Primul concediu in patru (II) – Locatia

Am stiut de la bun inceput ca nu vrem sa mergem pe litoralul romanesc. Vroiam la greci, dar mi s-a parut cam departe pentru cei mici, asa ca ne-am oprit la Bulgaria.

Am vrut o statiune de familie, cu facilitati pentru copii mici. Aveam de ales intre Albena, Constantin si Elena, Duni, Primorsko si Tsarevo. Am ales Tsarevo. Un satuc mai rasarit aflat la circa 70 de kilometri de Burgas; cea mai sudica statiune de pe litoralul bulgaresc.

Ne-a convins hotelul. Am ales Tui Family Club – Serenity Bay. Rezervarea ne-am facut-o prin Karpaten Turism, insa o descriere acurata a conditiilor se gaseste pe site-ul celor de la Plaja.ro . Recunosc ca am stat ceva pe ganduri pana sa fac rezervarea… recomandarile de pe TripAdvisor m-au cam pus pe ganduri, dar le-am citit si pe cele in germana si am mai prins ceva curaj… am mai scormonit putin internetul si am decis sa ignoram review-urile negative si sa mergem acolo. Sunt multi cei care au pretentii de 5 stele de la hoteluri de 3-4…  Bine am facut.

Camerele, nu sunt camere ci apartamente. Au living, chicineta complet utilata, doua bai (maare plus pentru asta), dormitor si balcon.  Asa am putut sa ii asiguram lui Vladimir sansa de a avea un somn linistit, in timp ce sor-sa se uita la desene (in ultimul timp a dezvoltat o mare pasiune pentru desene).

Planul era sa plecam de acasa cu tarcul pentru a-i asigura lui Vladimir un somn intr-un mediu cat de cat mai apropiat de cel de acasa ( uneori, la pranz, mai doarme si in tarc si m-am gandit ca ii va fi mai usor asa).  Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, atunci cand am incercat sa strangem tarcul pentru a il pune in geanta de transport, am constatat ca s-a stricat sistemul de pliere. 🙂 … asa ca am sunat la hotel, cu numai cateva ore inainte de check-in si am solicitat un patut pentru copil. Nu a fost nici o problema. Ni l-au pus la dispozitie gratuit. Era curat (aproape nou) iar asternuturile erau impecabile … si pline de imprimeuri frumos colorate.

Camerele erau foarte curate, asternuturile erau schimbate o data la trei zile, daca nu se impunea mai devreme ( noi am avut parte de un accident de scutec, si patul lui Vladi a ajuns murdar si mirositor a doau zi dupa ce a fost schimbat, iar cearceafurile au fost inlocuite). In camera gaseam mereu paturile (pat dublu 2 x 2 in dormitor si canapea extensibila in living) frumos aranjate, iar doamnele de la curatenie aveau grija sa le aranjeze zilnic (desi le faceam si eu dimineata) decorandu-le cu evantaie, inimi sau lebede facute din prosoape sau din pilote. Maria a fost tare incantata de asta. Atat de incantata incat, in unele nopti, a dormit singura pe canapeaua extensibila (pe care incapeau lejer doi adulti).

In afara de Vladimir, noi nu am avut locuri fixe de dormit. Maria a dormit ba cu ta-su in dormitor, ba pe canapeaua din living singura, ba pe canapeaua din livingul din camera bunicilor (2 nopti).  Cum a vrut ea, asa am facut… la cum a insirat crizele de manual pe acolo, ne-ar fi fost imposibil sa facem altfel. 🙂

Camera noastra a fost una „park view” … si ma felicit pentru decizie.  A fost mai linistita. Cele cu vedere la mare au vedere si la piscina.. unde exista un bar si zona de spectacole nocturne. Pentru familiile cu pitici e mai bine cu vedere la parc , zic eu.

Chicineta a fost cu adevarat salvatoare. Frigiderul a depozitat mancarea pentru cei mici (Vladimir in special, dar si pentru Maria). Pe plita electrica puteam incalzi mancarea sau chiar gati daca as fi avut nevoie.  Cuptorul cu microunde era si el bun la nevoie, iar chiuveta era ideala pentru a spala farfurii, farfuriute, casolete si biberoane. Aveam prajitor de paine, cafetiera, ceainic, cani, pahare, vesela, oale si olicele, chiar si o tigaie. Toate impecabile si potrivite pentru a fi utilizate de catre copii.

Pe balcon aveam uscator pentru rufe, asa ca nu a trebuit sa improvizam nicicum. La baie aveam in permanenta prosoape curate (se schimbau zilnic cele folosite) : 4 mari, pentru corp, 6 pentru maini si fata si cate 2 covorase de pus pe jos, in fiecare baie (unul pe jos si altul de rezerva). Ce nu am aflat din oferta agentiei era ca puteam beneficia si de prosoape pentru plaja/piscina (garantia era de 10 leva pentru prosop si se returna la finalul sejurului). Daca apelam la ele as fi scutit mult loc in bagaje.

Sezlongurile la piscina erau gratuite (dar trebuia sa fi acolo la 8 ca sa prinzi un loc bun, altfel se ocupau toate). Pe plaja, plateau 5 leva pentru un sezlong pe zi si 2 leva pentru umbrela. Noi nu ne-am luat… in putinul timp pe care l-am petrecut la plaja am folosit saltelele pneumatice pe care le aveam… Din a doua zi, Maria nu a mai vut sa stam la plaja si cerea la „piscinuta” … altfel se lasa cu crize. Cobora insa pe nisip, langa hotel si se juca… dar nu era chip sa se apropie de mare. Noi faceam naveta cu Vldimir pentru a intra in mare. Lui i-a placut la nebunie. 🙂

 

Piscinele erau deschise de la 8 la 18 si erau curate si bine ingrijite (clorul se simtea, dar nu era foarte deranjant;). Exista o piscina mare care pornea de la 140 cm si ajungea la 170 cm, o alta mai micuta care pornea de la 80 de cm si ajungea la 130 cm. In plus, mai era piscina pentru bebelusi care avea cam 50-60 de cm (lui Vladi ii trecea putin de brau) dar care avea avantajul de a fi acoperita cu o foaie de panza care salva copii de la purtatul palariutelor in apa; sau de a fi arsi de soare. 🙂 Bila alba pentru Serenity Bay – TUI Family Club!

O bila gri, ii acord pentru faptul ca nici macar piscina pentru copii nu era incalzita…. ceea ce o facea numai buna de utilizat abia dupa ora 13.00 (16.00 in cazul nostru, ca abia atunci reveneam pe plaja). Dar asta nu i-a impiedicat pe ai mei pitici sa stea in apa pana le clantaneau dintii.

Barurile erau ok. Personalul nu foarte serviabil cu strainii… la baruri bulgarii aveau parte de tratament preferential (pahare mai mari, zambete, gheata nesolicitata de mai multe ori). Bauturile bune. Nu posirci. Nu erau fine, dar erau bune. Aveau si sucuri naturale pentru copii. Langa automatul de apa, gaseai mereu lamaie.  Personalul din bar nu prea excela la engleza… dar pana la urma intelegeau ce le solicitai.

La bufetul de gustari gaseai atat legume si branzeturi cat si junk food… Prajiturile erau pentru toate gusturile (cu crema, fara crema, sanatoase, mai putin sanatoase) iar fructele nu lipseau nici ele.

Echipa de animatie a hotelului merita nota 20! Organizau activitati pentru toate varstele ( aqua gim, pilates, zumba, volei, fotbal, polo, jocuri de indemanare, clubul copiilor) si se chinuiau din rasputeri sa antreneze cat mai multa lume. Seara, organizau spectacole de dans sau scenete care erau aplaudate indelung. Introduceau inclusiv recitaluri de vioara in spectacole. Erau mereu printre oaspetii hotelului si reuseau sa ii faca pe toti sa se simta bine.  Numai ei si fac toti banii!

Restaurantul: curat, incapator, personalul amabil. Mancare din belsug, proaspata, diversificata, dar diversificarea era adresata mai mult adultilor. Multe prajeli, multa grasime… Pentru copii aveai destul de putine optiuni. Un singur fel de supa/ciorba iar puiul nu era prezent la toate mesele… Multe mancaruri condimentate…  Exista peste la fiecare masa, insa de multe ori era prajit. Partea buna era ca atunci gaseai pui, daca nu la cuptor, atunci un pui cu legume din care eu alegeam doar carnea, ca ai mei nu mancau legumele cu sos.

Nu se moare de foame. Ai ce manca. Gasesti ceva si pentru copii, dar la acest capitol se poate face un efort mai mare. Un mare plus pentru bufetul de fructe, pentru branzeturi (nu si cascaval), laptele dulce, iaurtul si laptele batut, care erau naturale ( „de tara”) – delicioase.  Eu m-am descurcat cu masa celor mici. Vladimir a mancat de a spart. A venit mai gras cu 1 kilogram. Maria a mancat si ea… dar mai mult junk food. Am cedat, din cauza crizelor care nu ii dadeau pace. Manca rar la masa si atunci cerea sa isi aleaga ea.. greu si nu mereu reuseam sa o convingem sa nu se uite la pizza sau la cartofii prajiti. Daca aveti copii intelegatori, care pot accepta restrictiile alimentare pe care le impuneti, este locatia ideala.

Noi nu avem norocul acesta, ceea ce ne-a facut sa regretam ca am ales varianta All Inclusive. Locatia mi-a placut mult. Mult de tot. Vom reveni cu siguranta … dar dupa ce mai cresc copii. Pana atunci ne orientam spre locuri mai putin amenajate, care sa ne permita sa nu le oferim chiar atatea optiuni pe care inca nu stiu sa le discearna. La anul ne-am propus sa mergem la Gura Portitei, peste inca un an Grecia, dar la o locatie fara masa asigurata si fara piscina.

Ah.. daca va bate gandul sa incercati acest hotel, nu va obositi sa cereti oferte la TUI Romania. Chiar daca hotelul poarta sigla TUI, cei de la TUI Travel Center nu se obosesc sa raspunda cererilor de oferta. Eu am trimis o solicitare utilizand formularul de pe site, ba chiar am si primit un mesaj de confirmare cum ca s-a primit solicitarea mea si ca voi primi un raspuns in 24 (sau 48? .. nu mai stiu exact) de ore. Nici pana azi nu l-am primit.

Articole pe aceeasi tema

16 comentarii

  1. Eu cred ca asta conteaza cel mai mult : sa te intorci din vacanta cu amintiri placute, multumit de servicii si icu bateriile incarcate!Felicitari pntru o vacanta frumoasa si „curajoasa” !

  2. E o experienta sa pleci la drum cu doi copii, dintre care unul in plina afirmare cu crizele la el. Ati avut nervi si ajutoare si asta conteaza mult. Sa va fie de bine vacanta si sa mai mergeti. pentru la anul planuiesc si eu neaparat o iesire in trei, pentru ca in doi am fost si am bocit in fiecare seara ca nu am copilul cu mine , asa de frumos era programul pentru copii asigurat in hotel. Clar optiunea pentru bulgari este buna atunci cand ai si copil in dotare. Oricat de greu ar fi pentru parinti, pentru copii conteaza enorm experientele acumulate. pupici voua!

  3. aha, multumesc 🙂 . eu momentan încerc să ne ferim de soare şi dra mea e micuţă pentru bălaceală.

      1. @g.cojocaru, eu am un pitic cu soarele, pană la un an ne-a recomandat doctorul să ne ferim de soarele puternic şi ne-a recomandat marea după un an( vântul o agită,). Aştept să mai crească un pic pentru apă. Ea abia acum a început să se joace în cadă. Tot până la un an am zis că evit „apele comune”, din cauza diferitelor bacterii. În plus, nici eu nu sunt fan stat la plajeă, aşa că nu simt lipsa :). Oricum după ce am citit articolul tău voi cauta cazare pe viitor cu piscină de copii acoperită 🙂

  4. Mulţumim pentru review :)! Nu înţeleg oamenii car insită la care cu seaside view, parcă te duci să stai în caremră şi să auzi zgomot…
    De ce aţi ales mare şi nu munte, de ex? sunt curioasă 🙂

    1. @babymanager, pentru aerosoli, pentru beneficiile apei sarate, pentru o mai buna sinteza a vitaminei D, pentru ca cei mici iubesc apa si balaceala… si pentru ca la munte putem ajunge si la noi, in mini vacante de 2-4 nopti, fara prea mult efort.
      Seaside view merita in unele locuri… acolo unde nu auzi decat zgomotul valurilor si al pescarusilor.

  5. foarte dragut … am auzit si eu lucruri bune despre bulgari. Grecia in schimb de departe e mult mai interesanta. nu am fost pe acolo, insa mi-as dori sa ajung intr-o buna zi.

    1. @Diana, inainte de copii, am avut ocazia sa vizitez multiple regiuni din ambele tari… si tocmai de asta am ales Bulgaria. Grecia e frumoasa. Ai ce vedea, ai pe unde te plimba… dar cand vorbim de concedii cu doi copii mici, a vizita este un vis… 🙂

  6. si noi ne-am lovit de junk food, insa nu au fost preferati cartofii prajiti. in general anca nu prea mananca, s-a intors mai slaba de la mare, insa pot sa spun ca din curiozitate si pentru ca a vazut alti copii mancand a incercat si chiar a mancat cu placere spaghete cu branza rasa pe deasupra, care erau chiar ok ca masa de seara. pepenele a fost la rang de rege si acolo era din belsug. in rest de acord cu mancarurile, in general cam multa grasime, eu care fug ca de raie, incercand sa-mi mentin munca in lupta cu kg. m-am salvat cu pepenele galben pe care il savuram pe post de cina. a fost mai mult decat delicios.

    1. @Cris, Maria nu s-a ingrasat si nici nu a slabit… ea paste nu mananca nici acasa.. decat rar de tot, asa ca mi-a fost greu sa o conving sa manance acolo. Oricum, ea are o pasiune pentru cartofii prajiti inaca de mica …. i-a facut bunica-mea si de atunci s-a nascut pasiunea. 🙁
      Eu bagam multe salate. La hotelul unde am fost aveau salate cu seminte. Mai asortam si putina branza la salata si asta mi-era masa.

  7. bine de stiut Gena, mai ales ca este deja incercat de voi :)..il voi lua in considerare pentru anul viitor…anul acesta am stat in banca ns, nu ne-am aventurat pana in prezent..te pup

    1. @Elena, inca nu e timpul pierdut! 😉 … La varsta piticei sunt ideale plecarile.. in jur de 2 ani e mai greu cu ei… trec prin crize si nervi si frustrari neexprimate…
      Luati copilul pe sus si fugiti! 🙂