Tipare

Am in cap Miss Litoral; mai exact scena in care concurentele trebuiau sa treaca printr-o silueta taiata in carton. Acela era idelul pe care il cautau organizatorii concursului.

Cam asa e si la copii. In mai toate cartile si brosurile despre cresterea copiilor sunt prezentate grafice; de inaltime si greutate. Categorisite pe sexe. Acele diagrame iti spun exact cat trebuie sa masoare si sa cantareasca copiul tau la o anumita varsta. De fapt iti dau o plaja. Destul de restransa.

Multi (printre care si eu, atunci cand era Maria mica) se sperie atunci cand copilul lor iese din grafic. Maria depasea cu mult graficele din carti. Nici acum nu face exceptie. Vladimir i-a calcat si el pe urme. La nici 9 luni, are aproape 10 kilograme si ย in jur de 80 de cm. La haine poarte 80-86 cm. La polul opus sunt copilutii care se regasesc sub grafic. Costin si Mazarichile ne-au aratat cum e din acest punct de vedere.

In timp, am invatat sa trec peste intrebarile tip ii dau prea mult sa manance?, o sa devina obez?, are carente de asimilare? si am inteles ca acele grafice sunt pur statistice. In dezvoltarea copiilor genetica e baza! Cum sa fie copilul meu micut, daca eu am 174 cm iar Sorin 186?? ย E normal sa fie peste grafic. Mananca bine, doarme bine, analizele ii sunt bune, asa ca nu e nici un motiv de ingrijorare. Spun ย asta acum. ๐Ÿ™‚ … la inceput nu eram atat de relaxata.

Si totusi, sunt multi cei care respecta graficele, iar in acceptiunea parintilor lor, acela e normalul. Fair enough! Pana nu te lovesti de ceva, nu te intereseaza problema. ย Insa normalitatea din ochii lor genereaza atitudini tip: asa mic si fasnet/istet sau asa mare si talamb/ nu stie sa vorbeasca.

Ma distreaza atitudinile de gen. ๐Ÿ™‚ Maria abia a implinit doi ani, si vorbeste destul de stricat… plus ca e putin timida la vorbit si in fata strainilor ramane uneori muta. E distractiv sa o vad interactionand cu ย copiluti mai mari cu 6-12 luni decat ea, care sunt niste mini-omuleti in toata regula. Nu interactiunea cu copilul ma distreaza ci remarcile insotitorilor adulti ai acestora: ย „vai, dar nu vorbeste?” „cum adica are doar doi ani?!”. ย ๐Ÿ˜€

E fun! Acum. Iar perspectiva copiilor ce depasesc graficele m-a facut sa ii admir pe cei ce sunt sub ele. Sunt dementiali copilutii care merg singuri si bolborosesc ceva cuvinte dar care nu sunt cu mult mai inalti decat Vladimir. ๐Ÿ™‚ Ei fac parte din categoria celor „vai ce mic e si cate stie sa faca! ” ๐Ÿ™‚

Tiparele m-au agasat… de fapt acceptiunea oamenilor desper copii care nu se incadreaza in ele. Acum imi sunt indiferente. Ma distreaza intrebarile oamenilor, dar le inteleg nestiinta. Normal e ce ai sub ochi. .. insa cel mai rau ma deranjeaza cadrele medicale care fac afirmatii precum cele de mai ย sus. De la ei astept o mai buna intelegere asupra graficelor si statisticilor prezentate in carti.

Voua v-au dat de cap tiparele?

Articole pe aceeasi tema

19 comentarii

  1. Of, dupa „n” analize si incercari si pacaleli si lupte la orele de masa m-am mai resemnat si eu un pic! La mine un factor de stres au fost chiar doctorii pediatri.
    Dar adevarul este ca si eu sunt pitica, deci inalt n-are cum sa fie fi-miu. Trebuie sa recunosc si eu acum ca nu arata slab, chiar daca are 10 kg la 1 an si 5 luni, e destul de bine proportionat. Si e sanatos, ca l-am tot analizat.
    Ii punem noi in dificultate pe prietenii si rudele care-i cumpara hainute de 12-18 luni sau mai mari, iar lui Costin ii sunt imense, dar creste el si tot le poarta candva!:)

  2. Eu ce sa mai spun, care am nascut doua fete silfide, prima chiar malnutrita cum o numeau doctorii. Cand era tare mica, sub un an, cel mai mult ma teroriza replica: cred ca nu stii tu sa ii dai suficienta mancare. Of! mama rea ce sunt….
    Acum cea mare e tare frumoasa si absolut normala, e chair cea mai inaltuta din grupa ei si eu zic ca e bine proportionata, nici slaba, nici grasuta. Cea mica, la fel, perfecta ๐Ÿ™‚
    Apoi tu stii ca fiecare copil are perioada lui de crestere, unii cresc puternic cand sunt mici, altii in adolescenta, fiecare in ritmul lui.

  3. ha, mie-mi spui?! acum simt nevoia de a lua o pauza de medici (pediatri), vom merge doar cand vom avea o nevoie reala de ei si cand mi se va putea raspunde la o intrebare personala legata de alaptat si laptele matern!
    pai si F (la 5 ani jumate) e timida in fata persoanelor pe care nu le vede prea des… of, o gramada de prejudecati si aici.
    in rest, indiferenta pt tot ce se spune!

    1. @Aurelia, ๐Ÿ™‚ e drept. Noi suntem viteze acum ca am depasit acele etape si ca avem deja experiemte multiple… Dar ma intristeaza sa vad cum se pun accent din ce in ce mai mult pe grafice. Proaspetilor parinti nu le e prea usor…

  4. PS; mi-am adus aminte ca si eu am facut remarca „ce mare e” cand ne-am vazut..dar nu in sens negativ, sa stii. Mie imi place Maria, e inalta si bine proportionata. ๐Ÿ™‚

    1. @Roxana, stiu! ๐Ÿ™‚ Nu m-a deranjat. Sunt obisnuita.. si in plus, asta e adevarul… si, da, e proportionata bine. … Ma enerveaza putin atutudinea „tip mare si talamb” … e nevorbita, dar atitudinea se simte. Oricum ii inteleg…
      De ceva timp m-am relaxat si eu. ๐Ÿ˜›

  5. nu:)). Adica mai clculam si eu intr-o vreme, pana pe la 1 an juma, cam pe unde se incadra Andreea..Era mereu pe la 25% la greutate si initial ma stresam. Pentru ca nu manca, pentru ca era jumate din cei de varsta ei:d. Apoi mi-am dat seama ca am un copil sanatos, vesel si care evolueaza normal. Plus ca am avut o pediatra care m-a tras de urechi de cate ori ma plangeam ca nu mananca..ca e slabuta:)). Dupa 1 an juma a avut un salt si acum e „normala”..adica nu pare nici grasa, nici slaba. Are 14 kile la 3 ani. E mult? E putin? Nici ca-mi pasa.
    Graficele alea sunt pur orientative si trebuie luate impreuna, adica si ianltime si greutate. Si nici asa nu ar trebui sa devina motiv de stres

  6. Da,cunosc…de cand s a nascut Serban,toata lumea,inclusiv doctorii,se speriau efectiv de evolutia lui,asemanatoare cu cea a lui Vladimir.La 17 luni avea 86 cm si 13 kg ,”prea mult” dar si noi suntem inalti (eu am 1.77 si sotul meu 1.83 )deci nu ne incadram in familie :))))))Si da,am trait mult timp cu spaima ca va deveni obez,desi nu e cazul si nu va fi cu siguranta,copilul meu e perfect ๐Ÿ™‚

    1. @Irris, ๐Ÿ™‚ cel mai rau ma enerveaza doctorii care se manifesta si te panicheaza… eu cred ca au cam tras chiulul la modulele despre genetica. ๐Ÿ˜›

  7. :)) stiu ca te refereai la copii dar am raspuns in stilul meu
    Ei mi-ar place sa fie o cupa…..C.
    Daca micutii tai sunt sanatosi, asta e cel mai important

    1. @Hapi. River_woman, si eu stiam ca stiai! ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚
      B e perfect, zic eu. C is good… ., E, F, G+…. not so good. Gravitatia e mai necrutatoare, iar modelele de sutiene disponibile, amintesc de cele utilizate de bunicile noastre.

      1. @g.cojocaru, dar si avantajul ca sutiene misto marimi mari le gasesti la reducere in magazine mari, caci nu se vand chiar asa de repede :). Eu sunt la D ;))

  8. Normal ca mi-au dat batai de cap. Sanii mei ar trebui sa fie de cupa D si de fapt cumpar ceva intre A si B
    La picior port 40 desi se spune ca beuty ar fi un 38 acolo
    Ahhh si fundul……
    Scuze, tu te referai la copii ๐Ÿ˜€

    1. @Hapi. River_woman, dap la copii… sa stii ca graficele pentru copii sunt totusi mai permisive decat cele destinate femeilor. ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ … La astea de adulti nici nu ma mai bag.. eu sunt waaaay out. ๐Ÿ™‚

      … dar pe asta cu sanii nu o stiam. Cum se stabileste care „trebuie” sa fie cupa?