se fixeaza sau nu (unde trebuie!!!! nu in calcului aka pietre ) numai medicul specilist iti poate spune dupa analize
    Restul sunt speculatii.

    1. @hapi2233 clar. De ce crezi ca am zis ca am ales sa imi intep copii periodic. 🙂 Sunt parinti care ma considera nebuna, dar prefer sa fiu asa si sa stiu ca nu au carente de vitamine si minerale. Sursele alternative sunt la fel de importante ca lactatele. Oricum studiile zic ca numai ~30% din necesarul zilnic este asigurat prin consumul de lactate

    2. @hapi2233 clar. De ce crezi ca am zis ca am ales sa imi intep copii periodic. 🙂 Sunt parinti care ma considera nebuna, dar prefer sa fiu asa si sa stiu ca nu au carente de vitamine si minerale. Sursele alternative sunt la fel de importante ca lactatele. Oricum studiile zic ca numai ~30% din necesarul zilnic este asigurat prin consumul de lactate

  4. Doamne, mai copila, tare greu trebuie sa-ti fi fost! M-a ferit Dumnezeu de asa ceva si sper sa nu ma ”lase” oasele taman acum, la batranete. Oricum, mai rau decat orice era untura de peste! Bleah! 🙂

    1. @Gabriela Cimpoca  la inceput era fun .. eram interesanta, apoi mi se acrise …  era dificil ca ma rupeam imdiat… ceva gen : cadeam pe mana era fisurata. Oricum greul l-a dus familia mea.. ei se consumau si alergau cu mine pe la doctori.. eu eram copil… nu intelegeam multe

  5. Ştii care e culmea ironiei? Eu nu eram un fan al lactatelor, de câţiva ani încoace le consum. Şi, deşi am fost un copil neastâmpărat, nu am avut probleme cu oasele, nu mi-am rupt nimic. În schimb, acum, la bătrâneţe mă dor oasele destul de rău. În schimb, al meu soţ, be alapte în loc de apă. Şi ghici ce: deşi nu a fost un copil agitat, a avut destule fracturi. Şi acum are, ştii tu. Cu toate astea, în ceea ce o priveşte pe fii-mea, prefer să nu o privez de formula Ca+Vit.D, ce-i drept, luate din surse naturale.

  6. Ştii care e culmea ironiei? Eu nu eram un fan al lactatelor, de câţiva ani încoace le consum. Şi, deşi am fost un copil neastâmpărat, nu am avut probleme cu oasele, nu mi-am rupt nimic. În schimb, acum, la bătrâneţe mă dor oasele destul de rău. În schimb, al meu soţ, be alapte în loc de apă. Şi ghici ce: deşi nu a fost un copil agitat, a avut destule fracturi. Şi acum are, ştii tu. Cu toate astea, în ceea ce o priveşte pe fii-mea, prefer să nu o privez de formula Ca+Vit.D, ce-i drept, luate din surse naturale.

    1. @Cristina Ologeanu eu am mancat intotdeauna branza, iaurt, smantana, cascaval… dar totusi aveam nevoie de suplimente. Eu una nu le pot numi naturale atata timp cat le cumpar de la farmacie 🙂 Nu am nimic cu adaosurile, si chiar le consider necesare, iar „legenda” legata de lunile cu R are totusi un sambure de adevar…

  7. Gata, am completat chestionarul si abia astept sa vad rezultatele finale.
    Si pe noi ne indopa mama de calciu si D3 cand eram copii. Pana acum nu am avut decat doua, trei accidente „casnice” soldate cu luxatii.

    1. @vienela si de untura de peste ai scapat? 🙂 
      Legat de accidentele „casnice” eu una sunt convinsa ca strainii (femeile) nu sunt tampiti de incep sa ia suplimente care sa reduca efectele hormonale ale pregatirii organismului pentru menopauza. Noi romancele refuzam sa intelegem ca schimbarea asta hormonala nu se intampla peste noapte si ca trebuie sa ne pregatim corpul din timp pentru a ii face fata.

    2. @vienela si de untura de peste ai scapat? 🙂 
      Legat de accidentele „casnice” eu una sunt convinsa ca strainii (femeile) nu sunt tampiti de incep sa ia suplimente care sa reduca efectele hormonale ale pregatirii organismului pentru menopauza. Noi romancele refuzam sa intelegem ca schimbarea asta hormonala nu se intampla peste noapte si ca trebuie sa ne pregatim corpul din timp pentru a ii face fata.